Informes tecnològics
Més de 550 empreses treballen en l’àmbit de la ciberseguretat a Catalunya, un 8% més que fa un any, i generen prop de 10.600 llocs de treball
El sector de la ciberseguretat és un element cada vegada més fonamental per a les empreses que tenen presència i activitat a escala digital, ja sigui a través d’internet com en la gestió de dades i processos interns de la pròpia companyia. Per això, tal com recull l’actualització de l’informe 'La ciberseguretat a Catalunya', elaborat per ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja hi ha 557 empreses que desenvolupen el seu model de negoci en aquest sector. Xifra que representa un creixement del 7,9% respecte l'any 2024.
Pel que fa a volum de negoci, el sector genera 1.473 milions d’euros, un 18,4% més que l’any anterior. Les empreses de ciberseguretat donen feina a més de 10.600 persones, un 12,8% més que el 2024.
Mapa de de les empreses dedicades a la ciberseguretat a Catalunya
Descobreix les empreses que treballen en el sector de la ciberseguretat a casa nostra en àmbits com la identificació i detecció de vulnerabilitats, la protecció de ciberatacs, les respostes als atacs i la recuperació de dades i sistemes.
Què entenem per ciberseguretat?
La ciberseguretat engloba el conjunt de mesures físiques, lògiques i i de governança que protegeixen les propietats de les dades i els sistemes d’informació.
Disposar d’unes comunicacions fiables i segures és fonamental en qualsevol sistema equipat amb tecnologia connectada.
L’estudi indica que la facturació mundial en ciberseguretat creixerà al voltant d’un 8% anual durant els propers cinc anys, fins als 272.000 milions de dòlars.
Un mercat que creix a Catalunya
Tal i com explica l’informe, a Catalunya hi ha 557 empreses en el sector de la ciberseguretat. Es tracta d’un sector format bàsicament per pimes (82,6%), on el 26,4% són exportadores, i més de la meitat (57,1%) facturen més d’un milió d’euros anuals, i pràcticament una de cada cinc (26,2%) genera un volum de negoci superior als 10 milions d’euros.
Pel que fa als segments de negoci, l’estudi apunta que el 89,9% de les companyies es dedica a la protecció, seguides d’aquelles que treballen en l’àmbit de la identificació dels ciberatacs (59%), de les que s’especialitzen en detecció (39%), la resposta (34%) i la recuperació davant d’aquests episodis (20,6%).
Per segments de negoci, l'estudi apunta que la immensa majoria de companyies es dediquen a la protecció(90,3%), és a dir, a la implementació de mesures per prevenir i mitigar les amenaces i atacs cibernètics. Les segueixen la identificació de ciberatacs, amb un 62,5% del total; la detecció primerenca d'amenaces (41,8%), la resposta (35,5%) i la recuperació (23%).
L’informe subratlla que la inversió estrangera en ciberseguretat a Catalunya ha augmentat exponencialment durant el darrer quinquenni (2020-2024), ja que el nombre de projectes s’ha duplicat en comparació amb l’anterior, passant de sis a una dotzena d’iniciatives materialitzades
Tendències en ciberseguretat
No és cap sorpresa que la ciberseguretat encapçali les preferències de les empreses en els seus processos de transformació digital. En aquest sentit, l'informe destaca la convivència d'aquestes tecnologies amb d'altres de punteres. Així, un 42,7% de les empreses especialitzades en ciberseguretat desenvolupen solucions lligades a la intel·ligència artificial, mentre que prop d’un 5% integren les tecnologies quàntiques per reforçar la seguretat de les dades i les comunicacions
L’informe, a més, també indica que els sectors més demandants de serveis de ciberseguretat són el financer, l’administració pública i la salut. Entre els principals reptes del sector que s’identifiquen, l’estudi destaca la necessitat de talent especialitzat en ciberseguretat.
Descarrega l'informe complet sobre la Ciberseguretat a Catalunya i consulta totes les dades!