Aquest òrgan adoptarà mesures per facilitar la internacionalització de l’empresa catalana i establirà un mecanisme de control i seguiment de les mesures desenvolupades
El Govern ha aprovat crear la Comissió Interdepartamental de Supressió de Barreres a la Internacionalització per coordinar els diferents departaments de l’Administració de la Generalitat per rebaixar i minorar el pes de les barreres a la internacionalització empresarial. Aquest òrgan està adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement i ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- aporta el suport administratiu, tècnic i logístic per al seu funcionament.
Així, l’objectiu d’aquesta Comissió Interdepartamental és donar una resposta des de la Generalitat a les problemàtiques lligades a les barreres a la internacionalització i establir protocols de resposta a requeriments i consultes del teixit empresarial català en relació amb aquests obstacles que poden dificultar la seva sortida a l’exterior. Treballarà en l’adopció de mesures de millora que facilitin la internacionalització de l’empresa catalana i establirà un mecanisme de control i seguiment de les mesures desenvolupades que incideixin en la millora de l’entorn per aquest procés d’expansió internacional.
La creació d’aquesta Comissió Interdepartamental se suma a l’obertura, l’any passat, de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ, que va néixer amb l’objectiu d’ajudar les pimes a superar els obstacles quan exporten o importen. Les barreres que acostumen a dificultar la internacionalització de les empreses i en les quals treballa l’oficina són les relacionades amb l’àmbit regulatori per entrar a un país, els tràmits i la documentació duanera i ña problemàtica de caire operatiu en destí.
Amb aquestes accions es vol minimitzar l’impacte d’aquestes barreres per a les pimes per eixamplar la base d’empreses exportadores regulars catalanes i potenciar la diversificació de les vendes catalanes més enllà de la Unió Europea.
Les exportacions catalanes han registrat un creixement de l’1,1% al 2018 i han assolit els 71.623,8 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica i que suposa un nou rècord per vuitè any consecutiu. A banda, també s’ha registrat amb 17.239 empreses el màxim històric d’empreses exportadores regulars, és a dir, aquelles que han venut a l’exterior els darrers quatre anys de manera consecutiva.
Les exportacions catalanes han registrat un creixement de l’1,1% al 2018 i han assolit els 71.623,8 milions d’euros