ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Chacón: "Reclamarem al proper govern espanyol un paquet de mesures per eliminar obstacles que dificulten les exportacions d’empreses catalanes"

Es tracta d’una vintena de barreres en àmbits com les duanes, les infraestructures, els visats, els permisos de treball, els tràmits administratius o la fiscalitat.

03/06/2019 01:30
Presentació del Pla de Barreres
  • La consellera d’Empresa i Coneixement ha presentat un pla de 46 actuacions elaborat a través d’ACCIÓ conjuntament amb Foment del Treball, PIMEC, AMEC, Secartys i el Col·legi d’Economistes de Catalunya amb l’objectiu de reduir les barreres que es troben les empreses catalanes per sortir a l’exterior.
  • Chacón ha posat en valor la col·laboració público-privada ja que "aquest projecte recull les inquietuds, reclamacions i propostes de millora del teixit productiu: volem fer un front comú per fer més fàcil la sortida a l’exterior de les empreses catalanes: no parlem de barreres per a les empreses, sinó de barreres pal país".
  • El Govern, a través d’ACCIÓ, va crear el 2018 l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització, que en seu primer any en funcionament ha atès més de 20.000 consultes de 2.700 empreses amb problemes per internacionalitzar-se.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dilluns que "reclamarem al proper govern espanyol un paquet de mesures per eliminar els obstacles que dificulten les exportacions de les empreses catalanes". Chacón ha fet referència a una vintena de barreres en àmbits com les duanes, les infraestructures, els visats, els permisos de treball, els tràmits administratius o la fiscalitat. "Es tracta de factors que estan limitant la internacionalització de les empreses catalanes i, en conseqüència, el creixement econòmic del país", ha subratllat.

Chacón ho ha assegurat aquest dilluns al matí durant la presentació del Pla d’Actuacions per a la Supressió de Barreres a la Internacionalització 2019-2021, un document fruit del treball conjunt el darrer any entre la Generalitat de Catalunya -a través d’ACCIÓ-, Foment del Treball, PIMEC, AMEC, Secartys i el Col·legi d’Economistes de Catalunya. "Aquest projecte recull les inquietuds, reclamacions i propostes de millora del teixit productiu: fem un front comú entre l’administració pública i els agents privats per treballar conjuntament i rebaixar o eliminar els obstacles que impedeixen que les empreses puguin internacionalitzar-se", ha destacat Chacón. A l’acte també hi han intervingut el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Anton Gasol; el vicepresident de Foment del Treball, Ernest Quingles; el president de Secartys, Àlex Morales; el president d’AMEC, Pere Relats; i el president de PIMEC, Josep González.

Es tracta d’un document viu que s’anirà actualitzant periòdicament que identifica 20 barreres (en origen i que poden afectar qualsevol empresa catalana independentment del seu sector) que dificulten o obstaculitzen les exportacions de les empreses catalanes, la majoria de les quals són competència de l’Estat espanyol. Per exemple, el document identifica que l’operativa actual de control en frontera de mercaderies pot limitar la competitivitat de les empreses, que els tràmits administratius espanyols de mobilitat de treballadors a l’estranger són molt carregosos burocràticament o que la llei de l’IRPF no està adaptada a les problemàtiques de la pime. També recull, entre d’altres, la falta d’infraestructures bàsiques o el seu col·lapse operatiu com la B30 o el corredor mediterrani, que l’obtenció de visats és poc estandarditzada i transparent o l’alt grau de responsabilitat pel signant de les cartes d’invitació per a clients estrangers.

Per la consellera, "la política d’internacionalització de Catalunya és un model d’èxit, amb més de 40 oficines d’ACCIÓ arreu del món que donen suport a l’empresa catalana per exportar i invertir a l’estranger, fet que ha permès generar una sòlida base d’empreses exportadores i que Catalunya tingui un grau d’obertura superior a la mitjana de la UE i al de països de dimensió similar com Finlàndia o Dinamarca”. “Les exportacions catalanes van créixer un 1,1% el 2018 respecte l’any anterior, fins als 71.600 milions d’euros, xifra de rècord històric per vuitè any consecutiu", ha afegit.

Chacón ha advertit, però, que "l’èxit de la internacionalització de les empreses és la mirada a llarg termini: si no aconseguim eliminar barreres i millorar l’entorn per tal que sigui més fàcil sortir a l’exterior, la competitivitat del teixit productiu català se’n pot veure afectada, i amb ella tota l’economia del país”. “Perquè aquí no parlem de barreres per a les empreses, sinó de barreres per a tot el país" ha conclòs.

Ara, un cop elaborat aquest Pla d’Actuacions per a la Supressió de Barreres a la Internacionalització 2019-2021, des de l’administració pública i les entitats de suport a l’empresa que hi han participat s’activaran de manera coordinada 46 actuacions amb l’objectiu de rebaixar aquestes barreres. Així, es traslladarà a les administracions estatals i europees competents la necessitat de minorar les barreres detectades, al mateix temps que treballarà per rebaixar barreres amb altres iniciatives, com l’assessorament a les empreses per finançar els seus processos d’expansió internacional, l’impuls d’instruments de finançament públics, l’elaboració d’estudis comparatiu de les millor pràctiques duaneres a escala europea o l’augment d’enllaços intercontinentals, per exemple.

En aquesta línia, la consellera Chacón ha destacat la creació d’una Comissió Interdepartamental per coordinar els diferents departaments de l’administració de la Generalitat, una mesura aprovada pel Govern el passat 30 d’abril. Hi haurà participació dels departaments d’Empresa i Coneixement; Presidència; Vicepresidència, Economia i Hisenda; Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Educació; Salut; Interior; Territori i Sostenibilitat; Cultura; Treball; Afers Socials i Famílies; Agricultura i Ramaderia, Pesca i Alimentació.

20.000 consultes ateses en un any

Precisament amb l’objectiu de donar suport directe a les empreses catalanes que es troben amb obstacles a l’hora d’exportar, ACCIÓ va crear el 2018 l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització -contemplada al Pacte Nacional per la Indústria- que s’ha consolidat com un punt de referència a en aquest camp. Durant el seu primer any en funcionament, aquesta oficina ha atès més de 20.000 consultes concretes per part de 2.700 empreses, ja siguin personalitzades a través de la finestreta única o mitjançant el Catalonia Trade Portal, una plataforma web amb informació actualitzada i en temps real que complementa els serveis presencials i posa a disposició de les pimes eines, recursos i informació per facilitar la seva sortida a l’exterior.

Les empreses que han utilitzat més aquest servei gratuït i personalitzat han estat dels sectors de l’alimentació, la química/plàstics, les de consultaria i recursos humans i les d’altres béns de consum, amb problemàtiques per operar a Estats Units, Xina, Regne Unit, Japó i Mèxic, principalment. Les temàtiques més consultades a l’hora d’internacionalitzar-se han estat la normativa tècnico-administrativa, les duanes-aranzels, l’entorn, la normativa comercial i la logística-transport.

Amb l’objectiu de donar suport directe a les empreses catalanes que es troben amb obstacles a l’hora d’exportar, ACCIÓ va crear el 2018 l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització.