El grup TECNIO Nanomol, la seva spin-off Nanomol Technologies i les empreses catalanes LeanBio i Grace Bio comencen un projecte per crear una xarxa d’infraestructures a escala europea que permeti escurçar el temps entre el laboratori i les primeres etapes clíniques
- La nanotecnologia s’utilitza per crear fàrmacs millorats en àmbits com el càncer, les malalties rares o les autoimmunes; de fet, algunes vacunes contra la Covid-19 utilitzen aquesta tecnologia.
- Actualment a Catalunya hi ha 58 centres de recerca i universitaris amb el segell TECNIO atorgat per ACCIÓ, que identifica els proveïdors de tecnologia a Catalunya per a les empreses.
El grup TECNIO Nanomol, la seva spin-off Nanomol Technologies i les empreses catalanes Leanbio i Grace Bio han començat la seva participació en un projecte europeu de 14,5 milions d’euros amb l’objectiu d’accelerar el desenvolupament de nous fàrmacs basats en la nanotecnologia. Amb aquesta iniciativa es vol crear una xarxa d’infraestructures a escala europea que permeti escurçar el temps que passa entre la recerca al laboratori i les primeres etapes clíniques.
Així, cada integrant del projecte aporta la seva infraestructura -com laboratoris o equips científics- coneixement i expertesa per crear un pol de coneixement entre els diferents socis. Aquesta infraestructura es posarà a l’abast de laboratoris farmacèutics, empreses, grups de recerca i startups per desenvolupar nous fàrmacs en el camp de la nanomedicina, la producció final dels quals se centralitzarà a Alemanya. El projecte, de nom Phoenix i amb una durada de quatre anys, està format per 11 entitats d’arreu d’Europa i compta amb el finançament del programa Horizon 2020 de la Unió Europea.
Segons la directora de Transferència Tecnològica i Desenvolupament de Negoci de Nanomol Technologies, Alba Córdoba, “ja hi ha alguns exemples de nanomedicines al mercat en àmbits com el càncer, les malalties rares o les malalties infeccioses, el problema és la producció a gran escala”. “Hi ha resultats molt interessants en l’àmbit acadèmic però no es poden portar a fabricació farmacèutica perquè falten infraestructures que facin de pont entre la recerca i els pacients, per això fem aquest projecte”, subratlla.
Córdoba explica que els fàrmacs que utilitzen nanotecnologia “són més dirigits i concrets, permeten disminuir la dosi i fer un alliberament més selectiu i controlat”. A més, per exemple, “també permet canviar la via d’administració del fàrmac: la nanotecnologia pot protegir una partícula determinada i, en lloc d’introduir-la a través d’una injecció, fer-ho per via tòpica, molt més còmode pel pacient”, destaca.
A Catalunya, el grup TECNIO Nanomol posarà a disposició de la xarxa europea el seu servei d’R+D en aquest àmbit, mentre que LeanBio serà responsable del desenvolupament i caracterització d’actius biològics. De la seva banda, Grace Bio implementarà la producció farmacèutica d’actius biològics i Nanomol Technologies la seva tecnologia pròpia de nanoformulació DELOS i la seva expertesa en la determinació de la mida de la partícula a escala nanoscòpica. Leanbio i Grace bio són, conjuntament, la primera CDMO catalana de bioterapeutics, activa des de 2014 i que desenvolupa i fàbrica proteïnes, anticossos , enzims per la indústria i productes per teràpies avançades en el món de la indústria biofarmacèutica. Nanomol Tecnologies, fundada l’any 2010 per investigadors del grup de recerca TECNIO Nanomol, ofereix serveis avançats a la indústria farmacèutica, desenvolupant nanomedicines, reformulacions i sistemes d’administració millorada de fàrmacs, i realitzant l’anàlisi de propietats físico-químiques de partícules presents en principis actius i medicaments.
Els centres TECNIO
El grup de recerca Nanomol, amb seu a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB, CSIC) al Parc de Recerca de la UAB, és un dels 58 desenvolupadors de tecnologia (centres de recerca i universitaris) que actualment compten amb el segell TECNIO d’ACCIÓ, que identifica els proveïdors de tecnologia a Catalunya per a les empreses. Entre els anys 2016 i 2019, els centres que comptaven amb l’acreditació TECNIO van obtenir 300 milions d’euros d’ingressos totals i 90 en contractes d’R+D+i amb empreses. Alhora, de la seva recerca aplicada en van sorgir 61 patents transferides i es van crear 17 spin-offs.
Poden obtenir el segell TECNIO els desenvolupadors de tecnologia públics que facin recerca aplicada en tecnologies diferencials i que tinguin capacitat de transferir-la al mercat a través de projectes d’R+D amb empreses, de llicències de patents o amb la creació d’empreses emergents de base tecnològica. Aquesta acreditació identifica els agents tecnològics més qualificats i amb experiència en projectes empresarials per tal que les empreses hi puguin accedir més fàcilment i impulsar, així, la transferència tecnològica a Catalunya.
El grup de recerca Nanomol és un dels 58 desenvolupadors de tecnologia que actualment compten amb el segell TECNIO d’ACCIÓ