Hi participaran a través dels espais habilitats per la Generalitat de Catalunya –és l’any en què el Govern facilita la presència de més empreses catalanes- per trobar inversors, conèixer socis i nous clients, guanyar visibilitat i obrir nous mercats internacionals
- Paral·lelament al MWC, la Generalitat comptarà amb quatre estands al 4YFN que acolliran 33 startups catalanes.
- El Brokerage Event es consolida com a espai de networking entre empreses catalanes i internacionals, mentre que un any més es facilitarà l’assistència al MWC de 160 directius d’empreses que no són del sector de les TIC per impulsar la seva transformació digital.
El Govern impulsa la presència de l’ecosistema TIC català al MWC d’aquest 2019 amb tres espais de 1.000m2 en total que acolliran 77 empreses, entitats i centres tecnològics catalans, la xifra més elevada fins ara. Es tracta de majoritàriament pimes que disposaran d’un estand per trobar inversors, conèixer socis i nous clients, guanyar visibilitat i obrir nous mercats internacionals al congrés més important del món d’aquest sector, que se celebrarà entre el 25 i el 28 de febrer a Fira de Barcelona – Gran Via a l’Hospitalet de Llobregat i que reunirà 107.000 professionals i 2.400 expositors de 200 països.
La participació del teixit empresarial català al congrés s’articula mitjançant el Departament d’Empresa i Coneixement -a través d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. Les empreses, entitats i centres (pots consultar el nom i descripció de tots els participants) estaran ubicades de la següent manera:
- L’Estand Catalonia ubicat a la part central del Congrés on hi haurà 50 empreses i centres tecnològics catalans.
- L’Estand Catalonia ubicat a l’espai Digital Planet, on hi haurà 16 empreses catalanes.
- L’Estand Catalonia Drones ubicat a la zona dedicada a les entitats d’aquest sector que acollirà 10 empreses i centres tecnològics. A més, també disposaran d’un espai els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals.
*Eurecat tindrà espai a l’Estand Catalonia i a l’espai Catalonia Drones, però només es compta una vegada al còmput global de 77 empreses.
El 4YFN, l’espai de les startups
En paral·lel al Mobile World Congress, la Generalitat –a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ACCIÓ i Catalunya Emprèn- també facilitarà la participació de 33 startups catalanes al 4 Years From Now (4YFN), que tindrà lloc al recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc entre el 25 i el 27 de febrer i preveu reunir més de 20.000 assistents. Pots consultar el nom de les empreses participants. La participació de la Generalitat el 4YFN es concreta de la següent manera:
- D’una banda, ACCIÓ comptarà amb un estand que acollirà 20 startups catalanes amb la finalitat que guanyin visibilitat i que es connectin internacionalment amb possibles socis i inversors.
- L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) hi serà present per quart any consecutiu amb un estand sota la seva marca d’internacionalització, Catalan Arts, que estarà a disposició de 13 empreses catalanes de cultura digital, per tal d’impulsar la seva notorietat a nivell internacional. Les empreses catalanes que hi assistiran han obtingut un Préstec Participatiu Digital, l’ajut financer que l’ICEC va posar en marxa ara fa 4 anys per ajudar a la creació de startups en el camp de la cultura digital. Durant els dies de la fira, tècnics de l’ICEC mantindran reunions, presentaran les polítiques de suport i els instruments financers del Departament de Cultura per a les empreses creatives i treballaran per fer d’enllaç entre els professionals internacionals i les startups catalanes.
- Finalment, la Xarxa Primer de Catalunya Emprèn, del Departament d’Empresa i Coneixement, comptarà amb un tercer estand on donarà a conèixer el #ProgramaPrimer, un programa basat en la creació de 17 acceleradores per a empreses basades en la innovació i la tecnologia d’alta especialització arreu del territori català. A través de l’anàlisi de necessitats i oportunitats, la xarxa ofereix als emprenedors itineraris especialitzats perquè desenvolupin diferents projectes que donin resposta a una necessitat específica identificada i que utilitzin una palanca, un avantatge competitiu, que asseguri l'èxit i el valor afegit a les solucions generades. El #ProgramaPrimer respon a un dels grans reptes del Govern de la Generalitat i de Catalunya Emprèn: impulsar una emprenedoria d'empreses basades en la innovació i la tecnologia que ampliï a tot Catalunya l'efecte del hub tecnològic de Barcelona.
Reunions bilaterals de més de 500 empreses catalanes i internacionals
Les empreses catalanes participants al MWC, més enllà de presentar els seus productes i serveis als seus estands, tindran l’oportunitat un any més de reunir-se amb altres empreses de tot el món per accedir a nous contactes internacionals, trobar possibles socis per desenvolupar projectes innovadors i negociar acords de cooperació internacional. Serà en el marc del Brokerage Event, una activitat organitzada per ACCIÓ com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea.
Es tracta d’entrevistes bilaterals de 20 minuts, pre-agendades abans MWC, entre empreses/centres tecnològics catalans amb altres empreses o entitats de tot el món que assisteixen al congrés. Per a l’edició d’aquest 2019 es preveu la participació de més de 500 empreses de 45 països, un 40% de les quals seran catalanes. En aquesta ocasió hi participaran una trentena de grans corporacions i inversors coneguts com a “innovation hunters” (com L’Oréal, Zurich, Mediapro, IBM, Xiaomi o Girbau) que cerquen empreses i projectes altament innovadors per invertir o integrar en nous productes o serveis disruptius. Des del 2006, més de 5.800 empreses, universitats, grups de recerca i organitzacions públiques han celebrat gairebé 15.700 reunions als Brokerage Event organitzats per ACCIÓ al Mobile World Congress.
D’altra banda, i com a novetat d’aquest 2019, a través de la xarxa EEN el 25 de febrer se celebraran una sèrie de tallers bilaterals entre empreses catalanes i delegacions empresarials de països com Corea del Sud, Polònia, Argentina o Brasil, amb la participació de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya a aquests territoris. L’objectiu d’aquestes trobades és explorar oportunitats en cooperació tecnològica i R+D en diferents sectors i a escala internacional. D’aquesta manera, durant els tallers s’explicaran línies d’ajuts i les particularitats de l’ecosistema innovador i de transferència tecnològica a Catalunya i a cadascun dels mercats. Cada taller conclourà amb una sessió de networking entre els participants de cada regió.
El MWC, més enllà de les TIC
Amb l’objectiu d’ampliar l’impacte del MWC a tot el teixit productiu, ACCIÓ i la Mobile World Capital Barcelona organitzen aquest 2019 les rutes al MWC per a professionals que no són de les TIC. En total, en el marc del programa GoingDigital, 160 directius d’empreses catalanes que no formen part del sector de les TIC podran identificar les oportunitats de negoci que les tecnologies mòbils poden aportar als seus negocis en l’actual context de transformació digital.
Es tracta d’empreses de sectors molts diversos, des d’agricultura o el retail fins a la salut. Abans del MWC els directius assisteixen a tallers temàtics especialitzats per analitzar les tendències tecnològiques d’aquests sectors, mentre que durant el congrés participaran en visites organitzades per conèixer de primera mà les tecnologies que presenten els expositors internacionals i que poden adoptar per ser més competitives.
Es tracta de majoritàriament pimes que disposaran d’un estand per trobar inversors, conèixer socis i nous clients, guanyar visibilitat i obrir nous mercats internacionals