El conseller delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, ha assegurat aquest dijous durant la Comissió Consultiva del programa Catalunya Clústers que “els clústers catalans són una referència a escala internacional”
- Actualment 30 clústers formen part del programa Catalunya Clústers, impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, té per objectiu impulsar la competitivitat empresarial mitjançant aquests agents de canvi .
El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, que ha assegurat que cal “situar els clústers al centre del debat de les polítiques de suport a l’empresa”. Ho ha explicat aquest dijous durant la Comissió Consultiva del programa Catalunya Clústers que ha reunit els presidents dels clústers catalans a la seu d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- per avaluar la seva tasca i plantejar les noves prioritats estratègiques.
Segons Romero, “els clústers tenen un impacte en el conjunt de l’economia, per això és clau connectar-los amb els altres instruments de competitivitat, com hem fet amb el programa ProACCIÓ 4.0 o les Comunitats RIS3CAT”. En aquest sentit, per al conseller delegat d’ACCIÓ, “el punt diferencial de l’estratègia de clústers a Catalunya és el valor compartit, que Europa ha agafat com a mirall”. “El model català de clústers és una referència a escala internacional” i un exemple que demostra que “l’economia catalana és molt oberta, amb empreses internacionals, com també és el cas de les que formen part dels clústers”.
Per la seva banda, el director de la Unitat de Clústers d’ACCIÓ, Joan Martí, ha presentat els nous objectius del 2020 i ha assegurat que “l’objectiu és l’excel·lència” i, per aconseguir-la, cal impulsar la “col·laboració entre el sector públic i el privat”. En aquest sentit, Martí ha explicat que un dels eixos estratègics és l’impuls als projectes de valor compartit, és a dir, aquells que incorporin un component social i de responsabilitat. Segons Martí, “les empreses no només han de buscar treure el màxim benefici sinó també generar un impacte social”.
Entre les prioritats del programa Catalunya Clústers per a aquest 2020, ACCIÓ també té per objectiu incrementar la massa crítica dels clústers, així com la representació territorial de les empreses d’arreu de Catalunya, reforçar la professionalització dels cluster managers i connectar els clústers globalment amb ecosistemes de referència com la Xina.
La política de clústers a Catalunya
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
Actualment existeixen 30 clústers catalans, que agrupen més de 2.300 empreses i entitats, segons dades d’ACCIÓ, la xifra més alta des de l’inici del programa Catalunya Clústers fa 27 anys. En concret, els 30 clústers catalans que existeixen actualment tenen de mitjana 89 socis, d’acord amb dades del 2019. Aquests clústers representen el 30% del PIB de Catalunya (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball.
Catalunya compta amb més de 25 anys d’experiència en el desenvolupament de clústers a través del programa Catalunya Clústers. Aquesta iniciativa està impulsada per la Generalitat a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, amb l’objectiu de promoure l’agrupació d’empreses i entats d’un mateix sector per impulsar la seva competitivitat, compartir recursos, generar sinergies i projectar-se internacionalment. El programa Catalunya Clústers acompanya els clústers catalans per ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els cluster managers, co-finançar projectes estratègics i organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre d’altres iniciatives.
Catalunya compta amb més de 25 anys d'experiència en el desenvolupament de clústers a través del programa Catalunya Clústers