Les empreses catalanes han rebut ajuts de fins a 15.000 euros en aquesta nova iniciativa d’ACCIÓ per idear o desenvolupar models de negoci inèdits al seu sector o que generin noves indústries
- La primera convocatòria d’ajuts a la disrupció empresarial compta amb projectes que treballen amb tecnologies deep tech com la intel·ligència artificial, el blockchain o la robòtica.
- Els projectes seleccionats s’enfoquen a reptes per generar impacte positiu a la societat i operen majoritàriament en l’àmbit de la salut (21% del total), els sistemes industrials (20%) i l’alimentació (16%).
La Generalitat de Catalunya ha destinat per primer cop un milió d’euros en ajuts a la disrupció empresarial a 70 projectes tecnològics d’empreses catalanes perquè impulsin idees disruptives. Aquests ajuts d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, de fins a gairebé 15.000 euros per empresa, van destinats al desenvolupament, evolució o prova pilot de noves iniciatives que puguin representar un canvi de realitat del seu sector o la creació de noves indústries.
Els 70 projectes finançats s’enfoquen a solucionar grans reptes socials i ambientals, alhora que s’alineen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquestes empreses han presentat iniciatives disruptives en múltiples àmbits, dels quals destaquen el de la salut (21% del total), els sistemes industrials (20%) o l’alimentació (16%). En aquest sentit, també han rebut ajuts projectes vinculats a la mobilitat sostenible, la cultura, l’energia o el disseny.
Alhora, tots aquests projectes compten amb l’ús de tecnologies exponencials, com la intel·ligència artificial, l’Internet de les Coses (IoT), el big data, la 5G/Connectivitat, el blockchain, el Cloud / Edge, la fabricació additiva (3D), la realitat virtual, la robòtica, la fotònica, la quàntica o la ciberseguretat. Pel que fa al repartiment territorial, els ajuts a la disrupció empresarial han abastat fins a 14 comarques, amb el predomini del Barcelonès (60% del total), el Vallès Occidental (10%) i el Baix Llobregat (9%).
El director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà i Pujol, ha destacat que “aquests ajuts representen una empenta per passar de la innovació incremental a la més disruptiva, que comporta més risc i, alhora, més retorn”. En aquest sentit, ha remarcat la importància de “ser protagonistes com a país, i a través de les nostres empreses, de les principals transformacions del futur”.
Alhora, Juncà afegeix que “els ajuts a la disrupció empresarial incideixen en un dels papers clau del sector públic, el d’omplir els forats on no arriba el mercat”. En aquesta línia, assenyala la rellevància de “finançar projectes de risc d’alt potencial transformador que tenen un accés més difícil al crèdit, així com la possibilitat de seguir acostant startups i grans empreses per mitjà de la innovació disruptiva”.
Concretament, els ajuts a la disrupció empresarial consten de tres línies:
- Noves iniciatives disruptives (21 projectes): Aquesta línia va destinada a incentivar la capacitat emprenedora de l’empresa i la seva cultura d'experimentació perquè generi noves iniciatives disruptives a través de metodologies de transformació empresarial.
- Evolució d’iniciatives disruptives (21 projectes): Aquesta línia permet experimentar, evolucionar i madurar una idea disruptiva existent fins a trobar el seu encaix al mercat.
- Col·laboracions startups – empreses (28 projectes): Permet validar el producte, servei o tecnologia fent proves pilots amb una empresa consolidada fent el disseny i el primer prototipatge d’un ‘producte mínim viable’ (MVP en l’acrònim en anglès) per posar-lo a prova amb l’empresa col·laboradora.
Catalonia Exponential
Els ajuts a la disrupció empresarial s’emmarquen en la iniciativa Catalonia Exponential, engegada per ACCIÓ el gener de 2019 per acompanyar empreses i entitats en la necessitat de transformació davant dels canvis disruptius de l’entorn provocats principalment per tecnologies exponencials, així com per reptes globals com el canvi climàtic.
A banda d’oferir els ajuts, aquesta iniciativa també realitza tasques de sensibilització com ara la identificació de les empreses referents en innovació disruptiva a Catalunya en un procés obert a qualsevol empresa catalana que tingui un projecte disruptiu a mig termini en algun camp rellevant pel futur de la societat: les Catalonia Exponential Leaders.
Els ajuts a la disrupció empresarial han abastat fins a 14 comarques, amb el predomini del Barcelonès (60% del total), el Vallès Occidental (10%) i el Baix Llobregat (9%)