El DOGC publica avui les bases d’una línia d’ajuts per ajudar les empreses del sector a realitzar inversions d’alt impacte i desenvolupar plans de transformació tecnològica o de negoci
- La previsió és que els ajuts directes beneficiïn 200 empreses de la indústria de l’automoció, un sector que ha patit l’impacte de la Covid-19 amb especial intensitat i que ha de fer front a un procés de transformació profunda.
- El sector de l’automoció genera a Catalunya 143.000 llocs de treball directes i indirectes i factura 23.800 milions d’euros, xifra que representa més del 10% del PIB del país.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha anunciat que el Departament d’Empresa i Coneixement -a través de la Direcció General d’Indústria i ACCIÓ- posa en marxa un programa d’incentius de 13 milions d’euros per al sector de l’automoció. La iniciativa contempla subvencions directes que rebran més de 200 empreses de la indústria de l’automòbil a Catalunya per dur a terme inversions d’alt impacte i desenvolupar plans de transformació tecnològica i de negoci.
L'automoció és el tercer sector més important de la indústria catalana, després del químic i l’alimentari, tant en termes de producció com d’ocupació. En concret, genera 143.000 llocs de treball directes i indirectes i factura 23.800 milions d’euros, més del 10% del PIB del país. Les exportacions catalanes representen el 23,2% del total de l’estat espanyol.
Des de fa temps, però, es troba en un procés de transformació profunda, al qual ara s’afegeix l’impacte de la covid-19 que l’ha afectat amb una intensitat especial, ja que va viure aturades totals de la producció durant moltes setmanes. Així ho indiquen els principals indicadors: l’índex de producció industrial del sector de material de transport (automoció, ferroviari, naval, etc.) ha caigut un 38,4% entre gener i agost; les exportacions, un 38,1%, i la inversió industrial preveu una caiguda inversora del 19,4% per aquest 2020, amb dades recollides abans de la crisi sanitària. Pel que fa als llocs de treball, el mes de juliol passat el sector de vehicles de motor tenia 33.070 persones afectades per ERTO, xifra que suposa el 84,1% de la seva afiliació a la Seguretat Social.
Més enllà de la crisi de la covid-19, el sector de la mobilitat i l’automoció es troba en una situació de canvi i ha de fer front a grans desafiaments com per exemple el vehicle connectat amb el seu entorn; el vehicle autònom; l’electromobilitat i la reducció d’emissions; els canvis en les pautes de consum de la mobilitat; l’entrada de nous actors (Intel·ligència artificial, big data, electrònica i sensòrica, gegants tecnològics...); la transformació digital; i la competència pel talent i la potència industrial i consumidora de la Xina, entre d’altres.
És per això que cal una actuació immediata de suport als agents que conformen la cadena de subministrament de l'automoció a Catalunya, per ajudar a fer front a les restriccions provocades per la pandèmia de la covid-19 i als reptes derivats de l’allau de noves tecnologies.
Dues línies d’ajuts per a la indústria de l’automoció
El nou programa, gestionat per la Direcció General d’Indústria i ACCIÓ, contempla en primer lloc una línia per subvencionar la realització d’inversions empresarials d’alt impacte per a empreses de la cadena de valor de la indústria de l’automoció. Els projectes s’hauran d’executar fins al desembre de 2022 i es podran subvencionar les inversions destinades a:
- Mantenir l’activitat productiva i l’ocupació directa de l’empresa a Catalunya.
- Implementar millores en el procés productiu.
- Incrementar la capacitat productiva i l’ocupació directa.
- Atraure noves activitats de l’empresa a Catalunya.
- Adequar i/o millorar les instal·lacions actuals en el cas de projectes de reindustrialització de plantes productives que hagin anunciat el cessament de la seva activitat.
La intensitat de l’ajut serà del 10% de la despesa subvencionable, amb un màxim d’un milió d’euros per projecte.
La segona línia subvencionarà la realització de processos de reflexió estratègica i desenvolupament de plans de transformació tecnològica i negoci per a empreses de la cadena de valor de la indústria de l’automoció. La quantitat de la subvenció serà com a màxim de 15.000 euros per empresa per realitzar despeses d’assessorament extern que explorin noves oportunitats de negoci en la indústria de la mobilitat i desenvolupin el pla de negoci per materialitzar-lo.
Avui s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) les bases reguladores dels ajuts, i en els propers dies s’obrirà la convocatòria.