Gairebé un 90% de les empreses catalanes beneficiàries són pimes
- Des de l’obertura de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ a finals del 2021 s’han assessorat més de 2.000 empreses catalanes per accedir a aquests ajuts i identificar les millors convocatòries.
- El conseller Torrent destaca que és “clau que els fons Next Generation arribin al nucli dur del teixit empresarial de Catalunya, a les pimes”, i ressalta que “les seguirem acompanyant en les futures convocatòries, per accedir a uns fons que són una palanca fonamental per a la seva competitivitat”.
Les empreses catalanes han captat 1.131 milions d’euros dels fons Next Generation de la Comissió Europea des que es van posar en marxa a mitjans del 2021, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. Es tracta del balanç dels primers dos anys de recorregut de les convocatòries de concurrència competitiva d’aquests fons europeus activades per diversos ministeris i organismes de l’Estat espanyol. Aquesta xifra representa el 21% del total d’ajuts atorgats a empreses del conjunt de l’Estat.
Des de la posada en marxa d’aquests fons europeus, hi han accedit un total de 967 empreses catalanes amb 1.800 projectes, un 23,3% del conjunt de l’Estat. Així, 1 de cada 4 companyies de l’Estat que han obtingut Fons Next Generation per transformar el teixit econòmic i productiu son catalanes.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, destaca que “des del Govern som conscients que els fons europeus són una palanca fonamental per la competitivitat de les empreses catalanes i perquè tinguin la capacitat de fer els salts tecnològics necessaris per incorporar disrupcions i transicions als seus models de negoci”. Per Torrent, “és clau que els fons Next Generation arribin al nucli dur del teixit empresarial de Catalunya, les pimes, que son les protagonistes d’aquest procés de reindustrialització del país”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball explica que “ens agradaria gestionar els fons directament des de Catalunya, per la capacitat que tenim des del Govern d’arribar més directament a les nostres empreses". Tot i això, Torrent assegura que “a través d’ACCIÓ seguirem acompanyant les empreses en les futures convocatòries per accedir a uns fons que son claus, especialment en els sectors més estratègics”.
Segons les dades d’ACCIÓ, de les 967 empreses catalanes que han accedit als fons Next Generation, un 89,7% són pimes. Respecte a la seva ubicació al territori, estan repartides en una trentena de comarques. Destaquen el Barcelonès (55,6% de les empreses catalanes beneficiàries), el Baix Llobregat (14,9%), Vallès Occidental (9,2%), el Bages (4,8%) i Vallès Oriental (4,6%).
Pel que fa als projectes empresarials que es duran a terme amb els fons Next Generation a Catalunya destaquen els d’R+D (10,4% del total), i sectorialment dels àmbits dels sistemes industrials (33,6%), la mobilitat sostenible (21,4%), la salut (7,5%), la química, energia i recursos (6,7%) i les indústries basades en l’experiència (4,7%).
Suport per accedir als ajuts Next Generation
Des de l’obertura de l’Oficina Next Generation EU d’ACCIÓ el novembre de 2021, més de 2.000 empreses s’han assessorat a través de l’agència. De fet, del total d’empreses que han accedit a alguna convocatòria dels fons Next Generation, un 23% ho ha fet després de rebre el suport d’ACCIÓ. A més, nou de cada deu empreses que han passat per l’oficina s’han acabat presentant a més convocatòries de les que inicialment tenien previstes.
Actualment hi ha 6.000 inscrits al servei d’alertes personalitzades Next Generation per conèixer les convocatòries que més s’adapten als seus projectes empresarials. També destaca el fet que s’han registrat més de 9.000 participants a les sessions organitzades per ACCIÓ per conèixer com accedir als fons Next Generation EU.
El 23% del total d'empreses que han accedit a Fons Next Generation ho han amb assessorament d'ACCIÓ, i nou de cada deu s'han presentat a més convocatòries de les previstes