Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha vora 23.500 empreses catalanes d’aquest àmbit (+6,5% interanual) i generen 185.800 llocs de treball (+1,7%)
- La facturació d’aquest sector equival al 12,9% del PIB de Catalunya.
- Catalunya és la segona regió de la Unió Europea que més projectes d’inversió tecnològica ha captat durant el 2023.
Les empreses catalanes del sector de l’economia digital ja generen un volum de negoci de 34.783 milions d’euros, un 15,3% més que el 2021, xifra que equival al 12,9% del PIB català. Són dades de l'informe d’ACCIÓ sobre l'economia digital a Catalunya -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que s’han donat a conèixer aquest dilluns durant la inauguració del MWC 2024.
En el marc d’aquest informe, s’entén per “economia digital” tota aquella activitat econòmica que resulta de les connexions en línia entre persones, empreses, dispositius, dades i processos. Així, el document analitza totes aquelles empreses que treballen en el sector de les TIC i la resta d’àrees digitals com ara els videojocs, la indústria audiovisual, el comerç electrònic, les startups, la indústria 4.0, les smart cities i l’enginyeria de les TIC.
Radiografia de l’economia digital a Catalunya
Segons les conclusions de l’estudi, les companyies catalanes especialitzades en l’economia digital són 23.482, un 6,5% més que fa un any. L’informe també conclou que el sector de l’economia digital dona feina a 185.851 persones (+1,7% de creixement interanual).
Es tracta d’un sector jove i en creixement: més de la meitat d’aquestes empreses (el 56%) es van establir fa menys de 10 anys. Val a dir, a més, que el 8,7% són startups. Un 14,1% de les companyies que es dediquen a l’economia digital a Catalunya són exportadores, de manera que és un àmbit amb potencial per a la internacionalització.
L’economia digital, un imant per a la captació d’inversions
El potencial d’aquest sector també es reflecteix en la seva capacitat per generar atractiu en la inversió estrangera. De fet, les inversions tecnològiques representen el 43% dels projectes d’inversió estrangera realitzats a Catalunya entre el 2019 i el 2023. D’altra banda, en aquest darrer any 2023 ha estat la segona regió de la Unió Europea amb més projectes captats (el 6,2% del total), només per darrere d’Irlanda.
Aquesta capacitat d’atraure inversió i talent internacional ha permès que Catalunya tanqués el 2023 amb 140 hubs tecnològics internacionals, un 11% més que l’any anterior, tal com recull l’informe Tech Hubs Overview, elaborat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb ACCIÓ i l’Ajuntament de Barcelona. D’aquests 140, un 87% han comptat amb el suport d’ACCIÓ per establir-se a Catalunya.
El potencial tecnològic de Catalunya
El document també subratlla els actius que fan de Catalunya un hub tecnològic de primer nivell a escala mundial. Així, Catalunya és el millor ecosistema de startups del sud d’Europa i Barcelona la 2a ubicació preferida pels fundadors per establir-hi les seves empreses emergents. L’estudi recorda que Catalunya ha assolit la categoria d’strong innovator al rànquing d’innovació europeu i acull nombrosos esdeveniments tecnològics internacionals de renom com el MWC i l’ISE, infraestructures científiques i centres d’R+D (com el sincrotró ALBA, o el supercomputador MareNostrum), universitats i clústers, que completen l’ecosistema de l’economia digital i afavoreixen la transferència de tecnologia.
S’entén per “economia digital” tota aquella activitat econòmica que resulta de les connexions en línia entre persones, empreses, dispositius, dades i processos