El 95% d’aquestes empreses són pimes, el 35% exporta i en conjunt facturen 807 milions d’euros vinculats a la ciberseguretat
- El sector de la ciberseguretat –entès com els serveis dedicats a la protecció digital de les empreses- ha registrat creixements anuals d’entre el 12% i el 15% a escala internacional, amb la previsió que aquest 2018 el mercat global assoleixi un valor de 93.000 milions de dòlars
- En l’àmbit empresarial, es calcula que el 40% dels ciberatacs causen la interrupció de les operacions i la facturació, un 39% la pèrdua d’informació confidencial i el 32% un impacte negatiu sobre la qualitat dels productes
Catalunya compta amb 352 empreses dedicades a la ciberseguretat que ocupen gairebé 6.000 treballadors directament relacionats amb la seva activitat en aquest sector. És una de les principals conclusions de l’estudi Ciberseguretat. Informe Tecnològic elaborat per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- que analitza aquest sector, entès com el conjunt d’empreses que ofereixen serveis tecnològics dedicats a la protecció digital d’altres empreses i organitzacions.
D’acord amb l’informe, les empreses catalanes de ciberseguretat facturen de manera agrupada 807 milions d’euros directament relacionats amb la seva activitat en aquest sector. La gran majoria són pimes (un 95%), un 41,5% factura més d’un milió d’euros i el 35% exporta, fet que posa de manifest l’alt component internacional d’aquest sector a Catalunya. Tot i que la ciberseguretat és un concepte relativament recent, el 62% de les empreses catalanes que es dediquen a aquest àmbit tenen més de 10 anys. Es tracta d’empreses madures i consolidades que en els darrers anys han obert una línia de negoci basada en aquesta tecnologia.
Tal com apunta l’estudi, la ciberseguretat ha crescut molt els darrers anys. Si el 2004 el mercat global d’aquest sector estava valorat en 3.500 milions de dòlars, la previsió és que aquest 2018 assoleixi els 93.000 milions de dòlars, amb creixements anuals d’entre el 12% i el 15% en aquest període. És un mercat que a escala internacional està concentrat especialment als Estats Units (en diversos hubs com Silicon Valley, Washington i la regió del nord-est formada per Nova Anglaterra, Nova York i Nova Jersey), el Regne Unit i Israel.
Les tendències actuals i del futur d’aquest sector, segons l’informe, es basen en el fort impacte que tenen les TIC a la societat, amb una nova generació de components i sistemes (com la Internet de les coses o el vehicle connectat), les dades emmagatzemades al núvol, les xarxes 5G, la gestió de les tecnologies big data o la robòtica. Des d’un punt de vista empresarial, a més, la indústria pot ser vulnerable davant d’atacs cibernètics a causa dels processos de digitalització que estan adoptant en el nou marc de la Indústria 4.0, el fet que les cadenes de producció cada vegada es trobin més interconnectades i a la tendència cap a una major obertura i accés a la informació de les companyies.
De fet, es calcula que el 40% dels ciberatacs a les empreses causen la interrupció de les operacions i la facturació, un 39% la pèrdua d’informació confidencial i el 32% un impacte negatiu sobre la qualitat dels productes. En aquest sentit, a causa d’aquests atacs, les empreses es veuen obligades a aturar les seves operacions 17 hores anuals de mitjana, apunta l’informe.
D’aquesta manera, l’estudi determina que els principals sectors en què la ciberseguretat pot tenir més incidència són els serveis financers i d’assegurances (per protegir la banca online i el fintech o finançament alternatiu), la salut i l’educació (pel que fa a la protecció de dispositius mèdics interconnectats, les patents o la informació personal), la indústria (per garantir la seguretat de les patents i la propietat intel·lectual, així com a la protecció de dispositius, xarxes i infraestructures de la Indústria 4.0), els governs (a través de la protecció de la gestió de serveis públics electrònics), la mobilitat (especialment pel que fa als mitjans de transport aeri o terrestre així com als vehicles autònoms i els dispositius mòbils que es connecten per satèl·lit) i, per descomptat, el sector TIC, molt més transversal.