Impulsat pel clúster INNOVI, amb la col·laboració del clúster FEMAC, permet actualitzar la maquinària existent per tal de detectar el grau de compactació del sòl amb la introducció de sensors d’un import molt reduït
- La iniciativa ha comptat amb el suport d’ACCIÓ per mitjà d’un ajut de 40.000 euros de la línia d’Iniciatives de Reforç de la Competitivitat (IRC).
- La primera prova s’ha realitzat a les vinyes de Jean Leon amb la participació de les empreses Waatic (del Grup Estel) i E-stratos.
El Clúster Vitivinícola Català, INNOVI, ha posat en marxa un nou projecte basat en l’ús de tecnologies com el 'big data', l’IoT, la sensòria embeguda i el cloud computing, a la maquinària de subsolat i llaurada per tal de reduir costos i minimitzar les emissions de CO2. Amb aquest procés es pretén facilitar la tasca de detecció de compactació del sòl amb la introducció de sensors a la maquinària existent que encara s’ha d’amortitzar i que va suposar un alt cost quan es va comprar. D’aquesta manera, s’evita la realització de proves específiques de compactació que representen un sobrecost a viticultors i cellers.
El projecte ‘Digitalització i Sensorització de Maquinària Existent’ (DiSMEX) ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per mitjà d’un ajut de 40.000 euros de la línia d’Iniciatives de Reforç de la Competitivitat (IRC).
La primera aplicació d’aquesta iniciativa s’ha realitzat a la finca Jean Leon, al Penedès, que ha proporcionat els vinyals per a l’estudi. D’altra banda, el Grup Estel a través de la seva eina Waatic, dedicada a l’aplicació intel·ligent de productes fitosanitaris, ha introduït els sensors a la maquinària, i l’empresa E-stratos ha estat la responsable d’analitzar i interpretar les dades obtingudes per traslladar-les a mapes de fàcil lectura. A més, el clúster de maquinària agrícola (FEMAC) ha proporcionat la informació de les màquines utilitzades en el conreu de la vinya i la seva potencial digitalització.
Segons Eloi Montcada, cluster manager d’INNOVI, “la compactació del sòl limita molt la rendibilitat del conreu, ja que com més compacte, menys quantitat i qualitat del raïm”. A més, assegura que al llarg d’un any “cal realitzar proves específiques per detectar aquesta compactació, ja que a part de dues o tres llaurades a l’any, les actuacions dels tractors poden arribar a superar les 25 intervencions. Aquest fet aplica massa pressió al sòl i mesurar-ho comporta temps, recursos i generar emissions de CO2 complementàries”.
Amb el projecte DiSMEX, les passades per la vinya es poden reduir, “de manera que alhora que fas comprovacions de la compactació del sòl per saber on actuar i quina pressió aplicar a cada zona, al mateix temps que reculls dades per realitzar el mapatge digital de tota la vinya. Tot això, sense afegir emissions de CO2”, explica Montcada.
El cluster manager d’INNOVI també destaca l’estalvi que s’aconsegueix en modernitzar la maquinària amb sensors d’un cost reduït que no supera els 1.500 euros, “amb els mitjans tradicionals com el barrinat del terreny, per unes instal·lacions d’una mitjana de 25 hectàrees, això pot suposar un cost superior a 5.000 € anuals que, amb l’aplicació d’aquesta nova tecnologia, es pot pràcticament eliminar”.
Altres projectes de digitalització del procés vitivinícola
Més enllà del projecte, el clúster també està treballant altres iniciatives per impulsar la digitalització de tot el procés de producció vitivinícola. Per exemple, la implementació de la tecnologia blockchain a la cadena de subministrament. En aquest cas, l’objectiu del projecte ‘BlockchainVi’ és incorporar aquest sistema en tres punts principals: la traçabilitat, el control per part de les denominacions d’origen i la logística.
D’altra banda, el projecte ‘Propers’, té per objectiu apropar els valors i les experiències que hi ha al darrere del producte gurmet als consumidors. Els recursos dins aquesta idea tenen a veure amb les etiquetes intel·ligents (smart labels) i la seva aplicació per obtenir més informació sobre el producte, utilitzant la realitat augmentada i virtual i el so 3D, o fins i tot per registrar en una APP la valoració del mateix client.
Què és un clúster?
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
La compactació del sòl limita molt la rendibilitat del conreu, ja que com més compacte, menys quantitat i qualitat del raïm