ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El Grup de Transductors Químics (GTQ) presenta al MWC una tecnologia que permet mesurar amb un 'wearable' la glucosa a través de la suor

El grup de recerca, que compta amb el segell TECNIO d’ACCIÓ, posarà a disposició d’empreses de tot el món aquesta tecnologia, destinada a esportistes d’elit que necessiten mesurar la seva hidratació i rendiment en temps real mentre fan una activitat física

Imatge per defecte
  • El grup de recerca, que compta amb el segell TECNIO d’ACCIÓ, posarà a disposició d’empreses de tot el món aquesta tecnologia, destinada a esportistes d’elit que necessiten mesurar la seva hidratació i rendiment en temps real mentre fan una activitat física.
  • El centre, que forma part de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC, ha treballat durant 2 anys en aquesta tecnologia amb un grup d’investigadors químics i enginyers, un dels quals va tornar a Catalunya a través del programa TECNIOspring d’ACCIÓ.
  • El GTQ és un dels 68 centres tecnològics i empreses que participaran enguany al Mobile World Congress a través d’un estand ubicat als espais habilitats per la Generalitat.

El Grup de Transductor Químics (GTQ) de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC, que compta amb el segell TECNIO atorgat per ACCIÓ, presentarà al Mobile World Congress d’enguany una tecnologia que permet mesurar la glucosa a través de la suor mitjançant un dispositiu wearable. Aquesta tecnologia també és capaç de mesurar altres paràmetres fisiològics com el pH, la lactosa o diversos ions com el potassi i el sodi.

El GTQ és una de les 68 empreses i centres tecnològics catalans que s’ubicaran a l’estand de la Generalitat al MWC habilitat per ACCIÓ i la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital.

L’objectiu és que els esportistes d’elit puguin controlar, amb la informació que permet recollir aquesta tecnologia, els seus nivells d’hidratació i rendiment mentre fan una activitat física. Tal i com explica el cap del projecte, Antoni Baldi, “hi ha literatura científica que demostra la relació entre aquests paràmetres i el nivell d’hidratació o rendiment: això és important perquè el sistema pot alertar l’esportista en cas de deshidratació o estudiar com afecta la ingesta d’aliments mentre es fa exercici”. El sistema funciona amb tecnologia microfluídica que trasllada la mostra de suor fins a uns microsensors que la mesuren de manera continuada.

El GTQ presenta aquesta tecnologia al MWC amb l’objectiu que empreses nacionals o internacionals l’adquireixin i l’acabin desenvolupant fins a portar-la al producte final. “Anem al MWC perquè hi ha totes les empreses del món que treballen en aquest sector”, explica Baldi. “Tenim la tecnologia patentada i ara la podem comercialitzar o llicenciar a qualsevol empresa del món”, afegeix.

Segons Baldi, “la idea va sorgir en veure que hi havia molt interès en aquest tema, que hi havia publicacions científiques que presentaven treballs preliminars en aquest sentit, però que tot i l’explosió dels wearables per mesurar activitat i freqüència cardíaca no hi havia una solució satisfactòria que permetés portar un producte al mercat que també mesures paràmetres químics de la suor”. Amb aquesta visió, un grup de químics i enginyers del GTQ va començar a treballar per crear aquesta tecnologia a principis de l’any 2015. Un d’aquests investigadors era un professional català que residia en aquell moment a Malàisia i que va tornar a Catalunya a través del programa TECNIOspring d’ACCIÓ, una iniciativa que fomenta la mobilitat internacional d’investigadors.

 

Accent català al MWC

Enguany 105 empreses catalanes participaran amb estand al Mobile World Congress, 17 més que l’any passat. D’aquestes, 68 hi tindran presència a través dels diversos espais que ha habilitat un any més el Govern català. En concret, la Generalitat –a través d’ACCIÓ i la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital– disposarà de tres espais al Mobile World Congress, sumant per primera vegada un estand dedicat exclusivament a empreses de l’àmbit dels drons (Catalonia Drones) i assolint la xifra més elevada d’empreses catalanes a les quals se’ls facilita la presència al congrés des de la seva primera edició, ara fa 12 anys. Seran més de 1.000 m2 de superfície destinada a l’empresa catalana. Pots consultar el nom i descripció de tots els participants al Catàleg d'empreses catalanes MWC 2017.

El Grup de Transductors Químics (GTQ) presenta al MWC una tecnologia que permet mesurar amb un 'wearable' la glucosa a través de la suor