La substitució de la fusta per nous materials sense petjada ambiental permet adaptar l’instrument a les necessitats actuals dels músics i fer-lo resistent als impactes, la humitat o els canvis de temperatura
- 123Sonar és una de les 9 startups que ha participat al programa d’acceleració Empenta impulsat per ACCIÓ, Esade Creapolis, Esade i l'Ajuntament de Sant Cugat amb l’objectiu d’accelerar el creixement d’empreses emergents en fases inicials.
- A banda de la comercialització del violí, la startup fundada el 2017 ja treballa en un prototip de violoncel i obrirà una botiga-taller al centre de Terrassa com a via de diversificació del negoci.
La startup catalana 123Sonar ha desenvolupat un violí inèdit que substitueix la fusta per fibres naturals i de carboni. Amb aquesta combinació de materials, única al món, prescindeixen de les fustes nobles habituals, algunes en perill d’extinció; sense perdre qualitats físiques o acústiques. El violí és el primer dels instruments que ja es pot adquirir al web de l’empresa, però 123Sonar també treballa en un prototip de violoncel i obrirà una botiga-taller al centre de Terrassa.
La startup egarenca és una de les 9 empreses catalanes que ha participat al programa d’acceleració Empenta impulsat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement–, conjuntament amb Esade Creapolis, Esade i l'Ajuntament de Sant Cugat amb l’objectiu d’accelerar el creixement d’empreses que es troben en fases inicials per tal que els seus productes arribin al mercat i trobin finançament.
La idea d’123Sonar va néixer arran de l’experiència personal dels seus dos fundadors, músics professionals i professors de música. “Els violins se segueixen construint amb els estàndards del segle XVI o XVII, pensats per tocar en cambres tancades amb bona acústica. Però avui un músic pot actuar en un auditori, un bar, fer classes i tocar al metro. Això no passava al segle XVI i els violins de fusta pateixen amb les situacions del món actual”, reflexiona Júlia Pérez Luque, co-fundadora d’123Sonar.
Més enllà d’adaptar l’instrument a les necessitats actuals amb uns materials que el fan més polivalent i resistent als impactes, la humitat o els canvis de temperatura; el violí desenvolupat per 123Sonar també en redueix l’impacte ambiental. Urko Larrañaga, també co-fundador d’123Sonar, destaca que “cada vegada més es busca un consum sostenible i aquest instrument permet minimitzar l’ús de fustes en perill d’extinció”.
Per la seva condició de músics, els fundadors d’123Sonar han trobat en el Programa Empenta el suport per formar-se en la gestió empresarial. “El nostre mentor de l’Empenta ens ha fet pensar molt i en moltes direccions; i hem vist la necessitat de diversificar les nostres activitats”, assenyala Júlia Pérez Luque.
En aquest sentit, Larrañaga ressalta que “apostàvem només pel violí i l’Empenta ens ha ampliat la visió per no dependre d’un sol producte en el mercat”. Així doncs, i més enllà del prototip de violoncel, 123Sonar també ha llançat ja un nou accessori, un reposa-piques de violoncel. “És un disseny bastant innovador i ha tingut una gran rebuda i una allau de comandes”, indica la co-fundadora de l’empresa.
A més, l’empresa de Terrassa també prepara l’obertura d’una botiga-taller al centre de la co-capital del Vallès Occidental; on a més dels productes propis també oferiran la venda i reparació d’instruments tradicionals.
L’instrument s'adapta a les necessitats actuals amb uns materials que el fan més polivalent i resistent als impactes, la humitat o els canvis de temperatura; alhora que redueix l’impacte ambiental