La Generalitat reforça els programes de suport a la internacionalització de les empreses socials després d’intercanviar experiències i bones pràctiques durant dos anys amb Suècia, Irlanda, Emilia-Romagna (Itàlia), Escòcia i Hongria en el marc del projecte europeu RaiSE.
- A través d’un programa conjunt entre el Departament d’Empresa i Coneixement i el de Treball, Afers Socials i Famílies les Oficines Exteriors d’ACCIÓ al món assessoraran les empreses socials per buscar oportunitats de cooperació internacional, conèixer socis internacionals i expandir la seva activitat a l’exterior.
- Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins del Pla de suport al Tercer Sector Social liderat pel Departament de la Presidència, també contempla que les empreses socials es formin en l’àmbit de les licitacions públiques internacionals i assisteixin a una vintena de jornades de sensibilització arreu de Catalunya.
- A Catalunya actualment hi ha 293 empreses socials, segons un estudi d’ACCIÓ.
La Generalitat reforça els seus programes en l’àmbit de la internacionalització de les empreses socials catalanes per impulsar la seva sortida a l’exterior i fer-les més competitives. En els propers dos anys i mig s’acompanyaran més de 50 empreses socials catalanes amb l’objectiu que facin prospectiva de nous mercats, coneguin potencials socis o col·laboradors internacionals, s’implantin a altres països o accedeixin a programes i fons europeus.
D’aquesta manera, el Govern impulsa les iniciatives de suport a les empreses socials després d’intercanviar experiències i bones pràctiques durant dos anys amb Suècia, Irlanda, Emilia-Romagna (Itàlia), Escòcia i Hongria en el marc del projecte europeu RaiSE que lidera Catalunya. De fet, aquest dimarts s’ha donat a conèixer en un acte a la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea les noves línies d’actuacions que duran a terme aquests territoris fins al 2021 fruit d’aquest període d’anàlisi.
Així, destaca en primer lloc la consolidació del servei ‘Aracoop internacional’ impulsat pel Departament d’Empresa i Coneixement i el de Treball, Afers Socials i Famílies adreçat a les empreses d’economia social. Les empreses socials comptaran amb l’assessorament personalitzat de la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món per expandir la seva activitat internacional. El servei, subvencionat en la seva totalitat, tindria un cost de 9.600 euros per empresa.
El pla d’actuacions, que s’emmarca dins del Pla de suport al Tercer Sector Social liderat pel Departament de la Presidència, també contempla que cada any ACCIÓ organitzi una missió dissenyada exclusivament per a empreses socials -en col·laboració amb la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya- que viatjaran conjuntament per conèixer de primera mà les oportunitats de col·laboració que ofereixen els mercats internacionals. Per exemple, aquest 2019 el viatge empresarial serà a Brussel·les i l’any vinent a Washington, on s’ubiquen organitzacions com el Banc Mundial, l’FMI o les seus dels organismes europeus, actors clau per a la internacionalització d’aquest sector. De fet, ACCIÓ ha adaptat per a aquest tipus d’empreses un programa específic per capacitar-les en l’àmbit de la contractació pública internacional i l’accés a fons multilaterals internacionals, un suport que s’oferirà des de les Oficines Exteriors d’ACCIÓ a Washington i Brussel·les.
Paral·lelament, durant els propers dos anys s’organitzaran una vintena de sessions pràctiques arreu de Catalunya per formar les empreses socials del territori en l’àmbit de la internacionalització i l’accés al finançament. A més, podran participar en sessions obertes per conèixer l’experiència d’empreses socials que han dut a terme els seus processos d’expansió internacional amb èxit.
Les empreses socials a Catalunya
Segons un estudi d’ACCIÓ 'L’ecosistema de les empreses socials a Catalunya' finançat pel projecte europeu Interreg RaiSE, actualment hi ha 293 empreses socials a Catalunya, enteses com a entitats que mitjançant una activitat empresarial volen produir un impacte positiu en una necessitat social (empreses que reinverteixen el 100% dels seus beneficis i més del 50% del seus ingressos provenen de la facturació de productes o serveis). En l’àmbit de la internacionalització, tot i que una gran part (66,1%) comercialitzen els seus productes o serveis a Catalunya, el 22,5% de les empreses socials tenen experiència a l’exterior.
L’informe destaca que el 52,6% d’aquest tipus d’entitats a Catalunya es dediquen a la inserció laboral, un 28,8% de les quals s’han especialitzat en la inserció de persones en risc d’exclusió social. La majoria de les empreses socials són proveïdores de serveis (70%), un 16,3% es dediquen a l’elaboració de productes i un 11,3% comercialitza a l’engròs i al detall. Més de la meitat d’aquestes organitzacions (52,6%) tenen una trajectòria superior als 10 anys i el 44% factura per sobre del mig milió d’euros anuals.
Les empreses socials són aquelles entitats que mitjançant una activitat empresarial volen produir un impacte positiu en una necessitat social