La tercera edició de l’International Interluster Meeting, Auvergne-Rhône-Alpes meets Catalonia, reuneix representants de gairebé 50 clústers de França i de Catalunya durant dos dies a Barcelona
- La tercera edició de l’International Interluster Meeting, Auvergne-Rhône-Alpes meets Catalonia, reuneix representants de gairebé 50 clústers de França i de Catalunya durant dos dies a Barcelona.
- El director de la Unitat de Clústers, Alberto Pezzi, ha destacat a l’inici de la jornada d’avui que “la internacionalització és clau” i que “activitats com la d’avui són fonamentals per a connectar els clústers catalans amb organitzacions similars d’Europa”.
- La trobada ha estat organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Regió francesa d’Auvergne-Rhône-Alpes amb la col·laboració d’altres entitas.
Barcelona, 18 d’octubre de 2016.- La regió d’Auvergne-Rhône-Alpes i Catalunya treballen conjuntament per impulsar la col·laboració entre els clústers. Avui i demà, la Generalitat de Catalunya i la regió francesa d’Auvergne-Rhône-Alpes –amb la col·laboració de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) i les agències franceses Agence Régionale du Dévelopment (ARDI) i Agence Régionale de Dévelopment Economique (ARDE)- organitzen la tercera edició de l’International Intercluster Meeting, que enguany reuneix durant dos dies a Barcelona representants de gairebé 50 clústers francesos i catalans.
El director de la Unitat de Clústers, Alberto Pezzi, ha estat l’encarregat d’iniciar la sessió d’avui. Ha destacat que “la internacionalització és clau” i que cal promoure la col·laboració entre països a través de dos àmbits. D’una banda, la política de clústers, on Catalunya col·labora des de fa molts anys amb la regió d’Auvergne-Rhône-Alpes dins del marc dels 4 motors.
De l’altra, fomentant el desenvolupament de projectes entre clústers en àmbits molt diferents com la innovació, la participació en iniciatives europees o l’intercanvi de bones pràctiques. A més, Pezzi, ha remarcat que “activitats com la d’avui són fonamentals per a connectar els clústers catalans amb organitzacions similars d’Europa”.
Clústers catalans de sectors diversos com l’alimentació, el disseny, la salut o l’aigua i energia entre d’altres, han compartit experiències amb els clústers i pôles de compétitivité de la regió d’Auvergne-Rhône-Alpes per tal de generar aliances estratègiques i noves oportunitats de negoci, així com transferir coneixement. En aquest sentit, a la trobada s’han realitzat una cinquantena de reunions bilaterals i s’han intercanviat bones pràctiques de treball inter-clúster.
Visita a Clúster d’Eficiència Energètica i Beauty Cluster Barcelona
La trobada Auvergne-Rhône-Alpes meets Catalonia finalitzarà demà amb les visites a dos clústers catalans: el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) i el Beauty Cluster Barcelona.
El primer és un grup d’empreses i entitats amb la voluntat de potenciar l’eficiència energètica en els sectors d’edificis, mobilitat, serveis públics, indústria i formació. Durant la visita els participants podran veure les instal·lacions de dos membres del clúster: l’empresa d’aparells d’il·luminació Simon Lightning i de l ’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
D’altra banda, el Beauty Cluster Barcelona engloba empreses i agents de la cadena de valor del negoci del mercat de la bellesa amb l’objectiu d’incrementar-ne la competitivitat. En aquest cas, la visita serà al Labotatori DAU, que Dóna feina a persones amb disminució psíquica –l’únic d’aquestes característiques a Espanya-, i a les instal·lacions de Carinsa, empresa dedicada a la creació de tota classe de fragàncies.
Experiència en clústers
Tant Catalunya com Auvergne-Rhône-Alpes són regions referents en política de clústers i ambdues formen part del grup 4 Motors per a Europa, juntament amb Baden-Wüttemberg (Alemanya) i Llombardia (Itàlia).
La política de clústers a Catalunya va començar fa més de 20 anys. El programa Catalonia Clusters impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, promou l’agrupació d’empreses i entats d’un mateix sector per compartir recursos, generar sinèrgies i projectar-se internacionalment. En l’actualitat, l’organisme treballa regularment amb 30 organitzacions que reuneixen més de 2.100 empreses, tenen una facturació agregada de 65.000 milions d’euros i donen feina a més de 290.000 treballadors.
Per la seva banda, Auvergne-Rhône-Alpes és la vuitena regió més rica d’Europa i la primera regió industrial a França. Disposa d’una política de clústers de més de 10 anys que s’articula al voltant de 32 pôles de compétitivite, clústers i clústers excel·lents. En total, agrupen més de 5.000 membres i destaquen per una forta dinàmica d’innovació col·laborativa, ja que en 10 anys s’han fet més de 2.000 projectes col·laboratius d’R+D, fet que suposa una mobilització de prop de 10 milions d’euros.
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
França i Catalunya impulsen la col·laboració entre els clústers