La pime catalana participa en un projecte d’R+D internacional que ha desenvolupat una línia pilot per extreure les biomolècules de les restes alimentàries i posteriorment aplicar-les a productes mèdics, cosmètics o alimentaris
- SITEC Pharmabio ha comptat amb un ajut de 105.000 euros d’ACCIÓ en el marc del programa Nuclis R+D Empresarials.
- Aquesta nova tecnologia dona un nou ús als residus i evita els dissolvents orgànics d’alt impacte ambiental, ja que utilitza CO2 per dur a terme el procés de transformació de les restes orgàniques.
L’empresa tecnològica catalana SITEC Pharmabio (Barcelona), especialitzada en el desenvolupament de productes i formulacions per als sectors farmacèutic i nutricèutic, ha desenvolupat una tecnologia que transforma extractes dels residus orgànics en complements farmacèutics. En concret, l’empresa utilitza el diòxid de carboni per obtenir la formulació en micropartícules de molècules amb valor antioxidant que provenen dels residus del sector agrícola, com la pell dels tomàquets, dels grans de raïm o les clofolles d’arròs, per aplicar-les en productes mèdics, cosmètics o alimentaris.
Per aquest projecte, que forma part d’un consorci d’R+D internacional anomenat NutraCO2S, SITEC Pharmabio ha rebut un ajut d’ACCIÓ de 105.000 euros en el marc del pla Nuclis d’R+D Empresarials, que compta amb una iniciativa específica per finançar la participació catalana en el programa europeu EraNET-MANUNET III, el qual dona suport a projectes de cooperació internacional d’R+D en l’àmbit de la manufactura avançada. A banda de la pime catalana, la línia pilot també compta amb la participació de l’empresa tecnològica italiana Exenia Group, la química Farmaceutici Procemsa, la vinya navarresa Bodegas San Martín i la col·laboració dels centres tecnològics Leitat i Lurederra.
Dins del consorci, la companyia catalana s’encarrega de transformar els extractes orgànics -que prèviament ha tractat el laboratori italià- en micropartícules sòlides en forma de pols que contenen les biomolècules actives. Una vegada s’obté aquesta pols, es transfereix a la farmacèutica per elaborar els seus productes finals.
Segons el director adjunt de SITEC Pharmabio, Pierandrea Esposito, "residus com la pell dels tomàquets, dels grans de raïm o les clofolles d’arròs tenen biomolècules amb un gran valor afegit antioxidant, de forma que extraiem aquest biomaterial per usar-lo com a component per a productes nutricèutics per a la protecció cardiovascular o ocular, o cosmètics, com ara gels per millorar la salut cutània". Esposito afegeix que "així també donem valor i aprofitem residus que aparentment no són importants al mercat, amb l’objectiu de fer-ne un ús beneficiós i saludable per a les persones".
Per obtenir les micropartícules sòlides l’empresa utilitza un procés patentat de polvorització basat en CO2 anomenat CryoXpand, que actua com a element separador i refrigerant ràpid de substàncies. En aquest sentit, el director adjunt de SITEC Pharmabio destaca que "el diòxid de carboni permet que el procés conservi els actius principals i les característiques pròpies de les substàncies, al mateix temps que és totalment sostenible perquè no es fan servir dissolvents orgànics amb alt impacte ambiental".
La pime, que ja ha tancat acords comercials amb clients d’Itàlia, Islàndia, l’Índia i els Estats Units, té previst continuar amb el desenvolupament de productes nutricèutics en col·laboració amb altres companyies. Igualment, considera l’obertura de noves línies de negoci en el sector farmacèutic, enfocades en aplicar el CO2 en un tipus de molècules poc tractades fins ara. Fundada el 2010, Sitec Pharmabio va obrir un laboratori a Esplugues de Llobregat fa dos anys, des d’on actualment desenvolupa les formulacions per als productes farmacèutics i nutricèutics.
Fundada el 2010, Sitec Pharmabio va obrir un laboratori a Esplugues de Llobregat fa dos anys, des d’on actualment desenvolupa les formulacions per als productes farmacèutics i nutricèutics