Una cinquantena d’empreses socials de Catalunya, Suècia, Alemanya i Irlanda intercanviaran coneixements i bones pràctiques en el marc d’aquest projecte liderat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, en col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
- Cofinançat pel Programa COSME de la Unió Europea, la iniciativa permetrà que una quinzena d’empreses socials catalanes formin part de missions empresarials a Irlanda i Suècia.
- El projecte, d’un any de durada i on participaran fins a 50 empreses europees, té l’objectiu d’accelerar el desenvolupament empresarial de l’economia social i reforçar-ne la seva dimensió internacional.
Catalunya ha captat el lideratge del projecte europeu RESET a través d’ACCIÓ -l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- i en col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Durant un any, una quinzena d’empreses socials catalanes podran intercanviar coneixements i bones pràctiques amb Suècia, Alemanya i Irlanda. El projecte està cofinançat pel Programa COSME de la Unió Europea, que ha escollit ACCIÓ per liderar-lo per la seva reconeguda experiència en l’acompanyament a la internacionalització de les empreses socials, camp on és pionera.
Catalunya liderarà els treballs d’un projecte que comptarà amb la participació d’una cinquantena d’empreses socials europees, 15 d’elles catalanes. A part d’ACCIÓ, les entitats que intercanviaran coneixements i bones pràctiques sobre els serveis que es poden oferir a les empreses socials són les següents:
- Regió d’Östergötland (Suècia).
- Xarxa Europea de Ciutats i Regions per l’Economia Social - REVES (amb seu a Bèlgica; i de la qual la Generalitat de Catalunya forma part del seu consell d’administració mitjançant la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives).
- Departament d’Economia, Energia i Empreses de la regió de Berlin (Alemanya).
- Pobal – Departament d’Inclusió Social i Desenvolupament del Govern d’Irlanda.
Durant l’any de durada del projecte, les empreses participants podran conèixer les experiències de les seves homòlogues europees a través de missions empresarials a Suècia, Irlanda i Catalunya.
D’aquesta manera, cada entitat oferirà la seva expertesa en algun àmbit del desenvolupament empresarial. En el cas d’ACCIÓ, en col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, compartirà la seva experiència en la internacionalització d’empreses socials vehiculat en el servei d’Economia Social Internacional, promogut pel Programa Economia Social de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, i el seu model de missions empresarials per al tercer sector social.
Per al conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, haver estat capaços de captar el lideratge d’un nou projecte europeu com el RESET "demostra que l’aposta per ser pioners en la internacionalització de l’economia social, estandarditzant un mètode adaptat a les seves característiques, ha estat encertada". Romero també destaca que "el projecte RESET ens permetrà seguir desenvolupant els passos fets amb el projecte RaiSE, també liderat per ACCIÓ en col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i posar en valor l’important rol que jugaran les empreses socials en la recuperació econòmica".
Precisament, un dels principals objectius de la Comissió Europea amb el projecte RESET és alinear la necessària recuperació dels efectes derivats de la COVID-19 amb l’impuls a les empreses d’economia social.
RESET permetrà seguir desenvolupant els passos fets amb el projecte RaiSE, també liderat per ACCIÓ, i posar en valor l’important rol que jugaran les empreses socials en la recuperació econòmica