S’impulsaran 1.400 projectes d’R+D i innovació empresarial en els propers quatre anys per desenvolupar solucions tecnològiques que contribueixin a fer front a l’emergència climàtica
- El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà i Roura, han presentat aquest dimecres la iniciativa, que es durà a terme a través d’ACCIÓ, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i l’Agència de Residus de Catalunya.
- El nou programa, alineat amb els ODS i les polítiques de la Comissió Europea, compta amb un paquet d’ajuts directes de fins a 150.000 euros a empreses, instruments de connexió internacional i tallers de transformació empresarial.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, han anunciat aquest dimecres la creació del programa ProACCIÓ Green per impulsar la innovació de les empreses catalanes per fer front al canvi climàtic. La iniciativa -que es durà a terme mitjançant ACCIÓ, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic i l’Agència Catalana de Residus- estarà dotada amb 30 milions d’euros en els propers quatre anys i contempla un paquet d’ajuts directes a empreses per implementar tecnologies per fer front a l’emergència climàtica, tallers de transformació empresarial, instruments de connexió internacional i suport per maximitzar la captació de fons europeus en aquest camp.
El nou programa té per objectiu impulsar 1.400 projectes d’R+D i innovació empresarial fins al 2025 perquè les pimes catalanes duguin a terme processos de transformació tecnològica i disrupció en l’àmbit de l’emergència climàtica. Per exemple, en la creació de nous materials més sostenibles, la valorització de residus, la transformació tecnològica en mobilitat i logística sostenible, la regeneració d’ecosistemes naturals (sols i aigua) o l’eficiència energètica. A més, es sensibilitzaran 8.000 pimes perquè adquireixin eines concretes per començar processos d’innovació en el camp de la sostenibilitat. El finançament del programa es realitzarà amb 15 milions d’euros del fons climàtic provinents de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica, 12 milions d’euros d’ACCIÓ i tres milions d’euros de l’Agència de Residus de Catalunya.
Amb aquesta iniciativa la Generalitat vol aixecar projectes tecnològics que contribueixin a la neutralitat climàtica i que, a més, aprofitin l’oportunitat de negoci que suposa la innovació en aquest àmbit. En aquest sentit, el ProACCIÓ Green està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les polítiques impulsades per la Comissió Europea.
Durant la presentació del programa, que ha tingut lloc aquest dimecres, el conseller d’Empresa i Treball ha destacat que el ProACCIÓ Green és “el programa d’ajuts a la innovació i la R+D més gran posat en marxa per la Generalitat en l’àmbit de la sostenibilitat”. A més, ha destacat que “per a les empreses, situar la sostenibilitat com un dels eixos principals de la seva estratègia és un deure, perquè no poden defugir la seva responsabilitat; i alhora una oportunitat per la demanda creixent de productes i serveis sostenibles que contribueixin a la lluita climàtica”.
De la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha explicat que “el pes dels sectors industrial i energètic en el total d’emissions de Catalunya és d’un 45% i, per tant, és fonamental avançar en la seva descarbonització”. Jordà ha afegit que el ProACCIÓ Green va en la línia “d’incrementar els recursos destinats a les empreses per acompanyar-les en aquest procés d’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic”.
Des de la sensibilització als projectes d’R+D
El programa ProACCIÓ Green compta amb un conjunt d’ajuts, eines i serveis adreçats a pimes catalanes amb capacitat d’engegar projectes d’R+D i processos de transformació tecnològica vinculada a la sostenibilitat o empreses que encara han d’iniciar-se en aquest camp:
- Implementació: es posen a disposició de les empreses catalanes tres tipus d’ajut directes de fins a 150.000 euros per fomentar el desenvolupament de projectes tecnològics d’alt risc en els àmbits de l’economia verda i circular i els residus, per dur a terme projectes d’R+D i innovació per donar resposta a reptes ambientals que contribueixin a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic i per accelerar la transformació ecològica de l’empresa amb la incorporació de noves tecnologies.
- Assessorament, connexió i acompanyament: les pimes podran accedir a ajuts econòmics de fins a 8.000 euros per contractar serveis d’assessorament extern per fer una diagnosi o estudis tècnics de cara la posterior incorporació de noves solucions tecnològiques a l’empresa en l’àmbit de la sostenibilitat. A més, s’oferirà suport per accedir als fons europeus vinculats a la sostenibilitat com el Green Deal -que representa el 35% dels fons europeus destinats a la innovació pels propers anys- s’organitzaran marketplaces per posar en contacte pimes amb solucions tecnològiques d’altres empreses i es fomentarà la seva connexió internacional a través de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per trobar socis internacionals i accedir a licitacions públiques i processos de compra pública innovadora d’arreu del món.
- Sensibilització: s’organitzaran jornades, seminaris i tallers de transformació amb eines concretes per augmentar el nombre de pimes catalanes que aposten per la sostenibilitat com a diferenciació competitiva i per donar a conèixer a les pimes catalanes la necessitat d’avançar cap a la innovació per combatre el canvi climàtic i les eines per fer-ho Així, entre altres, coneixeran com calcular la seva petjada de carboni, com fer l’empresa més circular, quina és la legislació que regularà aquest camp o com mesurar la sostenibilitat de l’empresa.
El ProACCIÓ Green també pretén sensibilitzar fins a 8.000 pimes perquè adquireixin eines concretes per començar processos d’innovació en el camp de la sostenibilitat