ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Les empreses catalanes capten 54 MEUR de finançament a través de plataformes fintech el 2017, un 45% més que l’any anterior

El 2017 les pimes i startups catalanes han tancat 1.700 operacions de finançament alternatiu mitjançant aquestes entitats que operen a través d’internet.

20/02/2018 12:15
Fintech
  • És el balanç de les 8 plataformes fintech catalanes acreditades per ACCIÓ (Capital Cell, Crowdcube, The Crowd Angel, Arborius, Loanbook, Ecrowd, Finanzarel i Novicap).

Les pimes i startups catalanes han obtingut 54 milions d’euros de finançament aquest 2017 a través de les plataformes fintech catalanes (entitats de finançament alternatiu que operen a través d’internet), un 45% més que l’any anterior. En total, l’any passat es van tancar 1.700 operacions.

Es tracta de les dades balanç de les 8 plataformes catalanes de finançament alternatiu acreditades per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa-. Un segell que té per objectiu donar visibilitat i confiança als nous instruments financers alternatius i complementaris a la banca, tan per pimes com startups. Les plataformes de finançament alternatiu acreditades per ACCIÓ són Capital Cell, Crowdcube Spain, The Crowd Angel (entitats de crowdequity), Arborius, Loanbook, Ecrowd (crowdlending), Finanzarel i Novicap (invoice trading).

Concretament, el 2017 les operacions de les entitats de crowdequity han mobilitzat una inversió de 9,9 milions d’euros, un increment del 94% respecte el 2016, en un total de 28 operacions. Per la seva banda, les plataformes dedicades al crowdlending han arribat als 22,1 milions d’euros (+42%) i han tancat 335 operacions. Finalment, les entitats d’invoice trading han sumat 21,9 milions d’euros (+32%) amb un total de 1.337 operacions tancades.

En què consisteixen les diferents tipologies de ‘fintech’

  • Les plataformes digitals de crowdequity (o finançament col·lectiu d’inversió) es dirigeixen majoritàriament a startups i emprenedors. La plataforma agrupa inversors o microinversors de tot tipus -ja siguin particulars, professionals o fins i tot familiars i clients de l’empresa- i els connecta amb empreses que busquen socis que entrin a la seva societat. Els imports en aquest cas poden oscil·lar entre els 100.000 i els 300.000 euros.
  • De la seva banda, l’invoice trading es dirigeix a pimes que necessiten descomptar factures per necessitats puntuals de tresoreria de l’empresa. Acostumem a ser d’imports que varien entre els 3.000 i 20.000 euros, principalment.
  • En el cas de les plataformes de crowdlending (o finançament col·lectiu de préstecs), es posen en contacte inversors amb pimes que ja tenen capacitat de generar ingressos però que necessiten un préstec. L’entitat analitza el risc de l’empresa i el fa públic a la pàgina web el seu projecte perquè els inversors facin les seves aportacions. Aquests préstecs poden arribar als 150.000 o 200.000 euros.

 Plataformes fintech

Les plataformes de finançament alternatiu acreditades per ACCIÓ són Capital Cell, Crowdcube Spain, The Crowd Angel (entitats de crowdequity), Arborius, Loanbook, Ecrowd (crowdlending), Finanzarel i Novicap (invoice trading).