La consellera Chacón ha anunciat aquest dijous la convocatòria de la línia Cupons ACCIÓ a la competitivitat empresarial, que compta amb un pressupost de gairebé 3 milions d’euros i ajuts que oscil·len entre els 1.600 i els 20.000 euros per empresa
- Aquesta línia d’ACCIO compta amb una desena de tipologies d’ajuts per a projectes d’innovació, d’indústria 4.0, de transformació empresarial, d’economia circular, d’iniciació a l’exportació, de cerca de finançament i de startups.
- Chacón ho ha donat a conèixer durant la inauguració de l’acte ‘Exponential Day #2 d’ACCIÓ’, que ha comptat amb prop d’un miler de persones inscrites amb l’objectiu d’incorporar noves eines i metodologies per transformar-se arran de la disrupció tecnològica i de la COVID-19.
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dijous l’activació de la línia d’ajuts Cupons ACCIÓ a la competitivitat empresarial per impulsar la competitivitat d’entre 300 i 600 pimes catalanes arran de la COVID-19. Es tracta d’una línia d’ajuts d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- que compta amb un pressupost de gairebé 3 milions d’euros i que enguany contempla línies específiques per fer front a la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19.
Es tracta de cupons que les empreses han d’utilitzar per contractar serveis de consultoria especialitzats a càrrec de proveïdors acreditats per ACCIÓ. En total hi ha una desena de tipologies de cupons en els àmbits de la innovació, la internacionalització, el finançament, la indústria 4.0, la transformació empresarial i l’economia circular, amb ajuts que oscil·len entre els 1.600 i els 20.000 euros.
Chacón ho ha anunciat durant la inauguració de l’esdeveniment ‘Exponential Day #2’ organitzat per ACCIÓ aquest dijous, una jornada amb l’objectiu de facilitar a les empreses la incorporació de noves eines i metodologies per innovar i transformar-se arran de la disrupció tecnològica i de la COVID-19. De fet, la línia de Cupons d’ACCIÓ a la competitivitat empresarial compta enguany amb una nova tipologia de cupó de 8.000 euros per empresa per impulsar processos de transformació dels seus models de negoci per adaptar-se a la disrupció derivada de l’aparició de noves tecnologies exponencials i episodis de crisi com la COVID-19.
Durant la inauguració de l’esdeveniment, Chacón ha assegurat que “la COVID-19 és la major disrupció que s’ha produït en dècades” i que si “tot ja estava canviant, la pandèmia ha accelerat el procés 10 anys”. “Si abans innovació volia dir generar nous productes o serveis que milloressin els existents i canviar de resposta, ara innovació és canviar de pregunta: la innovació avui és disruptiva i deixa obsolet el que existia abans, és generar nous mercats”, ha subratllat.
Chacón ha explicat que “durant aquesta pandèmia hem vist que no hi ha sectors, hi ha propòsits” i que “les fronteres s’han diluït: els hotels han esdevingut hospitals i els parabrises, respiradors”. En aquest sentit, “quan hi ha un repte es generen converses per trobar una solució i aquest és l’esperit que volem que ens mobilitzi. La transformació empresarial és clau per l’equació que ens permetrà sortir d’aquesta situació”, ha destacat. Així, segons la consellera d’Empresa i Coneixement, “només fomentant la innovació, la tecnologia i la disrupció podem construir un país competitiu amb oportunitats per a tothom avui i per demà. Per això avui anunciem que activem nous ajuts ràpids i àgils per impulsar la competitivitat de fins a 600 pimes catalanes arran de la COVID-19”.
Ajuts per impulsar la competitivitat de l’empresa
Aquest dijous s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) les bases de línia Cupons ACCIÓ a la competitivitat empresarial, de manera que les empreses podran accedir-hi els propers dies. Contempla ajuts a empreses per començar a exportar o innovar i per a projectes vinculats a la indústria 4.0 i l’economia circular. A més, enguany incorpora noves línies en els àmbits de les startups, la cerca de finançament de pimes i la transformació empresarial dissenyades per accelerar la recuperació a la situació provocada per la COVID-19:
- Cupó a la noves iniciatives disruptives: amb un cupó de 8.000 euros, l’objectiu és que l’empresa comenci un procés de transformació del model de negoci actual per adaptar-se a la disrupció actual derivada de l’aparició accelerada de noves tecnologies exponencials, noves tendències d’usuari, nous models de negoci i episodis de crisi com el canvi climàtic o l’actual COVID-19.
- Cupons a les startups: tenen per objectiu ajudar les empreses emergents a superar les dificultats que els hi hagi pogut suposar la situació generada pel COVID-19. Aquests cupons subvencionen l’acompanyament per part d'assessors experts en la presa de decisions davant possibles canvis a fer per part de l'empresa, i que poden anar focalitzats en assessorament estratègic; financer; en estratègia comercial o màrqueting i en gestió interna o millora de processos. El cupó que rebrà l’empresa per contractar aquest servei d'assessorament a un proveïdor acreditat per ACCIÓ serà de 1.600 euros.
