Ho ha assegurat el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, en el marc de la celebració del desè aniversari del Catalan Water Partnership (CWP), el clúster català de l’aigua.
- Nascut el 2008, el CWP ha mobilitzat més de 10 milions d’euros en 70 projectes per impulsar l’R+D, la innovació i la internacionalització d’aquest sector.
- L’acte de celebració dels 10 anys de l’entitat ha reunit aquest divendres al migdia més de 200 professionals i ha situat l’economia circular, l’optimització de l’ús de l’aigua a la indústria i les innovacions tecnològiques lligades a la indústria 4.0 com els principals reptes del sector.
- El CWP és un dels 29 clústers acreditats pel programa Catalonia Clusters impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, una iniciativa que promou l’agrupació d’empreses i entats d’un mateix sector per compartir recursos, generar sinèrgies i projectar-se internacionalment.
El sector de l’aigua a Catalunya està format per 402 empreses que ocupen 45.465 treballadors i facturen de manera agregada 4.480 milions d’euros vinculats directament al sector de l’aigua, una xifra que equival al 2,2% del PIB de Catalunya. Ho ha assegurat aquest divendres al migdia el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, durant l’acte de celebració dels 10 anys del Catalan Water Partnership (CWP) en base les dades d’un estudi elaborat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa- en col·laboració amb el CWP.
La jornada, que ha tingut lloc al Cibernàrium sota el títol Water 10 Years From Now, ha reunit prop de 200 professionals del sector i ha comptat amb la participació, a banda del conseller delegat d’ACCIÓ, del president del CWP, Robert Mas, i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, que ha inaugurat l’acte. Nascut l’any 2008, el CWP compta amb 75 associats entre grans empreses, pimes, centres de recerca i universitats. Es tracta d’empreses distribuïdores d’aigua, indústries que fabriquen productes relacionats amb l’ús sostenible de l’aigua, enginyeries, constructores o empreses del sector de les aigües recreatives, entre d’altres.
En el marc de la clausura de l’acte, Romero ha destacat “la importància de la col·laboració a través dels clústers” en un moment “de canvi molt significatiu amb magnituds que encara no coneixem, que afecten des de qualsevol punt de la cadena de valor fins al comportament de la demanda”. “Aquí rau la importància de l’anàlisi estratègica que s’ha impulsat des del CWP, que sumada a la innovació i la internacionalització ha consolidat el sector de l’aigua a Catalunya”, ha explicat.
El conseller delegat d’ACCIÓ ha subratllat que fa 10 anys el clúster de l’aigua estava format per 8 membres i ara ja són més de 70 empreses i entitats: “quan veiem l’evolució d’un clúster com el CWP, la Generalitat referma la seva voluntat de seguir apostant de manera decidida per la política de clústers”. “S’ha demostrat que és molt efectiva, i avui ja hi ha més de 2.000 empreses catalanes que formen part de clústers”, ha conclòs.
Durant l’acte s’ha fet públic que el Catalan Water Partnership ha mobilitzat més de 10 milions d’euros en 70 projectes per impulsar l’R+D, la innovació i la internacionalització d’aquest sector en àmbits com el tractament de l’aigua, l’eliminació de nitrats, l’economia circular i la transformació digital. Així, s’ha potenciat la col·laboració amb mercats com els Estats Units, la Índia, Colòmbia, Perú i la regió del sud-est asiàtic, al mateix temps que s’ha impulsat el treball conjunt en projectes interclúster amb sectors com els de l’alimentació, el vitivinícola o el turisme, entre d’altres.
El CWP és un dels 29 clústers acreditats pel programa Catalonia Clusters impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, una iniciativa que promou l’agrupació d’empreses i entats d’un mateix sector per compartir recursos, generar sinèrgies i projectar-se internacionalment. Actualment, els 29 clústers catalans del programa agrupen 2.200 empreses amb una facturació de 74.000 milions d’euros i 309.000 treballadors.
Present i futur del sector de l’aigua
Segons l’estudi al qual ha fet referència Romero, el sector de l’aigua a Catalunya està format majoritàriament per pimes, amb un 94% del total d’empreses. El principal segment de negoci és el disseny i fabricació d’equips, productes i solucions per a tot el cicle de l’aigua (que engloba la fabricació de bombes o compressors, sistemes d’emmagatzematge, sistemes de control, canonades, caldereria i solucions de reg i tractament d’aigües, entre d’altres). Aquest subsector està format per 169 empreses que facturen el 45,7% del total.
Pel que fa a volum de negoci, amb un 37,6% de tot el sector de l’aigua, el segueixen les 99 empreses que es dediquen als serveis d’explotació del cicle integral de l’aigua, des de la captació, l’emmagatzematge, la potabilització, la distribució, el manteniment o la neteja. L’informe situa en tercera posició el segment de serveis intensius en coneixement, és a dir, els laboratoris, consultories, enginyeries o constructores, amb 134 empreses que generen un 16,8% del volum de negoci del total.
D’altra banda, l’estudi apunta que el 52,7% de les empreses catalanes del sector de l’aigua són exportadores, mentre que el 13,7% ja compta amb filials a l’estranger. De fet, el document identifica els Estats Units, Austràlia, Brasil, l’Índia o la Xina, els com els mercats que presenten més oportunitats de negoci.
Pel que fa al futur, en el marc de l’acte de celebració dels 10 anys del CWP, s’ha apuntat que els principals reptes del sector estan vinculats, per exemple, a l’economia circular, fomentant la reutilització com a lluita contra l’escassetat i tenint en compte que la indústria és el segon gran àmbit demandant d’aigua per darrera de l’agricultura. Per tant, la posada en marxa de polítiques empresarials per optimitzar l’ús de l’aigua a la indústria serà clau per determinar la competitivitat del teixit empresarial. L’altre gran repte és la recerca de solucions innovadores en la gestió i el tractament de l’aigua, un procés que estarà marcat per innovacions tecnològiques lligades a la indústria 4.0, com ara l‘anàlisi de l’aigua i la gestió intel·ligent a través de sensors, les tecnologies com el blockchain o la intel·ligència artificial.