Aquestes empreses, un 18% de les quals són startups, facturen 460 milions d’euros a l’any vinculats a la seva activitat en l’àmbit de la robòtica
- L’estudi apunta que Catalunya atreu més de la meitat de la inversió estrangera que rep l’Estat espanyol en aquest àmbit.
- L’informe, elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals, s’ha publicat en el marc del congrés Advanced Factories que se celebra aquesta setmana a Barcelona.
A Catalunya hi ha 147 empreses que es dediquen a la robòtica. És una de les principals conclusions de l’estudi La robòtica a Catalunya elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, segons el qual aquestes empreses ocupen 1.900 treballadors i facturen 460 milions d’euros vinculats directament a la seva activitat relacionada amb la robòtica.
L’informe, publicat en el marc del congrés Advanced Factories que se celebra aquesta setmana a Barcelona, apunta que gairebé un 18% de les empreses del sector són startups i que un 44% tenen una facturació anual superior al milió d’euros. 3 de cada 10 empreses són exportadores, i gairebé un 10% té filials a l’estranger. Per subsectors, destaquen les enginyeries que dissenyen, construeixen i instal·len robots (33%); les indústries auxiliars -fabricants de components, consultories, serveis- (29%); les empreses dedicades a la robòtica educativa i la formació (22%); i les fabricants de robots (16%).
L’informe posa de manifest l’existència a Catalunya de graus i màsters universitaris especialitzats en aquest àmbit, així com centres tecnològics que treballen en aquesta tecnologia i hubs internacionals de robòtica col·laborativa. En aquest sentit, segons dades d’ACCIÓ en base l’fDi Markets, Catalunya és responsable del 55% del volum d’inversió estrangera que atreu l’Estat espanyol en l’àmbit de la robòtica. En concret, en l’últim quinquenni (2015-2019) Catalunya ha atret més de 85 milions d’euros d’inversió estrangera de projectes relacionats amb la robòtica, que han suposat la creació de 736 llocs de treball.
Aplicacions i tendències
L’informe posa de manifest la importància de la robòtica ja que es tracta d’una tecnologia transversal, amb aplicacions en molts sectors i capaç de millorar els processos productius i la seguretat, així com de generar nous models de negoci. Destaquen les aplicacions en els àmbits de la indústria (per automatitzar processos i millorar la seguretat), l’automoció (en l’àmbit dels vehicles autònoms, per exemple), l’exploració aeroespacial, la inspecció i manteniment, la logística (per transportar càrregues entre diferents àrees), l’educació (per potenciar el desenvolupament d’habilitats i competències en disciplines STEM), la salut (amb robots quirúrgics per dur a terme procediments més complexos), les finances, l’agricultura o l’oci.
La principal tendència d’aquesta tecnologia, tal i com recull l’estudi, és la introducció de la robòtica col·laborativa. Es tracta de robots que poden compartir espai de treball amb les persones i aprendre tasques noves. Són de fàcil instal·lació i programació i contribueixen a l’augment de la productivitat i la seguretat. De fet, s’estima que el mercat de robots col·laboratius passarà de 710 milions de dòlars el 2018 a 12.303 milions de dòlars el 2025, amb una taxa de creixement anual superior al 50%.
La robòtica a escala internacional
L’informe apunta que la facturació global de les indústries de la robòtica va assolir l’any 2018 els 22.000 milions d’euros, mentre que es calcula que superarà els 50.000 milions l’any 2020. El pes més important d’aquest mercat és la robòtica industrial, que l’any 2018 va assolir els 16.500 milions anuals, un 75% del total.
Pel que fa als països més punters en aquesta tecnologia destaca en primer lloc Singapur, el país del món amb major densitat de robots industrials instal·lats per cada 10.000 treballadors (831), seguit de Corea del Sud (774) i Alemanya (338). Catalunya juga un paper clau dins del procés de robotització a nivell estatal i, de fet, els principals fabricants de robots a nivell mundial tenen seu a Catalunya: actualment un 39,4% de les empreses catalanes tenen algun procés automatitzat.
La principal tendència d'aquesta tecnologia, tal i com recull l'estudi, és la introducció de la robòtica col·laborativa