La despesa en R+D de Catalunya al 2015 ha assolit els 3.100 milions d’euros, un 5,8% més que el 2014, i que ho ha fet a les universitats, les administracions públiques i “molt especialment en l’àmbit de les empreses”
- Baiget ha explicat que la despesa en R+D de Catalunya al 2015 ha assolit els 3.100 milions d’euros, un 5,8% més que el 2014, i que ho ha fet a les universitats, les administracions públiques i “molt especialment en l’àmbit de les empreses”.
- El conseller d’Empresa i Coneixement ho ha anunciat des de l’Havana, on ha signat un acord amb el centre de biotecnologia més important de Cuba, BioCubaFarma, per promoure projectes conjunts amb Catalunya.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha anunciat aquest divendres al matí que “per primer cop de del 2008 creix la inversió en R+D de Catalunya”. Baiget ha explicat que el 2015 l’R+D ha augmentat un 5,8% en relació a l’any anterior i que ha crescut a les universitats, a les administracions públiques i “molt especialment en l’àmbit de les empreses”. De fet, el conseller ha assegurat, en el marc de la missió empresarial organitzada per ACCIÓ a Cuba, que les empreses catalanes “s’han cregut que si volen estar presents al món també han de fer inversions en R+D”.
El creixement de la inversió en R+D a Catalunya és superior al del conjunt de l’Estat espanyol, amb un augment del 2,7%, i s’explica pel creixement de la inversió empresarial i l’ensenyament superior. Així, el 2015 la inversió de les empreses catalanes en R+D va ser de 1.773 milions d’euros, un 6% més que l’any 2014, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística.
El conseller ha donat a conèixer aquestes dades a l’Havana, on ha signat un acord amb el centre de biotecnologia més important de Cuba, BioCubaFarma, per promoure projectes conjunts amb empreses i centres catalans en l’àmbit del sector biofarmacèutic. L’acord vol impulsar projectes de cooperació científico-tècnica, de transferència tecnològica i d’emprenedoria entre els dos països en el sector de la indústria biotecnològica i farmacèutica. Es farà a través de la promoció de contactes entre empreses i entitats cubanes i catalanes per dur a terme projectes conjunts en totes les fases del procés: des de la investigació, la transferència tecnològica i la comercialització dels productes resultants.
BioCubaFarma és l’organització empresarial en l’àmbit de les ciències de la vida i la indústria farmacèutica més important del país. Compta amb 31 empreses, agrupa més de 21.600 treballadors i 62 instal·lacions i productives. Produeix 525 medicaments, més de la meitat dels que conformen el quadre bàsic de medicaments del Ministerio de Salud Pública i exporta els seus productes a 48 països. En aquest sentit, Baiget ha afirmat que “un dels punts més forts de l’economia cubana és l’àmbit relacionat amb la salut, la farmàcia i la tecnologia”.
Cas d’èxit de col·laboració catalano-cubana
La signatura de l’acord s’ha fet en el marc d’un seminari organtizat per BioCubaFarma que ha comptat amb la participació d’un grup d’empreses catalanes d’aquest sector, que s’han desplaçat a Cuba amb motiu de la missió empresarial organitzada per la Generalitat en aquest país. Durant la jornada s’ha presentat el cas de Nanomol Technologies, una spin off del centre TECNIO Nanomol –de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)-, que ha anunciat l’inici del procés de validació clínica d’un nou medicament patentat i desenvolupat amb el Centro de Ingeniería Genética i Biotecnología (CIGB), que forma part de BioCubaFarma. Es tracta d’un tractament que millora la cicatrització de l’úlcera de peu diabètic amb l’objectiu d’evitar-ne la seva amputació.
L’assessora científica de Nanomol Technologies i investigadora de Nanomol ICMAB-CSIC, Nora Ventosa, ha explicat durant el seminari que el procés de validació preclínica i clínica s’inicia ara per poder començar la producció i comercialització del nou medicament el 2022. Amb aquest objectiu es duran a terme diferents proves i testos per adequar-se a la normativa farmacèutica internacional i demostrar que és un producte segur i eficaç. Paral·lelament, Nanomol Technologies també està dissenyant la construcció de noves instal·lacions al Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología que hauran de produir el medicament, creat conjuntament i patentat entre els dos centres de recerca, i que es pretén distribuir a Cuba, Europa, Amèrica del Nord, Rússia, Llatinoamèrica i d’alguns països asiàtics i del pròxim orient.
El medicament creat conjuntament està format per una proteïna (creada pel centre cubà i que actualment es subministra per infiltració a través d’una injecció) i nanocàpsules (creades pels investigadors de Nanomol), que “actuen com un vehicle per atrapar la proteïna i transporta-la de forma eficient a la ferida”, tal i com ha il·lustrat el gerent de Nanomol Technologies, Santi Sala. Això permet, segons el responsable de Nanomol Technologies, “que la interacció de la proteïna amb el teixit sigui millor, que aquesta proteïna no es faci malbé abans d’hora i que el medicament es pugui aplicar amb una crema i no amb una injecció”. De cara el futur, en el marc de la col·laboració entre el centre cubà i Nanomol contempla el desenvolupament de noves aplicacions d’aquesta solució, sobretot en aquelles ferides que presenten dificultats a l’hora de cicatritzar-se. És el cas de les ferides que pateixen els malalts que passen llargues estades en llits o cadires de rodes i de les ferides d’úlcera venosa, provocades per problemes de circulació.
Així, la jornada d’aquest divendres ha servit a les companyies catalanes per conèixer de primera mà l’ecosistema d’innovació i recerca cubà i explorar possibles vies de col·laboració entre els dos països. En referència a l’experiència de treballar conjuntament amb professionals cubans, Sala ha assegurat “que a nivell tècnic és impactant, tenen moltíssim coneixement i una gran capacitat de treballar en R+D, molt elevada i qualificada”. Ha explicat que “compten amb recursos humans, tècnics i instal·lacions de primer nivell: és visible l’aposta científica i tècnica que s’ha fet des dels darrers 30 anys”.
Jordi Baiget: "Per primer cop des del 2008 creix la inversió en R+D de Catalunya"