L’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització i les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ ofereixen serveis d’assessorament a les empreses catalanes per fer créixer les vendes als mercats extracomunitaris on la UE disposa d’acords de lliure comerç
- Segons un estudi d’ACCIÓ, les empreses catalanes aprofiten el 82,6% de les preferències dels acords, tres punts per sobre de la mitjana europea, amb un estalvi aranzelari de 635 milions d’euros anuals.
- L’informe alerta que encara hi ha marge per ampliar l’estalvi d’aranzels fins als 120 milions d’euros anuals gràcies als acords comercials amb països que no formen part de la UE i reduir la dependència del mercat comú, que representa un 62% de les vendes catalanes a l’exterior.
Les empreses catalanes van exportar 8.819,4 milions d’euros l’any 2021 inclosos als acords comercials de la Unió Europea amb tercers països, un 11% del total de les exportacions catalanes (80.475 milions d’euros) registrades aquell any. Són les dades que recull l’informe Anàlisi de l’aprofitament dels acords comercials de les exportacions catalanes que ha elaborat el Govern, per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. L’objectiu del document és identificar més oportunitats d’exportació fora de la UE, un mercat que actualment representa el 62% de les vendes a l’exterior de les empreses catalanes.
Els acords comercials de la Unió Europea determinen les relacions comercials amb els països que no en formen part, amb l’objectiu de crear millors oportunitats comercials i de superar possibles barreres al comerç per generar un avantatge competitiu de les empreses enfront les d’altres territoris. L’estudi mostra que el rendiment extret de les preferències dels acords comercials va ser del 82,6%, una tendència a l’alça respecte el 2019 (80,9%), i més de tres punts per sobre de la mitjana europea (79,5%). El document estudia fins a quin punt les empreses exportadores catalanes fan ús dels acords de lliure comerç. En aquest informe s’han analitzat 33 països dels 78 amb qui la Unió Europea té acords comercials, els quals el 2021 representaven el 23,4% del total de vendes catalanes a l’exterior (18.332,7 milions d’euros).
Un dels aspectes destacats de l’estudi és que els acords comercials no inclouen tots els productes, per això el percentatge de capacitat d’aprofitament de les preferències varia segons el país de destí. Hi ha estats que tenen polítiques aranzelàries més proteccionistes o bé de costos baixos que redueixen l’impacte positiu dels acords de lliure comerç de la UE.
El Regne Unit és el país on més exportacions es van fer que entraven dins del marc dels acords comercials, amb un valor de 1.792 milions d’euros, dels quals un 90% es van acollir a les preferències de lliure comerç. Turquia va ser el segon destí amb major volum d’exportacions que es van acollir a les preferències, amb 1.237 milions d’euros dels quals el 88% van beneficiar-se de l’exempció d’aranzels. El tercer va ser el Marroc, on es van exportar 956 milions d’euros dins dels acords comercials de la UE, dels quals un 87,5% van entrar dins de les preferències de lliure comerç.
Estalvi aranzelari
Els acords de lliure comerç de la Unió Europea estan enfocats a la millora de la competitivitat dels productes provinents dels seus estats membre per davant d’altres països de fora de la comunitat europea. A la vegada, fer ús dels acords permet reduir un seguit de costos empresarials, entre els quals les despeses aranzelàries. En aquest sentit, l’estudi mostra que exportar productes aprofitant al 100% els acords comercials té un potencial estalvi aranzelari de 755,6 milions d’euros per a les empreses catalanes, dels quals ja se n’aconsegueixen 635,1 (un 84,1% del total), i que, per tant, encara podrien augmentar en 120,5 milions d’euros més.
El document mostra que els països on hi ha més marge potencial d’estalvi d’aranzels, per volum, són Mèxic, Algèria, Sud-àfrica, el Marroc, el Regne Unit, Corea del Sud, Turquia, Xile, el Japó, el Vietnam i el Canadà. Per sectors econòmics (s’analitzen 22 en total), on més marge hi ha perquè les empreses catalanes redueixin les despeses frontereres són: indústries químiques (18,8% del total); material de transport (18,1%); maquinària i material elèctric (15,9%); indústria alimentària (8,7%); i plàstic, cautxú i manufactures (7,5%).
L’OTBI i les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ, eines per maximitzar beneficis
L’informe d’ACCIÓ mostra que encara hi ha marge per aprofitar els acords comercials europeus i planteja quatre motius pels quals no es fa: el primer, i majoritari (més del 60%), per desconeixement de l’existència d’aquestes preferències; el segon, per manca d’informació sobre les condicions dels mateixos; el tercer, per les traves i problemes a les duanes dels països de destí; el quart, per la impossibilitat d’acomplir les normes d’origen.
En aquest sentit, ACCIÓ compta amb dues eines principals per assessorar les empreses catalanes i que aquestes puguin augmentar l’aprofitament dels acords comercials, reduir despeses i millorar la seva capacitat competitiva a escala internacional. D’una banda, l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització ofereix un servei gratuït d’atenció personalitzat que dona resposta ràpida a consultes concretes sobre barreres sorgides del comerç internacional i tràmits en l’exportació i importació. De l’altra banda, la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions d’ACCIÓ obre la porta a més de 100 mercats d’arreu del món i ofereix un servei d’atenció i de coneixements de les característiques socio-econòmiques del país al qual es vol exportar els productes.
Els acords comercials de la UE amb països que no en formen part tenen l'objectiu de crear millors oportunitats comercials i superar possibles barreres al comerç per generar un avantatge competitiu d'empreses europees