L'Oficina Exterior de Comerç i d'Inversions d’ACCIÓ a Johannesburg i l'Hospital Clínic de Barcelona han organitzat aquest dimecres un webinar dirigit a un centenar de metges i directors d'hospitals de Sud-àfrica sobre la gestió de la crisi sanitària a Catalunya provocada per la COVID-19
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Johannesburg, i l’Hospital Clínic de Barcelona han organitzat aquest dimecres un webinar dirigit a un centenar de metges i directors d’hospitals de Sud-àfrica sobre la gestió de la crisi sanitària a Catalunya provocada per la COVID-19.
L’objectiu de la sessió, que s’ha pogut seguir en directe i en obert per a tot el sector hospitalari del país, ha estat compartir coneixements i bones pràctiques en la gestió a Catalunya de la pandèmia, que encara no ha arribat al seu pic a Sud-Àfrica. Així, representants de l’Hospital Clínic han explicat la seva experiència i aprenentatges durant la crisi de la COVID-19.
Entre d’altres, han exposat com els professionals de la salut van haver d’adaptar els seus protocols, la necessitat d’adequar espais per duplicar la capacitat de les UCI, l’obertura de noves sales d’hospitalització dirigides a aquests pacients o el desplegament d’un hotel medicalitzat, l’Hotel Salut a l’Hotel Catalonia Plaza. En total, des que es va diagnosticar el primer cas d’infecció per SARS-CoV-2 de Catalunya al Clínic, s’han atès més de 2.300 pacients amb la malaltia.
El webinar, que també han coorganitzat el grup d’hospitals Mediclinic i l’Associació de Científics Espanyols a Sudàfrica (ACE), ha comptat amb la participació del director Mèdic de l’Hospital Clínic, el Dr. Antoni Castells; la directora Infermera, Gemma Martínez; el cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, el Dr. Antoni Trilla, i el director Mèdic de Mediclinic Southern Africa, el Dr. Stefan Smuts, mentre que la sessió ha estat moderada per la Dra. Maria Insua, Clinical Advisor del Center for Disease Control and Prevention (CDC) South Africa.
Aquesta actuació s’ha coordinat a través de Oficina Exterior d’ACCIÓ a Johannesburg, oberta l'any 1995 amb l'objectiu d’impulsar les relacions comercials entre ambdós territoris i de fomentar el desenvolupament de projectes conjunts en l’àmbit de la innovació. De fet, les exportacions de Catalunya a Sud-àfrica l’any 2019 van arribar als 271 milions d’euros, mentre que més de 1.700 empreses catalanes hi venen els seus productes i serveis.
Precisament en el marc de la pandèmia, el Departament d’Empresa i Coneixement a través ACCIÓ està impulsant una estratègia per donar suport a la internacionalització del teixit empresarial català. L’objectiu és assessorar i acompanyar l’empresa catalana en el procés d’exportació dels seus productes i serveis en un moment complex pel que fa a les relacions comercials amb l’aparició de noves barreres a la internacionalització i amb els canvis normatius a causa de la gestió de la pandèmia.
Així, ACCIÓ ha posat en marxa el programa Export COVID-19 Solutions per impulsar les exportacions de productes d’empreses catalanes vinculats a la COVID-19, a més d’elaborar un catàleg digital 'Solucions COVID-19 a Catalunya' que recull aquests productes i serveis d’empreses catalanes per fer front a la pandèmia (material de protecció, sistemes de desinfecció, equipament mèdic...). L’objectiu és que administracions públiques, hospitals o importadors coneguin les solucions creades a Catalunya en el marc de la pandèmia i facilitar-ne així la seva internacionalització.
L'objectiu de la sessió ha estat compartir coneixements i bones pràctiques