ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

ACCIÓ, la segona agència d'Europa que ha captat més fons de la Comissió Europea per impulsar la competitivitat de l'empresa

Aquest 2016 ACCIÓ ha participat en 16 projectes europeus que han comptat amb un finançament de la Comissió Europea de 13 milions d’euros

Imatge per defecte
  • Aquest 2016 ACCIÓ ha participat en 16 projectes europeus que han comptat amb un finançament de la Comissió Europea de 13 milions d’euros.
  • ACCIÓ ha aconseguit finançament en un 80% dels projectes en què ha presentat candidatura.
  • Destaquen projectes com el TECNIOspring, de foment a la mobilitat d’investigadors en transferència tecnològica, o l’Enterprise Europe Network, que ofereix suport a les pimes catalanes en innovació i internacionalització.

ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, s’ha situat el 2016 com la segona agència pública regional de suport a l’empresa d’Europa que ha captat més fons de la Comissió Europea per dur a terme programes de competitivitat pel teixit empresarial. En concret, ACCIÓ ha participat aquest 2016 en 16 projectes europeus, que han comptat amb un finançament de la Comissió Europea de 13 milions d’euros.

Es tracta de programes que presenten i coordinen les agències dels estats membres de la Unió Europea i que estan cofinançats per la Comissió Europea, fomentant la cooperació transnacional per impulsar els processos d’innovació i internacionalització de les empreses. En el cas d’ACCIÓ s’ha aconseguit finançament en un 80% dels projectes en què s’ha presentat candidatura.

En aquest sentit, destaquen programes com el TECNIOspring, que promou la contractació d’investigadors catalans i de qualsevol nacionalitat en empreses catalanes i centres TECNIO –entitats que desenvolupen i faciliten tecnologies per les pimes- per intensificar la transferència tecnològica al nostre país. També és el cas dels ERA-Nets, que faciliten ajuts a projectes col·laboratius d’R+D per empreses catalanes i europees, o el Links Up, que busca millorar la competitivitat i l’accés al finançament de les start-ups catalanes i de les diferents regions del sud d’Europa en els sectors del turisme, biotecnologia i salut.

Un dels projectes europeus que té més recorregut a Catalunya és la xarxa Enterprise Europe Network (EEN), que s’articula a través d’un consorci liderat per ACCIÓ i format per la Cambra de Comerç de Barcelona i el Consell General de Cambres de Catalunya. El balanç dels darrers dos anys d’aquest programa (pla operatiu 2015-2016) és que la xarxa ha donat suport a 2.600 pimes catalanes per innovar i internacionalitzar-se a través d’assessorament personalitzat, la participació en missions comercials i tecnològiques i l’organització de Brokerage Events en fires i congressos de referència com el Mobile World Congress. Posada en marxa el 2008, la xarxa està formada per més de 600 organismes de promoció econòmica, empresarial i tecnològica de 66 països.

Premi de la xarxa EURADA

La gestió d’aquest tipus d’ajuts es duu a terme a través de l’Oficina de Projectes Europeus d’ACCIÓ, creada l’any 2012. De fet, l’any passat va ser premiada per la xarxa EURADA (European Association of Regional Development Agencies) com una de les tres millors iniciatives d’agències de desenvolupament regional de la Unió Europea.

ACCIÓ, la segona agència d'Europa que ha captat més fons de la Comissió Europea per impulsar la competitivitat de l'empresa