Després de la trobada d’aquest dijous al matí, ACCIÓ ha organitzat una sessió on una trentena d’empreses catalanes també han pogut conèixer per part de la delegació xilena els plans d’aquest país en licitacions de grans infraestructures fins al 2026
- El nou pla de concessions del país sud-americà, dotat amb uns 13.300 milions de dòlars, es concentra en àmbits com les autopistes, els hospitals, els embassaments o els telefèrics.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, s’ha reunit aquest dijous al matí amb el ministre d’Obres Públiques del govern de Xile, Juan Carlos García Pérez de Arce. La trobada, que s’ha celebrat a la seu d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya- ha permès als dos mandataris compartir les oportunitats de negoci que el país sud-americà ofereix a les empreses catalanes en els diversos processos de licitació de grans infraestructures que Xile obrirà fins al 2026.
Concretament, el ministre García Pérez de Arce ha presentat el nou pla de concessions 2022-2026, dotat amb uns 13.300 milions de dòlars, que es concentra en àmbits com les autopistes, els hospitals, els embassaments o els telefèrics. A més, ha compartit amb el titular d’Empresa i Treball el nou pla d’inversions directes del seu ministeri en aeroports, camins i obres portuàries i hidràuliques.
Per la seva part, Torrent ha compartit amb la delegació xilena els serveis de contractació pública internacional d’ACCIÓ, que acompanyen les empreses catalanes en els processos de licitacions públiques com els que ha d’obrir properament el govern xilè.
Pel conseller Torrent, la reunió ha permès “obrir una via de comunicació molt interessant per les oportunitats de negoci empresarial que pot oferir Xile els propers anys, una de les economies més obertes i innovadores del continent”. Segons el titular d’Empresa i Treball, “hem percebut un gran interès a animar la participació d’empreses catalanes en aquest tipus de grans licitacions per la seva àmplia experiència i valor afegit en el servei”.
Al seu torn, el ministre García Pérez de Arce ha assenyalat “la importància de la col·laboració público-privada per a la provisió d'infraestructures, on és clau la inversió estrangera per avançar més ràpid a implementar solucions en benefici de les persones”. En aquest sentit, també ha destacat “la gran aportació que ha significat la presència d'empreses catalanes a Xile”, i les ha convidat a “continuar confiant en el nostre país per invertir en una cartera de projectes que donen resposta als nous reptes mediambientals i socials que afronta la nostra societat en l'actualitat i en el futur”.
Trobada amb empreses catalanes
Després de la reunió amb el conseller d’Empresa i Treball, el ministre García Pérez de Arce ha mantingut una trobada amb una trentena d’empreses catalanes dels sectors de la construcció, l’aigua o l’enginyeria d’infraestructures, a qui també han presentat les oportunitats de negoci que oferirà el país els pròxims anys en aquests àmbits.
D’aquesta manera, les empreses catalanes han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà els plans d’inversió del govern xilè, així com tots els serveis d’acompanyament en compra pública internacional que ofereix ACCIÓ.
En aquesta sessió, a banda del ministre, la delegació xilena ha estat formada pel director general d’Aigües, Rodrigo Sanhueza, l’assessor del ministre en recursos hídrics, Carlos Estévez, i l’encarregat de concessions adjunt, Juan Manuel Sánchez.
Xile és una de les economies més innovadores i obertes de l'Amèrica Llatina