Segons les estimacions de l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Treball, les vendes de les empreses catalanes a l’exterior superaran enguany els 93.000 milions d’euros
- Es tracta d’una previsió de creixement superior a les de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per al conjunt del comerç exterior mundial, que situa en el 3,5%.
- En els últims 10 anys les exportacions han crescut un 59% a Catalunya.
La Generalitat de Catalunya, mitjançant ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- preveu que les exportacions catalanes creixeran un 16% aquest 2022 i assoliran un volum de 93.500 milions d’euros. Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica, que comença l’any 1993.
L’augment previst del 16% per aquest 2022 és significativament superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 3,5%. Així, segons les estimacions d’ACCIÓ (les dades definitives oficials de tancament del 2022 es faran públiques a mitjans de febrer de l’any vinent) les exportacions de les empreses catalanes es consoliden com el principal motor de creixement de l’economia catalana i demostren la robustesa del sector exterior del país.
En aquest sentit, pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquestes dades posen de manifest que “el sector exterior català és la punta de llança de la nostra economia, un dels trets que ens defineix com a país i una de les grans fortaleses del teixit productiu”. Tot i que considera que “les empreses catalanes estan plenament inserides als fluxos de comerç internacional i s’han adaptat a la nova manera de fer negocis que ha provocat la pandèmia”, Torrent adverteix que un dels grans reptes a mig termini del sector exterior català és “diversificar o escurçar les cadenes de valor globals per fer-les més resilients i segures”. “Ens trobem en un context de redefinició de l’ordre internacional amb un món cada vegada més polaritzat i on el comerç exterior es farà servir com a estratègia geopolítica”, subratlla.
Actualment les vendes a l’exterior ja equivalen al 33% de PIB català, una ràtio superior a la de països de dimensió similar com Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia. De fet, en els últims 10 anys les exportacions catalanes han crescut de manera ininterrompuda -a excepció del 2020 a causa del confinament provocat per la Covid-19- i acumulen un creixement del 59% en aquest període (2012-2022).
Riscos per al 2023
Les empreses catalanes hauran de fer front l’any vinent a un conjunt de riscos internacionals que poden afectar la seva activitat internacional. Segons un estudi d’ACCIÓ '7 riscos que hauran d’afrontar les empreses catalanes el 2023' publicat aquesta setmana, destaquen amenaces com la weaponització del comerç mundial, el desacoblament digital entre regions, el dèficit tecnològic de la UE, la greenflation o el perill d’estagflació. Aquests riscos -que pots consultar en l'estudi d'ACCIÓ- s’emmarquen en un context de regionalització de les cadenes de valor globals, la polarització entre regions mundials, l’emergència climàtica i la guerra a Ucraïna.
Les empreses catalanes hauran de fer front a riscos internacionals vinculats al context de polarització entre regions, l’emergència climàtica i la guerra a Ucraïna