El projecte Lipoxifeed obté ingredients alternatius a partir de productes residuals agroalimentaris que resulten més sostenibles que els sintètics emprats fins al moment i sense perdre eficàcia
- La iniciativa s’ha emmarcat en la Comunitat RIS3CAT de Tecnologies de la Producció Agroalimentària, impulsada pel Govern.
- El projecte s’orienta al llançament de futurs additius, que millorin la producció animal, i que redueixin l’oxidació dels aliments amb l’objectiu que s’emprin en nutrició animal, però també humana.
Una investigació liderada per un consorci català ha invertit d’1,5 milions d’euros en un projecte per obtenir nous antioxidants d’origen natural a partir de la identificació i valorització de subproductes de la indústria agroalimentària. El projecte es basa en l’economia circular, ja que obté ingredients alternatius a partir de productes residuals del sector agroalimentari, que tenen un resultat més sostenible que els sintètics utilitzats actualment i no perden eficàcia.
El projecte Lipoxifeed s’emmarca en la Comunitat RIS3CAT de Tecnologies de la Producció Agroalimentària (COTPA), impulsada pel govern per mitjà d'ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. La COTPA està coordinada per la Universitat de Lleida amb el cofinançament del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i liderada per l’empresa Tècnica Pecuaria S.A. (ITPSA).
Lipoxifeed es basa en l'economia circular i ha tingut com a objectiu “revalorar subproductes de la indústria agroalimentària que fins ara no s’aprofitaven, dotant-los d’una nova vida amb la seva aplicació en l’alimentació animal”, afirma el responsable global d’R+D d’ITPSA, el Dr. Javier Estévez Medina. La intenció del projecte és “millorar l’eficiència productiva, la rendibilitat i la sostenibilitat de la indústria agroalimentària i, al mateix temps, augmentar la vida útil dels aliments produïts, tot mantenint la seva qualitat nutricional i organolèptica”, destaca Estévez Medina.
D’acord amb el responsable d’R+D d’ITPSA, “els antioxidants són ingredients clau en la indústria alimentària perquè permeten allargar la vida útil i l’estabilitat de matèries primeres, pinsos i aliments, tot retardant l’oxidació dels productes”. Actualment, afirma que “la utilització d’antioxidants d’origen sintètic en el pinso supera amb escreix l’ús dels naturals, dels quals encara hi ha poques opcions al mercat”.
En aquest context, l’objectiu del projecte busca “reaprofitar subproductes del sector agroalimentari a partir de la identificació i concentració de substàncies actives d’origen natural capaces de protegir els lípids i altres components del pinso (vitamines, carotenoides, etc.) dels processos d’oxidació”. Amb aquests nous ingredients, s’aconseguirien diversos beneficis, com ara “obtenir antioxidants eficaços d’origen natural i més sostenible, al mateix temps que es garanteix el valor nutricional i la qualitat organolèptica del pinso al llarg de la seva vida útil”, destaca.
Dins d’aquest consorci, hi ha participat l’empresa Corporació Alimentaria Guissona S.A. (CAGSA) del grup bonÀrea Agrupa i el Servei de Nutrició i Benestar Animal (SNiBA-UAB) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que han realitzat estudis in vivo en pollastres amb resultats prometedors. L’empresa Norel S.A. també ha contribuït al projecte aconseguint resultats satisfactoris en obtenir una nova matèria grassa alternativa, basada en sals d’àcids grassos de cadena mitjana, que permet millorar la rendibilitat i sostenibilitat de la producció. La Universitat de Barcelona ha participat també avaluant-ne els efectes sobre la composició i estabilitat de la carn. A més, en aquest projecte també hi ha treballat el centre tecnològic Leitat.
Pel consorci impulsor del projecte els resultats obtinguts permeten plantejar noves línies de desenvolupament de productes per a diverses àrees de la indústria, com ara la introducció dels antioxidants en pinsos per als animals de granja, les mascotes i per a l’alimentació humana. Alhora, també s’està treballant en el procés de protecció intel·lectual dels nous productes desenvolupats.
Què és una Comunitat RIS3CAT?
Una Comunitat RIS3CAT és una associació sectorial publico-privada formada per diferents entitats (empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents del sistema d’R+D) que han desenvolupat projectes tecnològics transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana al llarg de tres anys. La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ, ha acreditat 13 Comunitats RIS3CAT que representen tots els sectors estratègics per a la indústria catalana.
Els resultats obtinguts permeten plantejar noves línies de desenvolupament de productes per a diverses àrees de la indústria