L’informe, elaborat per Catalonia Trade & Investment -l’àrea de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ- xifra en 14.532 milions d’euros la inversió estrangera rebuda per Catalunya des del 2011 fins ara
- L’informe, elaborat per Catalonia Trade & Investment -l’àrea de captació d’inversions estrangeres d’ACCIÓ- xifra en 14.532 milions d’euros la inversió estrangera rebuda per Catalunya des del 2011 fins ara.
- Es tracta d’un volum que prové de 601 projectes d’inversió d’empreses estrangeres i que ha suposat la creació de 38.385 llocs de treball directes.
- Els països que més han invertit a Catalunya són Estats Units, Alemanya, França i Regne Unit, mentre que sectorialment destaquen les inversions en TIC i logística.
El Govern ha elaborat un estudi a través de Catalonia Trade & Investment –l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ- que xifra en 14.532 milions d’euros la inversió estrangera atreta per Catalunya els darrers cinc anys i mig (gener 2011-juny 2016). Aquest volum prové de 601 projectes d’inversió de companyies multinacionals que han creat 38.385 llocs de treball directes al nostre país.
Així, segons l’informe 'Balanç de la inversió estrangera a Catalunya 2011-2016, Catalunya ha captat el 31% del volum d’inversió estrangera que ha rebut l’Estat espanyol en aquest període, tot i representar el 16% de la població de tot l’Estat. Igualment, ha estat responsable del 37% del nombre de projectes d’inversió estrangera i del 34% dels llocs de treball creats per aquests projectes.
Pel que fa a la classificació sectorial, destaquen les inversions estrangeres en l’àmbit de les TIC –posant de manifest l’efecte tractor del Mobile World Congress per l’economia catalana- i la logística. D’altra banda, els països que més han invertit a Catalunya en aquest període són els Estats Units, Alemanya, França i el Regne Unit. Així, Alemanya ha estat el primer país pel que fa a volum de capital invertit, els Estats Units el que han dut a terme més projectes d’inversió i França el territori que ha creat més llocs de treball.
El 'Balanç de la inversió estrangera a Catalunya 2011-2016' també analitza els fluxos d’inversió estrangera a 42 països del món amb l’objectiu d’identificar les oportunitats d’inversió que ofereix Catalunya. La conclusió d’aquest anàlisi és que Catalunya té més capacitat que els altres països de l’Europa occidental per atreure projectes vinculats als sectors dels preparats farmacèutics, el plàstic, les peces i accessoris de vestir, els equips informàtics i les pintures, principalment. A més, Catalunya supera l’Europa occidental en atracció de projectes industrials i de centres logístics.
De cara al futur, en termes sectorials, l’estudi preveu que les noves inversions estrangeres a Catalunya estaran protagonitzades per la indústria (indústria 4.0, pintura i revestiment, smart packaging i roba esportiva), TIC (big data, comerç electrònic, mobilitat intel·ligent i videojocs) i serveis (serveis alimentaris, valor compartit i serveis per a la tercera edat).
L’informe està elaborat basant-se en les dades del grup fDI Markets del grup Financial Times. Tot i això, també recull dades d’altres fonts d’informació com les del Ministeri d’Economia i Competitivitat que, en lloc de situar la inversió estrangera rebuda entre el gener del 2011 i el juny del 2016 en els 14.532 milions d’euros, les registra en 18.180 milions d’euros. També documenta altres fonts com l’European Attractiveness Survey 2016 d’Ernst & Young -que recull que Catalunya va atreure l’any passat el 44,8% de projectes d’inversió estrangera de l’Estat espanyol- o el KPMG Global Cities Investment Monitor 2015 –segons el qual Barcelona va ser la 4a ciutat d’Europa i 10a del món en projectes d’inversió estrangera atrets entre el 2010 i el 2014-.
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
Un estudi del Govern revela que Catalunya ha atret el 31% de la inversió estrangera rebuda per Espanya els últims cinc anys i mig