Es tracta d’un adsorbent basat en òxid de grafè, una tècnica innovadora en aquest àmbit, que permet reduir l’impacte dels residus olfactius en l’elaboració d’aromes per a l’alimentació o la cosmètica que, tot i no ser perillosos, generen males olors
- Hausmann i l’IQS -a través del grup GEMAT- han rebut un ajut de 163.000 euros per desenvolupar el projecte en el marc del programa INNOTEC d’ACCIÓ.
L’empresa catalana Hausmann i l’Institut Químic de Sarrià (IQS), a través del grup GEMAT, han creat un nou sistema de purificació de les aigües que s’utilitzen en el procés d’obtenció d’aromes basat en òxid de grafè. Aquest residu, tot i no suposar un perill per a la salut humana o ambiental, genera males olors que el consorci creu que es podran reduir amb aquest sistema innovador.
Per a aquest projecte Hausmann i IQS (centre amb el segell TECNIO) han rebut un ajut de 163.000 euros en el marc del programa INNOTEC d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, del Departament d’Empresa i Treball. Aquesta línia d’ajuts cobreix fins al 70% del cost de projectes d’R+D que es desenvolupin entre pimes catalanes i grups de recerca TECNIO.
Segons explica el director tècnic de Hausmann, José María Bueno, “l’objectiu és aconseguir donar un altre ús a les aigües que s’han fet servir durant el procés d’obtenció d’aromes, netejant-les el màxim possible, per poder revalorar aquest recurs que, per exemple, es pot fer servir per regar”. D’acord amb Bueno, “fins ara s’han emprat diferents sistemes, però el que podem aconseguir amb el grafè és el més eficient perquè sabem que té capacitat d’adsorció de gasos i líquids”.
Per la seva banda, el doctor Carles Colominas, d’IQS, puntualitza que el grup treballa “per modificar el grafè de manera que sigui eficient a l’hora d’adsorbir els compostos presents en aquestes aigües durant el procés d’obtenció d’aroma”. Ara bé, Colominas puntualitza que “el 0 absolut no existeix pel que fa a l’eliminació d’aromes, però l’objectiu és reduir el nivell residual, les males olors”. “No es tracta d’una contaminació tòxica, sinó d’un impacte olfactiu, d’una olor que està controlada”, afirma.
Actualment el projecte es troba en fase pilot i el grup de treball n’està comprovant l’eficiència al laboratori amb la intenció de portar-lo al mercat. De fet, serà Hausmann qui utilitzi aquest sistema un cop validat, ja que l’empresa s’especialitza en l’elaboració d’aromes i extractes de plantes per a sectors com l’alimentació o la cosmètica, entre d’altres.
Hausmann, d’origen familiar i gestionada actualment per la tercera generació, compta amb més de 60 anys d’experiència i una cinquantena de treballadors. L’empresa es troba actualment situada a Sant Andreu de la Barca, però aviat traslladarà les seves instal·lacions a Abrera, on disposarà d’un nou centre de recerca de 1000m2.
Per la seva banda, IQS treballa aquest projecte des del seu Grup d’Enginyeria de Materials (GEMAT). De fet, l’estudi dels compostos derivats del grafè és una línia d’investigació que ha treballat en els darreres mesos a través del grup. Finalment, en el projecte també hi treballen la consultoria FGT i Associats, encarregada d’acompanyar en tot el procés de la investigació.
Actualment el projecte es troba en fase pilot i el grup de treball n’està comprovant l’eficiència al laboratori amb la intenció de portar-lo al mercat