El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, encapçalaran aquesta tarda al Palau de la Generalitat l’acte de celebració dels 30 anys de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de la Generalitat al món.
- Per cada euro públic invertit en les oficines es genera un impacte de 32 euros d’exportacions per part de les empreses catalanes.
- Les primeres Oficines Exteriors de Comerç i Inversions es van obrir l’any 1988 a Tòquio, Nova York, San Francisco, Hong Kong i Milà, i actualment la xarxa està formada per 40 oficines arreu del món.
- Els serveis més demanats per les empreses són la cerca de canals de comercialització, un espai físic per treballar a l’exterior des de l’oficina i la participació en missions empresarials per fer prospecció de mercats.
La xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- ha gestionat un total de 20.000 projectes d’internacionalització durant els seus 30 anys de vida. Les primeres oficines van obrir-se l’any 1988 a Tòquio, Nova York, San Francisco, Hong Kong i Milà i actualment la xarxa ja compta amb 40 oficines arreu del món que ofereixen cobertura a més de 100 mercats. El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, encapçalaran aquesta tarda a les 18:00h al Palau de la Generalitat l’acte de celebració dels 30 anys de les oficines.
L’objectiu d’aquestes oficines és acompanyar les empreses catalanes en els seus processos d’expansió internacional. Així, per cada euro públic invertit en les oficines es genera un impacte de 32 euros d’exportacions. De fet, des de l’any 1995, el primer de la sèrie històrica, les exportacions catalanes s’han multiplicat per 4 i han assolit els 70.828,7 milions d’euros el 2017. És un creixement superior al de la mitjana de les exportacions mundials, que s’han multiplicat per 3,4 en el mateix període.
Durant els 30 anys de vida de les oficines, els tres serveis més demanats per les per les empreses catalanes han estat la cerca de canals de comercialització (és a dir, trobar distribuïdors, socis o clients al país de destí especialitzats en el seu sector), disposar d’un espai físic a l’oficina per poder treballar directament a l’exterior i participar en missions empresarials per fer prospecció de mercats. A banda d’això, les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions també duen a terme estudis de mercat, preparen agendes de contactes i ajuden les empreses catalanes en tots els aspectes relatius a la implantació productiva o comercial al país de destí –des de la cerca d’un espai fins a la selecció de personal, entre d’altres-. També acompanyen les empreses catalanes a accedir a licitacions internacionals i, en l’àmbit de la innovació, les ajuden a vendre la seva tecnologia i a trobar socis per a projectes d’R+D internacionals. A més, són responsables de
captar nous projectes d’inversió estrangera per a Catalunya.
A banda de donar suport a l’empresa catalana per augmentar les seves vendes i presència a l’exterior, les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions han dut a terme un programa de beques. En total més de 500 joves han participat en aquest programa amb el doble objectiu de formar-se en l’àmbit del comerç internacional i la gestió empresarial internacional i dotar de talent a l’empresa per ser més competitiva en el seu procés de sortida a l’exterior.
Les exportacions catalanes
Les exportacions catalanes han registrat aquest 2017 la xifra més alta de la sèrie històrica per setè any consecutiu i han assolit els 70.828,7 milions d’euros. Es tracta d’un creixement del 8,7% en termes interanuals, una taxa superior a la mitjana de la Unió Europea (+7,4). En total, actualment exporten més de 46.600 empreses, de les quals 17.091 són regulars (és a dir, que han venut a l’exterior els darrers quatre anys de manera consecutiva).
Les exportacions catalanes han registrat aquest 2017 la xifra més alta de la sèrie històrica per setè any consecutiu i han assolit els 70.828,7 milions d’euros