És la xifra més elevada de la sèrie, amb més de 4.800 operacions registrades els primers sis mesos de l’any, segons dades d’ACCIÓ
- El descompte de factures -o ‘invoice trading’- és una modalitat de finançament a través d’internet que consisteix en la cessió dels drets de cobrament d’una factura d’una empresa, fet que li permet fer front a necessitats puntuals de tresoreria.
El descompte de factures a través d’internet, o invoice trading en anglès, ha assolit els 82 milions d’euros a Catalunya durant el primer semestre de l’any, xifra que suposa un creixement del 140% en relació amb el mateix període de l’any passat, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-.
Es tracta de la xifra més elevada de la sèrie, amb més de 4.800 operacions registrades els primers sis mesos de l’any per part d’empreses catalanes. Sectorialment, destaquen les operacions d’empreses dels àmbits de la indústria, els serveis professionals, el gran consum, les tecnologies de la informació, l’alimentació i la construcció.
L’invoice trading és una modalitat de finançament empresarial mitjançant plataformes de finançament alternatiu que operen a través d’internet, com és el cas de Novicap i Finanzarel a Catalunya, acreditades per ACCIÓ. Consisteix en la cessió dels drets de cobrament d’una factura d’una empresa, que la publica en una plataforma digital per tal que hi accedeixin i la financin els inversors. La plataforma prèviament ha analitzat la capacitat de pagament de la factura i la situació financera de l’empresa. Durant el primer semestre de l’any, segons ACCIÓ, l’import mitjà de les 4.800 factures descomptades s’ha situat en els 16.950 euros.
“L’invoice trading s’ha consolidat com un mecanisme ràpid, flexible i útil per a les empreses catalanes a l’hora d’obtenir liquiditat tal com ho ha demostrat el seu ús durant la situació d’incertesa creada per la COVID-19 durant aquests últims mesos”, apunta el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero. “A les plataformes de finançament alternatives catalanes d’invoice trading ja hi ha gairebé 500 inversors adscrits entre inversors privats, family offices i empreses amb una capacitat d’inversió anual de 350 milions d’euros en finançament directe a les empreses”, assegura.
Precisament, amb l’objectiu d’ampliar el suport a l’empresa catalana en el marc de la situació empresarial provocada per la COVID-19, ACCIÓ va activar un servei d’assessorament financer per analitzar de manera virtual i personalitzada la situació financera de les empreses catalanes, avaluar l’afectació de la crisi a les seves finances i assessorar-les sobre les fonts de finançament més adequades. Les principals consultes d’empreses catalanes han estat vinculades amb problemes de liquiditat -per tensions de tresoreria, caigudes de vendes, impagaments o ajornaments- i les línies de finançament i ajuts per fer front a la situació actual.
Aquestes iniciatives s’engloben en el conjunt de serveis d’assessorament financer que ofereix ACCIÓ, entre els quals també s’inclouen els Cupons de Finançament (un ajut de 2.500 per contractar serveis d’assessorament i acompanyament) i el Recomanador de finançament alternatiu, una eina on-line i gratuïta que amb només cinc preguntes ofereix orientació a pimes i startups sobre instruments de finançament alternatiu.
Durant el primer semestre de l'any, segons ACCIÓ, l'import mitjà de les 4.800 factures descomptades s'ha situat en els 16.950 euros