Amb aquesta iniciativa s’acompanyarà les empreses catalanes en el procés de protecció i registre d’iniciatives innovadores com els nous models industrials, patents, marques, models d’utilitat o noms comercials
- Ho ha anunciat avui el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, en el marc d’un acte al Col·legi d’Economistes amb la presència d’un centenar de professionals de l’economia i l’empresa.
- Tot i que Catalunya encara té molt marge de creixement, se situa com el territori de l’Estat espanyol que sol·licita més patents a l’Oficina Europea de Patents (OEP), amb el 33,4% del total.
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha anunciat la posada en marxa per primera vegada d’un servei de propietat intel·lectual i industrial destinat a les pimes catalanes per part d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Ho ha donat a conèixer aquest dimecres al matí en el marc de l’acte ‘El valor dels intangibles’ que ha tingut lloc al Col·legi d’Economistes amb la participació de més d’un centenar de professionals de l’economia i l’empresa.
El nou servei, que ja es troba en funcionament, contempla diverses actuacions amb l’objectiu d’acompanyar i assessorar les empreses catalanes en els processos de protecció i registre d’iniciatives innovadores com les patents, els nous models industrials, les marques, els noms comercials o els models d’utilitat. És a dir, eines que permetin protegir i fer més rendible la innovació de les pimes catalanes.
Durant la seva intervenció, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ ha assegurat que “en la nova economia del coneixement és imprescindible protegir i posar en valor els actius intangibles de l’empresa per garantir la seva competitivitat i l'aprofitament dels recursos invertits”. En aquest sentit, Castellanos ha destacat que “la protecció de la propietat industrial i intel·lectual és estratègica en la gestió empresarial i clau per al futur de Catalunya”.
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ ha apuntat que Catalunya encara té molt marge de creixement en aquest sentit -sobretot pel que fa a patents i dissenys industrials- i que per això es posa a disposició de les pimes aquest servei. “Volem incrementar l’activitat en R+D i la seva transferència cap a les empreses per tal de fomentar la innovació al teixit empresarial, al mateix temps que protegim la propietat industrial i intel·lectual”, ha explicat. Castellanos ha recordat que, tot i que aquest marge de creixement “Catalunya és el territori de l’Estat espanyol que sol·licita més patents a l’Oficina Europea de Patents (OEP), amb el 33,4% del total”. El 2021 les empreses catalanes van registrar a més de 650 patents europees, un 18,5% més que l’any anterior.
El nou servei d'ACCIÓ ofereix diverses eines a les pimes en funció del seu grau de maduresa en aquest camp:
- Tallers de sensibilització i de capacitació. L'agència organitza sessions i jornades de sensibilització i capacitació sobre la propietat intel·lectual i industrial dirigides a millorar el coneixement i la seva gestió.
- Test d'autodiagnosi. Un test online que l’empresa pot fer al web de l'agència per conèixer en pocs minuts l'estat actual de protecció de la seva innovació i rebre unes pautes inicials per fer els primers passos.
- Orientació i assessorament inicial. L’empresa rebrà assessorament i resposta als dubtes que pugui tenir sobre les eines disponibles per protegir el coneixement que ha desenvolupat internament o els acords per transferir-lo, per exemple. A més, les empreses que tinguin el perfil innovador adequat podran accedir a un diagnòstic estratègic personalitzat de la gestió de la propietat intel·lectual i industrial: a través d'una metodologia creada per l'agència. L'empresa rebrà un informe detallat sobre la gestió dels seus actius intangibles i una proposta d'actuacions de futur per millorar la innovació i la gestió del coneixement.
- Assessorament expert i implantació. Un cop definides aquestes actuacions, la pime disposarà del suport tècnic per implantar la tipologia de protecció de la seva innovació més adequada.
El nou programa s’emmarca dins del Pacte Nacional per la Indústria, un acord programàtic de país per transformar el model industrial de Catalunya elaborat pel Departament d’Empresa i Treball, Foment del Treball, PIMEC, CCOO i UGT així com amb aportacions de col·legis professionals, grups parlamentaris, associacions municipalistes, universitats, cambres de comerç, cooperatives i centres tecnològics.
Castellanos ha apuntat que Catalunya encara té molt marge de creixement pel que fa a patents i dissenys industrials, fet que motiva posar aquest servei a disposició de les pimes