Ho ha donat a conèixer aquest dimarts a la tarda la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, durant la trobada anual de la plataforma Barcelona&Catalonia Startup Hub.
- Segons dades d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-, el 26% dels treballadors de les startups catalanes són estrangers, un 15% en el cas dels seus fundadors.
- 3 de cada 4 startups catalanes ha obtingut finançament privat d’algun tipus d’inversor, mentre que el 21% de les operacions superen el milió d’euros.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que a Catalunya hi ha actualment 1.300 startups. Ho ha donat a conèixer en el marc de la trobada anual de la plataforma Barcelona&Catalonia Startup Hub creada per ACCIÓ i que sota el títol ‘The Hub Event 2018’ ha reunit mig miler de professionals de l’ecosistema al World Trade Center de Barcelona.
Durant la seva intervenció, la consellera Chacón ha destacat “la importància de l’ecosistema emprenedor per a la competitivitat dels territoris”. En aquest sentit, ha assegurat que “en els darrers anys, s’ha produït a Catalunya i a Barcelona una eclosió de startups: fa 5 anys Catalunya no sortia en cap rànquing però avui Catalunya s’ha consolidat com un dels cinc principals hubs d’emprenedoria, tecnologia i coneixement d’Europa”.
Per la consellera, “les startups són un agent rellevant que s’incorpora a la generació i transferència de tecnologia”. “Volem que Catalunya es percebi com un hub tecnològic de primer nivell on fer-hi negocis i invertir-hi”, ha subratllat.
Segons les dades d’aquesta plataforma d’ACCIÓ, aquestes startups catalanes generen 13.820 llocs de treball. Destaca el fet que un 26% d’aquests treballadors són estrangers, provinents principalment d’altres països d’Europa Occidental (46%), Amèrica del Sud (26%), Europa Oriental (9%), la zona d’Àsia-Pacífic (7%), de l’Àfrica-Orient Mitjà (6%) i de l’Amèrica del Nord (6%), que es dediquen principalment a les àrees funcionals de tecnologia (27%), les vendes (22%), gestió i estratègia (20%) i operacions (17%). En el cas dels fundadors, el 15% de professionals provenen d’altres països. En global, el 38% de fundadors de les startups catalanes han creat prèviament altres empreses.
Sectorialment, amb un 17% del total, destaquen les startups catalanes relacionades amb les tecnologies vinculades a la indústria 4.0, seguides per les ciències de la vida (13%) i el mòbil & software (11%). El principal model de negoci per aquestes empreses és l’ecommerce/marketplace (45% del total), per davant del desenvolupament i manufactura (23%), el software com a servei –SaaS- (22%) i la subscripció (20%).
Distribució de les startups catalanes per sectors
En l’àmbit del finançament, 3 de cada 4 startups catalanes ha obtingut finançament privat. D’aquestes, en concret, el 21% ha rebut rondes d’inversió superiors al milió d’euros.
Fases de finançament de les startups catalanes
Un ecosistema internacional
Barcelona se situa com el primer hub de startups del sud d’Europa en nombre de startups i en cinquena posició a tot Europa després de Londres, Berlín, París i Amsterdam, segons el Ranking of Europe’s biggest startup hubs in 2017 elaborat per EU-Startups. De fet, Barcelona està considerat tercer hub preferit per als creadors de startups, ja que un 20% dels fundadors europeus triaria aquesta ciutat per establir-hi la seva empresa emergent per darrera de Londres i Berlín, tal com apunta el rànquing Startup Heatmap Europe 2018. Pel que fa al finançament, Barcelona és la quarta ciutat europea per volum d’inversió rebuda en startups, segons Atomico.
El Barcelona&Catalonia Startup Hub
Les 1.300 startups catalanes són les empreses identificades al directori del Barcelona&Catalonia Startup Hub, una plataforma digital que actua com un punt de trobada de les startups catalanes amb l’objectiu de posicionar l’ecosistema català al món i impulsar la captació d’inversions. Aquest directori recull empreses d’un màxim de 10 anys de vida, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.
A banda de la consellera Chacón, a la jornada d’aquest dimarts també hi han participat l’Smart Home Partnerships Lead Hardware de Google, Héctor Balasch, i l’Innovacion & New Business Vice President for Europe, the Middle East and Africa d’ASICS, Emilio Risques. D’altra banda, les empreses MEDIAPRO, Torres, Zobele Group, Ogilvy, CELSA Group i InnoCells han exposat els seus models d’innovació oberta i els reptes que plantegen per a les startups catalanes.
Les 1.300 startups catalanes són les empreses identificades al directori del Barcelona&Catalonia Startup Hub