El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ho ha assegurat durant la inauguració del saló Advanced Factories
- ACCIÓ participa al congrés amb un estand propi dedicat a la innovació oberta on s'hi faran reunions entre empreses i potencials nous socis i inversors i s'hi presentaran els estudis sectorials d’Intel·ligència artificial i Impressió 3D.
- Durant el congrés també s’hi celebrarà un nou Open Innovation Challenge on 16 multinacionals han llançat 25 reptes tecnològics.
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha afirmat que “la transformació digital és clau per tenir un teixit industrial d’alt valor afegit que generi riquesa pel país”. Castellanos ho ha dit en la inauguració oficial del saló Advanced Factories, que se celebra fins al proper dijous 11 d’abril a la Fira de Barcelona, a la Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat.
El congrés reuneix 560 expositors del sector industrial i tecnològic, 27.000 professionals i directius d’empreses, i 320 experts que oferiran conferències sobre com transformar els processos productius de les companyies industrials, adaptant-les a la indústria 4.0 a través de la integració de l’automatització, la robòtica, la intel·ligència artificial o el big data.
ACCIÓ participa a l’Advanced Factories amb un estand de 144m2 al Pavelló 2 que servirà d’espai de connexió entre empreses i proveïdors de solucions, així com de plataforma de promoció de startups catalanes que ofereixin productes innovadors a grans companyies. Castellanos ha destacat la “importància estratègica que suposa per Catalunya tenir un congrés que posi el focus en les demandes del sector pel que fa a automatització i robotització dels processos industrials”. En aquest sentit, el conseller delegat d’ACCIÓ ha posat en valor “el programa ProACCIÓ 4.0, que ja ha destinat més de 20 milions d’euros per donar suport a més de 1.000 empreses en el procés de incorporació de les tecnologies digitals al centre del seu model de negoci”.
Open Innovation Challenge
Dins de l’estand d’ACCIÓ al congrés s’hi desenvoluparan diverses activitats d’innovació oberta i conferències. La més destacada és l’Open Innovation Challenge, una iniciativa de l’agència on grans corporacions estatals i internacionals plantegen reptes tecnològics per tal que diferents empreses emergents ofereixin solucions als mateixos.
En aquesta edició hi participaran 16 multinacionals, que plantegen fins a 25 disjuntives. Les grans corporacions que han llançat els seus reptes tecnològics són Celsa, Repsol, Girbau, Indplus, Taurus, Monolitic, ARaymond, SOLERA, BSH Group, ERIA Estabanell Innovation Hub, CBC Iberia SAU, Iman CORP Foundation, Meleghy Automotive, Hinojosa, Bellapart i Premium. Segons càlculs d’ACCIÓ, s’espera que es realitzin més de 250 reunions en el marc de l’Open Innovation Challenge.
Sectorials d’Intel·ligència Artificial i Impressió 3D
Durant l’Advanced Factories, ACCIÓ presentarà dos estudis sectorials amb àmplia incidència en el sector de la indústria 4.0. El primer és l’estudi sobre La Intel·ligència Artificial a Catalunya, que assegura que el nombre d’empreses que treballen en aquest àmbit s’ha gairebé triplicat els darrers quatre anys fins a les 488, amb un volum de negoci agregat que també ha crescut un 60% fins als 2.100 milions d’euros. A més, el prop de mig miler d’empreses que treballen amb aquesta tecnologia donen feina a pràcticament 15.000 persones (un 70% més que fa quatre anys).
El darrer dia de congrés també es presentarà l’actualització de l’estudi sobre la tecnologia de la impressió 3D a Catalunya. Un àmbit en creixement, que aglutina totes aquelles companyies que ofereixen una tecnologia que permet crear objectes volumètrics a partir de models digitals, i que genera valor afegit a l’ecosistema industrial, ja sigui pel que fa a fabricació de peces o en l’agilització dels processos de disseny i desenvolupament dels productes. En aquesta presentació es mostrarà que Catalunya és un pol d’atracció de projectes d’inversió estrangera també en la impressió 3D, i es destacarà la fortalesa de l’ecosistema de centres tecnològics i de recerca destinats a aquesta tecnologia, a més de la xarxa d’acceleradores d’empreses i projectes destinats a aquest àmbit.
Indústria 4.0 Startups Pitch
ACCIÓ també organitza una sessió on una desena de les empreses emergents considerades com a més innovadores pel que fa al sector de la indústria 4.0 presentaran els seus models de negoci. D’aquestes, quatre són les catalanes Siverus, Bitmetrics, Keybotic i Filcom-Group; i cinc són internacionals, com Azitek (Portugal), CarbonCompete, Energiency, Kheoos i Trinov (França). Aquesta sessió s’organitza conjuntament amb l’EIT Manufacturing.
DIH4Cat Tech Meetings: incorporar tecnologies avançades a les empreses
Dijous, l’estand d’ACCIÓ es convertirà en un espai de networking per tal que les empreses del sector es reuneixin amb fins a 7 experts en tecnologia de Catalunya, ja siguin pertanyents a centres Tecnio, o entitats que pertanyen al Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT). Aquestes trobades tenen l’objectiu d’explorar la possibilitat de realitzar projectes innovadors a partir d’adoptar tecnologies digitals d’avantguarda per a oferir solucions empresarials. Els centres que participaran de les trobades son l’Eurecat, l’I2CAT, el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre Visió per Computació (CVC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Leitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Al congrés hi haurà presència de 560 expositors del sector industrial i tecnològic, 27.000 professionals i directius d’empreses, i 320 experts en indústria 4.0