L’empresa ha iniciat una prova pilot a la xarxa d’autobusos de la ciutat de Longueuil per implementar la seva aplicació, que ofereix rutes adaptades i recomanacions a persones amb discapacitats cognitives, disfuncions de la memòria o ceguera.
- Per aquest projecte d’expansió internacional l’empresa ha comptat amb el suport d’ACCIÓ a través de l’oficina de Canadà.
- Mass Factory, amb seu a Barcelona, té previst introduir també aquesta aplicació al mercat europeu i d’Àsia-Pacífic.
L’empresa catalana Mass Factory ha introduït el seu sistema de transport assistit per a persones amb discapacitat a la ciutat de Longueuil, al Quebec (Canadà). Mass Factory ha començat una prova pilot de nou mesos per implementar la seva aplicació App&Town Compagnon a la xarxa d’autobusos de la ciutat canadenca (Réseau de Transport de Longueuil), la tercera entitat de transport del Québec amb una superfície de 310 km2 i 489 autobusos.
Per aquest projecte d’expansió internacional l’empresa ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- a través de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions a Canadà.
L’aplicació té l’objectiu de facilitar els desplaçaments a usuaris amb necessitats especials, com ara persones amb discapacitats cognitives, amb disfuncions de la memòria o amb ceguera, per exemple. D’acord amb el CEO de Mass Factory, Faustino Cuadrado, “l’objectiu de l’aplicació és millorar l’autonomia personal i la inclusió social dels seus usuaris i, com a resultat final, la seva qualitat de vida i la de les persones que els envolten”.
La solució s’adapta a les necessitats de cada usuari i el guia de manera precisa a través de senyals acústics o visuals al seu telèfon mòbil per facilitar-los l’ús del transport públic i els seus desplaçaments a peu. L’aplicació també monitoritza el seu moviment amb tecnologies de geolocalització per adaptar la ruta a cada persona i els alerta si es desvien del recorregut correcte per error. A banda, el sistema recull aquestes dades i les processa al núvol a través d’algoritmes desenvolupats per l’empresa.
“Els operadors de transport posen a la nostra disposició informació estàtica sobre la seva xarxa de transport (és a dir, línies, parades i horaris), al mateix temps que ens donen accés a dades que ens ajudin a saber, per exemple, el temps que un mitjà de transport concret trigarà en arribar a una parada determinada, que és un tipus d’informació dinàmica”, explica Cuadrado. Al mateix temps, l’usuari de l’aplicació rep indicacions adaptades a les seves capacitats tant a través d’imatges com d’àudio i text, així com recomanacions sobre els mapes de transport. L’empresa els proporciona accés a un panell de control protegit amb un nom d’usuari i contrasenya perquè puguin saber on es troben en tot moment i conèixer les possibles incidències en el servei.
Mass Factory començarà a comercialitzar la seva solució un cop superada la fase pilot, com ja està fent a la ciutat quebequesa de Laval, i també té previst introduir-se properament a Europa i el mercat d’Àsia-Pacífic. L’empresa, fundada al 2012, compta amb un equip de 5 persones i està situada a Barcelona i de fet, la seva aplicació ja s’utilitza a Catalunya.
L’aplicació monitoritza el moviment dels usuaris amb tecnologies de geolocalització per adaptar la ruta a cada persona i els alerta si es desvien del recorregut correcte.