L'empresa catalana SIARQ desenvolupa un fanal solar que incorporarà els sensors smart que millor s'adaptin a cada entorn urbà
- Per fer-ho, l’empresa ha comptat amb una inversió d’1 milió d’euros i ha creat un programa d’innovació oberta perquè cada ciutat decideixi quins sensors necessita (de monitorització del trànsit, la contaminació o el soroll, entre d’altres).
- L’empresa de telecomunicacions Cellnex és sòcia de la iniciativa i instal·larà el primers pilots dels fanals a la seva Smart Zone, al costat de la seu corporativa de la Zona Franca.
- SIARQ presentarà aquest fanal intel·ligent a l’estand de la Generalitat al congrés Smart City Expo World Congress, que se celebra del 14 al 17 de novembre a Fira Gran Via de L’Hospitalet de Llobregata.
L’empresa catalana SIARQ, especialitzada en la integració de l’energia solar en entorns urbans, ha desenvolupat un innovador fanal solar “intel·ligent”, de zero emissions, amb un disseny pensat per allotjar aquells sensors de l’àmbit smart cities que millor s’adaptin a cada entorn urbà.
La firma de Barcelona presentarà aquest fanal intel·ligent (anomenat Solar HUB) a l’estand de la Generalitat al congrés Smart City Expo World Congress, que se celebra del 14 al 17 de novembre a Fira Gran Via de L’Hospitalet de Llobregat. L’estand de la Generalitat acollirà en total 20 empreses i centres tecnològics catalans que hi mostraran els seus productes i serveis.
Per finançar aquest producte solar de nova generació, SIARQ ha comptat amb una inversió d’1 milió d’euros provinent de recursos propis i de fons competitius europeus. L’empresa preveu un volum en negoci per al 2017 de prop de 500.000€, amb grans previsió de creixement.
SIARQ ha llençat aquest producte al mercat conjuntament amb un programa d’innovació oberta, anomenat Solar HUB Open Collaboration Program (SHOC), que funciona a través del treball conjunt entre administracions locals, empreses tecnològiques i ciutadans. Així, a través de diversos tallers, els diferents agents poden decidir quines tecnologies o solucions es poden incorporar als fanals solars, en funció de les necessitats de cada municipi (sensors de monitorització del trànsit, la contaminació o el soroll, entre d’altres).
SIARQ té el suport de l'empresa de telecomunicacions Cellnex, que instal·larà el mes que ve dos SOLAR HUBs a la seva Smart Zone, situada al costat de la seu corporativa de la Zona Franca a Barcelona.
Mercè Rua, responsable del programa SHOC, creu que “les infraestructures de cada territori s’han de definir segons el context local”, i explica que l’objectiu del programa és “convidar a tot l'ecosistema a participar i col·laborar en el desenvolupament de les tecnologies smart cities” així com “explorar els nous serveis i economies que es poden desenvolupar sobre aquesta nova generació d’infraestructures-plataforma com el Solar HUB”. La primera edició del programa SHOC es farà a Sant Cugat, que acollirà una prova pilot del projecte a principis de l’any vinent.
L'objectiu de SIARQ, fundada fa 15 anys i amb un equip de 10 treballadors, és expandir aquest programa a l'Estat espanyol i exportar-lo l'any vinent a Marroc, Colòmbia, Mèxic i França. L'empresa té distribuïdors actualment a Mèxic i està en fase de negociació amb altres països europeus i del mercat americà.
L'empresa catalana SIARQ desenvolupa un fanal solar que incorporarà els sensors smart que millor s'adaptin a cada entorn urbà