La companyia ha desenvolupat un procés pioner de reciclatge químic de residus plàstics, que els permet recuperar tots aquells que fins ara no eren reciclables i acabaven als abocadors, tot reduint la dependència del petroli com a matèria primera
- Per aquest projecte, l’empresa ha comptat amb un ajut del Govern de 2.250.000 euros, provinents del Fons de Transició Nuclear, destinats a l’impuls de projectes empresarials a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears.
- Fundada el 2017, 2G Chemical Plastic Recycling preveu arribar a una capacitat de 15.000 tones en els propers dos anys en aquesta planta i, alhora, iniciar el muntatge de noves instal·lacions.
- L’empresa s’ha reunit aquest dimarts amb el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, a les seves instal·lacions d’Ascó.
L’empresa catalana 2G Chemical Plastic Recycling invertirà 4,4 milions d’euros per duplicar la capacitat de la seva planta de reciclatge químic de residus plàstics d’Ascó (Ribera d’Ebre). La companyia ha impulsat una tecnologia innovadora per al reciclatge de plàstics que fins ara acabaven a l’abocador, una tècnica pionera que permet reduir la dependència del petroli com a matèria primera. Amb aquesta inversió, la companyia preveu passar d’una capacitat de 7.500 tones anuals a 15.000 en els propers dos anys.
Aquest projecte de 2G Chemical Plastic Recycling ha comptat amb el suport i un ajut de 2.250.000 euros d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- a través de la línia de subvencions a inversions empresarials d’alt impacte i, en concret, dels Fons de Transició Nuclear. El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha visitat aquest dimarts les instal·lacions de l’empresa a Ascó i s’ha reunit amb el director general de la companyia, José Daniel Vega.
Durant la trobada, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, ha assegurat que es tracta d’un “projecte molt especial, no només perquè suposa el creixement d’un negoci de caràcter industrial, amb generació de llocs de treball de qualitat per al territori, sinó perquè estem davant d’una nova activitat, d’un nou mercat, de caràcter circular, que li dona una nova vida als plàstics que no eren reciclables”. “Creiem que una de les coses més admirables d’aquest projecte empresarial és que 2G Chemical Plastic Recycling és una empresa molt jove, que ha hagut de fer una inversió important per començar a treballar en un mercat totalment nou i estem segurs que creixerà molt en el futur”, ha destacat. Castellanos ha subratllat que aquest és un “dels 44 projectes que s’han pogut subvencionar gràcies a la modalitat dels Fons de Transició Nuclear de la línia d’Alt Impacte d’ACCIÓ, perquè tenen l’objectiu d’ajudar a estimular la inversió de caràcter industrial i la creació de nous llocs de treball al territori i generar una alternativa a l’activitat que desenvolupen les centrals nuclears”.
Per la seva banda, el director general de 2G Chemical Plastic Recycling, José Daniel Vega, ha destacat que aquest projecte “és revolucionari, ja que dona una solució circular als plàstics que fins ara no eren reciclables i que suposen milions de tones de residus a tot el mon”. D’acord amb Vega, “aquesta tipologia de plàstics, principalment poliolefines, plàstics d’un sol ús i plàstics alimentaris, eren un dels grans reptes industrials de reciclatge, ja que suposen gran part de les fraccions que omplen avui dia els abocadors arreu del món”.
Específicament, 2G Chemical Plastic Recycling es dedica a la valorització material de residus plàstics que fins ara tenien l’abocador com a únic destí possible. Mitjançant un innovador procés de reciclatge químic, basat en l’economia circular, la companyia obté olis pirolítics, que serveixen de matèria primera a la indústria petroquímica per a la fabricació de nous plàstics verges a partir de material reciclat. En concret, per cada quilo d’olis pirolítics que comercialitza, 2G Chemical Plastic Recycling substitueix un altre quilo de petroli per fabricar nous plàstics. L’empresa recicla a la planta d’Ascó residus plàstics procedents d’arreu de Catalunya i de l’Estat, i els comercialitza ja convertits en olis pirolítics, a refineries locals i també de l’estranger.
Un altre dels objectius d’aquest projecte és centrar tota l’activitat d’R+D de la companyia a la planta d’Ascó, que té una superfície de 3.000 m2. D’aquesta manera, al voltant de 400.000 euros de la inversió prevista es destinaran a potenciar aquesta àrea. L’empresa compta actualment amb una plantilla de 17 persones a la planta i preveu contractar-ne quatre més amb aquesta ampliació, que els permetrà també multiplicar per cinc la seva facturació en aquesta instal·lació fins als 10 milions d’euros en els propers dos anys.
2G Chemical Plastic Recycling es va fundar l’any 2017, amb la construcció de la planta d’Ascó, tot i que els seus orígens es remunten a sis anys abans, quan tres enginyers catalans impulsen la companyia amb el desenvolupament d’un primer prototip. El 2015 van patentar la seva tecnologia i el 2023, es va realitzar una ampliació de capital amb la incorporació de les empreses Cator, especialitzada en reciclatge d’olis industrials, i Acteco, dedicada al reciclatge mecànic de plàstic. A banda de la planta de Catalunya, l’empresa iniciarà properament el muntatge d’una nova planta a Portugal, i té previst obrir més instal·lacions on introduirà la seva tecnologia innovadora.
Fons de Transició Nuclear
El projecte de 2G Chemical Plastic Recycling ha rebut el suport del Govern mitjançant els Fons de Transició Nuclear del Departament d’Empresa i Treball, que preveuen impulsar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears, com és el cas d’Ascó. Per aquest 2024, l’òrgan de Govern del Fons de Transició Nuclear ha aprovat un total de 42,3 milions d’euros que es destinaran a ajuts a projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat, adaptats a la realitat territorial dels municipis afectats i focalitzats en els sectors identificats com a generadors d’ocupació i d’impacte econòmic. Les principals línies són de foment de la reindustrialització, convocatòries per atraure inversió estrangera al territori, una línia d’incentius de noves oportunitats de negoci, i també diverses línies per a la millora de la competitivitat i sostenibilitat del sector primari.