Segons dades d’ACCIÓ fetes públiques en el marc de la Setmana de la Internacionalització, més de 1.800 empreses de la vegueria de Lleida venen els seus productes i serveis a l’estranger
- Les exportacions amb origen a la vegueria de Lleida es dirigeixen principalment als mercats de França, Itàlia, Alemanya, Andorra i Portugal.
- Per sectors, els més exportadors són l’alimentació, la maquinària i béns d’equipament i l’agricultura.
El nombre d’empreses exportadores de la vegueria de Lleida ha crescut un 8% respecte el 2019, l’últim any abans de l’afectació per la pandèmia de la covid-19. Concretament, les comarques que conformen la vegueria de Lleida (les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Segrià, el Pla d'Urgell i l’Urgell) compten amb 1.824 empreses que venen els seus productes i serveis a l’estranger. Són dades d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.
Aquestes xifres s’han donat a conèixer durant la jornada celebrada aquest dijous al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida en el marc de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ. L’acte, amb la presència d'una quarantena d'assistents, ha comptat amb la participació dels directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya a Lima, Bogotà, Santiago de Xile, Sao Paulo i Mont-real.
Les empreses de Lleida al món
Per la delegada territorial d’ACCIÓ a Lleida, Clara Porta, “la inserció de les empreses exportadores lleidatanes a les cadenes de valor globals ha impulsat una recuperació ràpida i sostenible del sector”. En aquest sentit, ha afegit, “s’ha produït una nova orientació estratègica que permet a les empreses mantenir la capacitat exportadora i de subministrament, alhora que disposar d’una major atenció logística”.
L’impacte de la pandèmia no ha estat un obstacle per al creixement del nombre d’empreses internacionalitzades. En aquest sentit, les exportacions amb origen a Lleida es dirigeixen principalment a mercats com el de França, Itàlia, Alemanya, Andorra i Portugal.
Pel que fa als sectors amb més presència internacional, lideren les exportacions el de l’alimentació, la maquinària i béns d’equipament, l’agricultura, la logística de mercaderies i la transformació de metall i altres matèries primeres.
La Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ és el principal acte que se celebra anualment a Catalunya per promoure la internacionalització del teixit empresarial català. Es tracta d’un acte fortament consolidat -aquest 2022 se celebra la 29a edició- i que enguany s’ha convertit també en el punt de trobada entre tots els agents público-privats del país que donen suport a l’empresa catalana en els seus processos d’expansió a l’estranger. L’objectiu és sumar esforços entre la Generalitat, mitjançant ACCIÓ, les associacions, cambres i entitats catalanes per enfortir el suport a l’empresa en els seus processos de sortida a l’exterior.
La Setmana de la Internacionalització va començar dilluns i s’allargarà fins divendres a Barcelona i arreu del territori