El Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ, ha atret 84 projectes d’inversió estrangera el 2018 (+20%), que han suposat una inversió de 322 milions d’euros (+34%) i la creació de 5.455 llocs de treball (+70%).
- Sectorialment encapçalen el rànquing els projectes tecnològics, d’automoció i logístics, mentre que els països amb més projectes d’inversió són Estats Units, Japó, Regne Unit, Alemanya i França.
- Destaquen les inversions en noves línies industrials o de serveis per part d’empreses ja establertes a Catalunya (39%) i les greenfield (37%), és a dir, de companyies que no hi tenen presència prèvia.
- La primera via de captació de nous projectes d’inversió estrangera són les 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ al món.
La Generalitat de Catalunya ha captat 84 projectes d’inversió estrangera el 2018 (+20% en comparació amb l’any anterior), que han suposat una inversió de 322 milions d’euros (+34%) i la creació de 5.455 llocs de treball (+70%). Es tracta dels projectes que han rebut el suport, acompanyament i assessorament d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement.
Així ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que en roda de premsa ha assegurat que “el 2018 ha estat un gran any per a la inversió estrangera a Catalunya ja que tots els indicadors són positius: hem batut el rècord històric en projectes d’inversió materialitzats i en llocs de treball creats gràcies a aquests projectes”. En aquest sentit, Chacón ha destacat que “el Govern ha captat un projecte d’inversió cada 4,3 dies naturals i ha atret 6,2 milions d’euros d’inversió estrangera cada setmana”.
Per la consellera, “des del Govern prioritzem l’economia productiva, generadora de llocs de treball”. Així doncs, ha volgut subratllar que “la xifra més important i rellevant és la de creació del llocs de treball” i ha anunciat que “els projectes d’inversió estrangera captats per ACCIÓ suposen el 7% de la creació de nova ocupació a Catalunya el 2018”.
Chacón ha posat l’èmfasi en què “aquests resultats posen de relleu l’encert d’impulsar una política pròpia d’inversió estrangera del Govern i els actius amb els quals compta Catalunya per posicionar-se com un dels principals motors d’Europa”. En aquesta línia, ha destacat “la sòlida base industrial per sobre de la mitjana de la UE, un teixit empresarial diversificat, infraestructures tecnològiques de primer nivell, un ecosistema de startups consolidat i una creixent economia del coneixement”. Són factors “que contribueixen a captar i retenir talent, un dels actius més valuosos per a un país”, ha sentenciat.
D’aquesta manera, el 2018 s’ha assolit la xifra més elevada de la sèrie històrica pel que fa al nombre de projectes captats per ACCIÓ i als llocs de treball creats per aquestes inversions estrangeres. De fet, i tenint en compte que per la seva volatilitat cal mesurar la inversió estrangera en períodes amplis, en l’últim quinquenni (2014-2018) el nombre de projectes materialitzats amb el suport de la Generalitat ha augmentat un 64% en comparació amb els cinc anys anteriors.
Rècord de llocs de treball creats
Els 5.455 nous llocs de treball creats com a conseqüència de la inversió estrangera captada per la Generalitat –la xifra més elevada de la sèrie històrica- suposa el 7,2% del total de creació de nova ocupació a tot Catalunya l’any 2018. El 63% d’aquests llocs de treball són altament qualificats, en perfils professionals de sectors com l’R+D i les TIC. Si es comptabilitzen també els llocs de treball mantinguts per aquests projectes d’inversió estrangera, en total s’han assolit els 6.724 llocs de treball. D’aquesta manera, cada dia s’han creat o mantingut 18 llocs de treball.
Suport públic a la inversió productiva
El suport de la Generalitat de Catalunya a les empreses d’arreu del món interessades en establir-se a Catalunya s’ofereix a través de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ. Aquesta unitat treballa des de Barcelona i la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per captar nous projectes d’inversió estrangera a Catalunya al mateix temps que assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar el procés d’inversió.
En aquest sentit, la primera via de captació de nous projectes d’inversió estrangera el 2018 han estat les oficines exteriors d’ACCIÓ al món, amb un 24% del total. De fet, per cada euro públic de pressupost que la Generalitat ha destinat a l’atracció d’inversió estrangera s’ha aconseguit un retorn de 129 euros d’inversió per part de companyies multinacionals.
Radiografia de la inversió estrangera
L’any 2018, el 39% dels projectes d’inversió estrangera que s’han materialitzat han estat noves inversions de companyies que ja estaven establertes a Catalunya. Per exemple, per crear noves plantes o línies de producció o, en l’àmbit dels serveis, endegar noves funcions. En segon lloc, un 37% dels projectes han estat greenfield, és a dir, de multinacionals que s’estableixen per primer cop a Catalunya. Destaca l’important creixement d’aquest tipus d’inversions, que s’han gairebé triplicat en els últims cinc anys en comparació amb el quinquenni anterior. Actualment hi ha 8.642 empreses estrangeres establertes a Catalunya, segons dades d’ACCIÓ.
Des d’un punt de vista sectorial es posa de manifest un equilibri entre sectors més emergents i tradicionals. Així, encapçalen la llista els projectes TIC (amb un 27% del total l’any 2018, s’han més que doblat en els darrers cinc anys respecte el quinquenni anterior), l’automoció (14%) i la logística, comerç electrònic i distribució (12%). També són molt rellevants àmbits com la química i plàstics (11%) i la indústria farmacèutica (7%). Si es classifiquen els projectes d’inversió per cadena de valor, un de cada quatre projectes és industrial (25%), seguits de les TIC (18%), els serveis (15,5%) i l’R+D (14%). En el cas dels headquarters, que representen un 6% dels projectes l’any 2018, és destacable que en els últims cinc anys s’han més que quadruplicat.
Pel que fa al país d’origen d’aquests projectes, Estats Units (amb un 24% del total), Japó (14%), Regne Unit (12%), Alemanya (9,5%) i França (9,5%) són els que lideren el rànquing aquest 2018.
L'any 2018 s'ha assolit un nou rècord en captació de nombre de projectes d'inversió estrangera i llocs de treball creats