Els centres avancen d’aquesta manera cap a la consolidació d’un centre de referència al sud d’Europa en l’àmbit de la innovació tecnològica
- L’acord signat avui vincula les dues entitats en un projecte comú d’activitats comercials, tecnològiques i de recerca.
- En el termini d’un any, Eurecat i Leitat crearan un únic òrgan de govern on es consensuarà la direcció de tots dos centres.
- L’acte de signatura ha reunit el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el president d’Eurecat, Xavier Torra, i el president de Leitat, Eusebi Cima.
- Eurecat i Leitat avancen d’aquesta manera cap a la consolidació d’un centre de referència al sud d’Europa en l’àmbit de la innovació tecnològica.
Els centres tecnològics Eurecat i Leitat han signat aquest dilluns un acord de vinculació permanent amb l’objectiu d’aprofitar les sinèrgies entre ambdues entitats, millorar l’eficiència i incrementar la seva massa crítica. D’aquesta manera, l’acord - impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ – suposa un pas més en la creació d’un projecte estratègic per a Catalunya.
L’acte de signatura ha reunit el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el president d’Eurecat, Xavier Torra, i el president de Leitat, Eusebi Cima. El conseller Baiget ha destacat que amb aquest acord “s’està posant una base per reforçar el sistema català d’innovació”. “Tots hi som i tots anirem en la mateixa direcció: és un projecte de país per crear sinèrgies, buscar més eficiències i més especialització i sumar massa crítica”, ha dit Baiget. “Avui no sumem, sinó que multipliquem”, ha afegit.
De la seva banda, Eusebi Cima ha destacat que “Eurecat i Leitat comencen ara una acció conjunta: posarem més oferta al mercat i farem polítiques conjuntes que han d’afavorir el país”. Xavier Torra ha afegit que “engeguem una nova etapa després d’un procés que ha comptat amb la generositat de molta gent” i que ha “unit capacitats per fer-les més competitives en un món global”.
Aquesta nova fórmula promou que els dos centres realitzin activitats comercials, tecnològiques i de recerca comunes, amb l’objectiu de guanyar eficiència, massa crítica i competitivitat internacional. A més, s’acordaran les inversions estratègiques en nous equipaments i es posarà a disposició de les empreses una proposta tecnològica altament competitiva, diferencial i especialitzada.
Així, Eurecat i Leitat avancen cap a la consolidació d’un centre de referència al sud d’Europa en l’àmbit de la innovació tecnològica. La vinculació es farà efectiva en dues fases: durant un primer període, Eurecat i Leitat crearan una comissió conjunta per al seguiment i coordinació de les activitats dels centres, un procés que culminarà en una segona fase a finals del 2017, quan es constituirà un únic òrgan de govern per a la direcció de les dues entitats. La visualització comercial d’aquesta vinculació es farà sota la marca “partner d’Eurecat”.
La Generalitat de Catalunya segueix promovent, d’aquesta manera, el procés d’integració i reordenació de la xarxa d’agents tecnològics de Catalunya, iniciat el març del 2015 amb la integració en un únic centre (Eurecat) d’Ascamm, Barcelona Media, Barcelona Digital, Cetemmsa i CTM Centre Tecnològic. Recentment també s’hi han fusionat el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS), la Fundació Maqcentre i el CETECOM.
Eurecat suma 600 treballadors a Catalunya i durant el 2015 ha generat 35 milions d’euros d’ingressos totals. Participa a 160 projectes d’R+D, ha desenvolupat 73 patents, ha creat 7 empreses de base tecnològica i ha proporcionat serveis tecnològics i de projectes d’R+D a més de 1.000 empreses i entitats clients.
Eurecat també ha impulsat la creació dels centres d’excel·lència Big Data CoE Barcelona, el Centre d’Excel·lència en la Gestió de l’Aigua, Unmanned Systems Industrial Robotic Platfom i el Centre d’Excel·lència per a la Innovació a la Pime. Eurecat compta a més amb una seu al Brasil.
El centre tecnològic Leitat, per la seva banda, ha obtingut l’any 2015 un total de 16,5 milions d’euros d’ingressos, ha participat en 65 projectes europeus d’R+D+i i lidera la comunitat de salut de RIS3CAT que porta per nom “Tecnologies aplicades a la salut, TEC-SALUT”. Leitat, que suma 235 treballadors i ha donat servei a més de 700 clients, té centres de treball a Barcelona, Terrassa i Vilanova del Camí, i fa un any va iniciar el Centro de Excelencia Internacional en Nanotecnología (CEN) a Xile sota el Programa de Atracción de Centros de Excelencia Internacional de I+D de Corfo.
Tant Eurecat com Leitat són centres tecnològics acreditats amb el segell TECNIO que atorga la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ per identificar aquells proveïdors que ofereixen tecnologia diferencial catalana i els facilitadors que participen en el procés de transferència tecnològica i de coneixement, i també per alinear les estratègies regionals d’innovació aprovades per la Unió Europea.
Eurecat i Leitat signen un acord de vinculació permanent per potenciar un projecte estratègic i diferencial de tecnologia catalana