Aquesta tecnologia produeix un sèrum regeneratiu íntegrament amb la mateixa sang del pacient, evitant l’ús de substàncies alienes al cos com reactius o productes químics, a partir d’una mostra que s’introdueix al dispositiu sense cap altra intervenció.
- El dispositiu Q-Cytokine, que l’empresa ja ha patentat i ha començat a comercialitzar aquest 2018, crea en 30 minuts un concentrat de proteïnes que posteriorment s’infiltra a l’articulació del pacient, una teràpia que pot reduir el dolor fins un 75%.
- Qrem és una de les vint startups beneficiàries de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa-, que els ha permès accedir a 65.000 euros a fons perdut per finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial.
La startup catalana Qrem ha desenvolupat un dispositiu mèdic que produeix de forma automàtica un sèrum regeneratiu contra l’artrosi. Es tracta d’un concentrat de proteïnes que es crea íntegrament amb la sang del pacient, sense necessitat d’altres reactius o productes químics ni de cap altra intervenció i que pot suposar una reducció del dolor de fins un 75% en persones que hagin seguit el tractament.
Qrem, especialitzada en tecnologia mèdica, és una de les vint startups beneficiàries de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa-, que els ha permès accedir a 65.000 euros a fons perdut per finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial d’empreses emergents tecnològiques.
La solució és un concentrat de proteïnes (concretament, de citocines) que es prepara en 30 minuts dins del dispositiu que ha desenvolupat la startup, anomenat Q-Cytokine. Segons el cofundador i CEO de Qrem, Josep M. Escuer, “primer es realitza una extracció de 40 ml. de sang del pacient i aquella mostra s’introdueix en una càpsula estèril d’un sol ús que, al seu temps, es col·loca a dins del dispositiu que automàticament produirà el sèrum per al tractament”. Aquesta solució s’infiltra posteriorment a l’articulació afectada i les proteïnes reactiven mecanismes biològics que l'artrosi ha malmès, com per exemple la producció endògena d'àcid hialurònic, aturant d’aquesta manera la degeneració de l'articulació. El tractament consisteix en tres infiltracions, una per setmana, que es poden fer a la mateixa consulta del metge sense necessitat d’entrar al quiròfan.
“La falta d’immediatesa i l’elevat cost de les tècniques actuals de cultiu en laboratori fan impossible una implantació massiva d’aquestes teràpies”, explica Escuer, i “els metges necessiten tecnologia per tal de realitzar tractaments de medicina regenerativa cost-efectius”. Per la seva banda, Núria Noguera, cofundadora i CTO de la startup, subratlla que aquesta tecnologia “aconsegueix enganyar les plaquetes i les altres cèl·lules sanguínies del pacient per produir el 100% de les proteïnes necessàries que després es recol·lecten i s’infiltren per iniciar el procés de curació”.
Aquest dispositiu està destinat essencialment a traumatòlegs, reumatòlegs i metges de l’àmbit esportiu que tractin pacients amb dolències òssies a les articulacions. De fet, Qrem ja ha patentat la seva tecnologia, ha rebut les certificacions necessàries a l’àmbit mèdic i n’ha iniciat la comercialització.
L’empresa emergent, fundada l’any 2016, es troba actualment en una ronda de finançament de 500.000€ que té l’objectiu de tancar en els propers mesos per ampliar la comercialització de la seva tecnologia al mercat espanyol. De fet, Qrem va ser una de les 21 empreses finalistes al Fòrum d’Inversió organitzat per ACCIÓ el mes de juliol de 2017.
L'empresa explica que la seva tecnologia “aconsegueix enganyar les plaquetes i les altres cèl·lules sanguínies del pacient per produir el 100% de les proteïnes necessàries que després es recol·lecten i s’infiltren per iniciar el procés de curació”.