- ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, és l’ens català que liderarà el projecte, que comptarà amb la participació d’altres regions d’Itàlia, Hongria, Àustria, Irlanda i Suècia.
- Anomenat RaiSE, el projecte té una durada de quatre anys i mig i té per objectiu millorar les polítiques públiques de suport a les empreses socials i del tercer sector a partir de l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques.
- Representants de les regions participants al projecte s’han desplaçat aquest dimarts a la seu d’ACCIÓ a Barcelona per donar el tret de sortida al programa.
Barcelona, 31 de gener de 2017.- La Comissió Europea ha seleccionat Catalunya per liderar un projecte europeu que té per objectiu fer més competitives les empreses socials i del tercer sector. Anomenat RaiSE - Enhancing social enterprises competitiveness through improved business support policies, el projecte té una durada de 4 anys i mig i està finançat pel programa Interreg Europe. Liderat per ACCIÓ, l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa, el projecte compta amb el suport de la direcció general d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa.
Les altres regions que hi participen són Emilia Romagna (Itàlia), Border, Midland and Western Ireland (Irlanda), Budapest (Hongria), Region Orbero County (Suècia) i es complementa amb el Centre d'Innovació Social de Viena (Àustria).La voluntat del programa és que aquestes regions comparteixin i intercanviïn bones pràctiques i experiències en el camp de les polítiques públiques de suport a les empreses socials i del tercer sector. D’aquesta manera, la fita és que l’any 2019 les regions elaborin un pla d’acció amb mesures concretes que permeti a les empreses d’aquest àmbit ser més competitives a través de la internacionalització i la innovació, entre d’altres, i que durant els dos anys següents es dugui a terme el seguiment i avaluació d’aquestes noves polítiques.
Segons la Comissió Europea, les empreses socials són aquelles que prioritzen l'impacte social sobre la creació de beneficis, utilitzant-los amb finalitats socials i gestionant-los de manera responsable, transparent i innovadora. En general, les empreses socials treballen en àrees com ara la integració de les persones en risc d'exclusió en el mercat laboral, en la prestació de serveis socials o el desenvolupament de les zones desafavorides, entre d'altres.
La primera estratègia per a la internacionalització de l’economia social
ACCIÓ va posar en marxa l’any 2014 la primera estratègia específica per impulsar la internacionalització de les entitats del tercer sector i de l’economia social i cooperativa, posant a disposició d’aquestes organitzacions les 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya per detectar oportunitats de negoci al món, impulsar processos de contractació pública internacional i identificar mecanismes de finançament europeu. L’objectiu és donar suport a aquestes entitats en els seus processos d’obertura a l’exterior, fet que els permet enfortir les seves activitats empresarials per assolir els seus objectius socials.
El programa –que ha organitzat, per exemple, missions d’entitats catalanes a Colòmbia i Brussel·les- va ser guardonat l’any 2015 com a bona pràctica en el sector públic en els premis EPSA de l'European Institute of Public Administration (EIPA) de Maastricht.
Igualment, des del Govern també s’impulsa l’Aracoop, un programa de foment de l’Economia social i cooperativa impulsat per la Generalitat mitjançant la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa en col·laboració amb la Confederació i les federacions de cooperatives, la Confederació del Tercer sector i més de 100 entitats i institucions d’arreu de Catalunya. Els objectius més importants de l’Aracoop són donar a conèixer l’economia social i cooperativa arreu del territori així com les iniciatives viables i d’èxit, generadores d’ocupació estable i de qualitat. A més, mostrar el compromís i arrelament al territori de les empreses de l’economia social, i situar-les com a model viable i transformador, claus d’un nou país i adaptades als nous temps amb noves maneres de consumir, produir i gestionar.
La Comissió Europea tria Catalunya per liderar un projecte europeu per fer més competitives les empreses socials