- Cupons al finançament: l’empresa rebrà un cupó de 2.500 euros per contractar serveis d’assessorament i acompanyament per refinançar el passiu, en la cerca de finançament o en la realització d’un pla de contingència. Es farà una anàlisi de la situació economico-financera actual i futura de l’empresa i es dissenyarà una estratègia (priorització, calendarització i quantificació de decisions a prendre) així com acompanyament si s’escau en la negociació amb creditors o possibles finançadors.
- Cupons a la internacionalització: amb l’objectiu d’incentivar que les pimes comencin processos d’internacionalització, l’empresa podrà destinar aquest cupó a la subcontractació d’un export manager (cupó de 4.000 euros) o a l’elaboració d’un pla de promoció internacional (cupó de 2.400 euros), que inclourà una anàlisi de la selecció de productes o serveis que es poden internacionalitzar, la selecció de països i canals de distribució i un llistat de potencials clients.
- Cupons a la indústria 4.0: en funció del seu estat actual, l’empresa podrà destinar el cupó a l’elaboració d’una diagnosi per identificar oportunitats per incorporar tecnologies que derivin en l’elaboració de plans de transformació (cupó de 8.000 euros) o, si es troba en una fase més avançada, a rebre assessorament per implantar actuacions concretes per integrar aquestes tecnologies ja sigui mitjançant proves pilot, testatge de tecnologies o accés a infraestructures tecnològiques (cupó de 20.000 euros).
- Cupó a l’economia circular: cupó de 6.000 euros per millorar la sostenibilitat dels productes, serveis, processos i models de negoci de l’empresa, que podrà analitzar l’impacte ambiental al llarg del cicle de vida del seu producte o servei i testar propostes de millora. Igualment, també podrà rebre assessorament per dissenyar-ne de nous des d’un criteri d’economia circular per disminuir el consum de recursos, allargar la vida útil dels productes, prevenir la generació de recursos i facilitar la reutilització i reciclatge.
- Cupó al model de gestió i de processos d’innovació: l’objectiu d’aquest cupó, de 6.000 euros, és que l‘empresa implanti un sistema de gestió de la innovació per dissenyar nous productes o serveis o innovar en els processos interns de l’empresa que comportin canvis estructurals, en el model de negoci i que consolidin un nivell d’innovació coherent i sostenible.
- Cupó a la fiscalitat de la innovació: la pime accedirà a un servei d’assessorament per obtenir certificats en l’àmbit de l’R+D i la innovació que comporten deduccions fiscals. El cupó que rebrà l’empresa per contractar aquest servei serà de 2.500 euros.
- Cupó a la propietat industrial: la pime rebrà assessorament per definir un pla estratègic en l’àmbit de la propietat industrial i intel·lectual (cupó de 4.000 euros) així com en la redacció i presentació d’una patent o model d’utilitat (2.500 euros).
Exponential Day #2, l’accelerador de la innovació disruptiva
L’anunci de la consellera Chacón ha tingut lloc durant la inauguració de l’esdeveniment ‘Exponential Day #2’, que enguany s’ha celebrat en format virtual i que ha comptat amb prop d’un miler de persones inscrites. La jornada ha tingut per objectiu facilitar a les empreses la incorporació de noves eines i metodologies per innovar i transformar-se arran de la disrupció tecnològica i de la COVID-19.
La ponència principal de l‘’Exponential Day #2’ ha anat a càrrec de Paul Saffo, establert a Silicon Valley i professor a la Stanford University i la Singularity University dels Estats Units. Saffo ha analitzat possibles escenaris futurs derivats de la COVID-19 i com la nova mobilitat transformarà les empreses. Posteriorment s’ha organitzat una taula rodona per reflexionar sobre la necessitat d’adaptació de les empreses a aquesta nova mobilitat i com les tecnologies exponencials canviaran els negocis de la mà de l’expert en mobilitat i vehicles autònoms Rafel Fors; l’arquitecte, urbanista i expert en transformació exponencial Diego Soroa i el CEO de Ideas for Change i fundador de Pentagrowth, Javier Creus. Les empreses assistents a la jornada també han participat en un workshop virtual per dissenyar noves oportunitats de negoci des d’un escenari disruptiu i en una sessió de networking amb reunions concertades prèviament.
L’acte ‘Exponential Day #2’ s’emmarca dins de les actuacions de la iniciativa Catalonia Exponential impulsada per ACCIÓ per ajudar les empreses catalanes a transformar-se a partir dels canvis disruptius provocats per les tecnologies exponencials (com el blockchain, la impressió 3D, la biotecnologia, el big data, la realitat augmentada i virtual, l’IoT o la intel·ligència artificial) o fenòmens com la COVID-19. L’objectiu és aportar a les empreses eines metodològiques com Pentagrowth o EXO Sprint per fer-ho possible i connectar-les amb les tendències, tecnologies, startups i nous models de negoci sorgits en els ecosistemes més innovadors del món a través de les oficines d’ACCIÓ a Europa, Silicon Valley, Nova York, Tel Aviv, Seül, Hong Kong, Xangai o Pequín, entre d’altres.
De fet, la línia de Cupons d’ACCIÓ compta enguany amb una nova tipologia per impulsar processos de transformació dels models de negoci per adaptar-se a la disrupció