El projecte, que es va iniciar l’any 2013 amb cofinançament de la Comissió Europea per mitjà de les accions Marie Sklodowska-Curie del programa Horizon 2020, ha comptat amb un pressupost de 29 milions d’euros i ha promogut la creació de cinc spin-offs i 23 patents en menys d’una dècada
- ACCIÓ ha reunit aquest divendres, per primera vegada, tots els investigadors beneficiaris del programa a la jornada Tecniospring Alumni celebrada a l’Espai Endesa de Barcelona.
- Pel director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, Lluís Juncà, “la col·laboració entre el món acadèmic i el món empresarial és necessària perquè permet connectar la recerca amb les demandes de la societat”.
ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, ha facilitat la contractació de gairebé 200 investigadors sèniors en empreses i entitats d’R+D catalanes per mitjà del programa Tecniospring amb l’objectiu d’impulsar la transferència de tecnologia i coneixement a Catalunya. Gràcies a aquest programa, posat en marxa el 2013, s’han creat cinc spin-offs, 23 patents, 28 acords de llicència i 360 publicacions revisades per experts (peer-review).
La iniciativa TECNIOspring, cofinançada per la Comissió Europea per mitjà de les accions Marie Sklodowska-Curie, ha comptat amb un pressupost total de 29 milions d’euros per així proporcionar a les entitats catalanes fins al 100% del finançament necessari per contractar els investigadors al llarg de les deu convocatòries. Així, els investigadors beneficiaris reben un contracte de dos anys per dur a terme un projecte de recerca aplicada a universitats, centres de recerca o empreses.
Són alguns dels indicadors que s’han fet públics aquest divendres en el marc de la jornada Tecniospring Alumni organitzada per ACCIÓ a l’Espai Endesa de Barcelona. Aquesta, ha estat la primera edició d’un esdeveniment que té com a finalitat reunir tots els investigadors que han participat en alguna de les convocatòries del programa. La jornada, que ha fomentat el networking i la reflexió sobre la necessitat de fer recerca i innovar, també ha permès conèixer testimonis reals i casos d’èxit de cinc investigadors: Raquel García (LEQUIA – UdG), Gerard Cortina (IASO), Anna Vilalta (Minoryx Therapeutics), Nicolas Candau (CCP – UPC) i Daniel Esteban (Estudio Bay).
L’acte ha comptat amb la participació del director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, Lluís Juncà, que ha recordat que “Catalunya ha progressat en la incorporació de talent investigador a l’empresa i hem de continuar apostant per això, perquè tan important és fer recerca, com transferir-la”. “En l’últim programa que encara està en curs el 50% de les sol·licituds rebudes provenien d’empreses: aquesta col·laboració entre el món acadèmic i el món empresarial és necessària per connectar la recerca amb alguna demanda de la societat”, ha destacat.
En el marc del programa Tecniospring, s’han tancat acords amb entitats com el Massachusetts Institute of Technology (MIT) o l’Agència Europea de l’Espai per fomentar la mobilitat d’investigadors i el creixement de les àrees d’R+D a empreses i entitats.