La companyia ha desenvolupat un sistema que empra la tecnologia de blocs per verificar els processos de consulta i presa de decisions d’empreses privades, l’administració o els col·legis professionals
- Ekratos ha estat beneficiària d’un ajut de prop de 130.000 euros en el marc del programa Nuclis d’R+D empresarial d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball .
- L’empresa està treballant actualment en la incorporació de la tecnologia del metavers al seu sistema per tal de convertir les votacions en experiències immersives, un projecte que preveu desplegar aquest mes de setembre.
L’empresa catalana Ekratos ha creat una plataforma de votació electrònica basada en certificació blockchain. La companyia utilitza la tecnologia dels blocs per garantir la certesa dels resultats de les votacions, un sistema que ha dissenyat per a processos de consulta i presa de decisions tant d’organismes públics com d’empreses i entitats privades.
Ekratos ha estat beneficiària d’un ajut a fons perdut de prop de 130.000 euros en el marc del programa Nuclis d’R+D empresarial d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, que ofereix finançament a projectes empresarials d’R+D amb risc tecnològic.
Específicament, l’empresa ha desenvolupat una plataforma de vot digital que es personalitza segons les necessitats de l’usuari. Segons el fundador i CEO de l’empresa, David Montserrat Castillo, "tot i que els sistemes de votació electrònica ja existeixen des de fa temps, la novetat del sistema d’Ekratos rau en el fet que s’empri el ‘blockchain’ per certificar tot el procés i garantir la veracitat dels resultats". Així, afirma Montserrat, "es garanteix la fiabilitat dels sistemes digitals de participació, no queda cap mena de suspicàcia sobre els resultats, s’eliminen els vots nuls perquè no hi ha possibilitat d’error i, alhora, s’assegura l’anonimat, respectant de manera estricta la LOPD".
Els resultats dels processos participatius, totalment anònims, es reben de manera instantània, un cop finalitzats. Si els usuaris ho desitgen, poden autocertificar el seu vot, dipositat en la urna digital. "Qualsevol persona que ha intervingut en un procés participatiu de manera remota, des del seu dispositiu electrònic connectat a internet, rep un certificat digital únic i intransferible que li permet autocertificar que el seu vot ha estat comptabilitzat correctament", explica David Montserrat. D’aquesta manera,"cada votant només te accés al seu propi vot, que pot verificar sempre que ho vulgui, sense necessitat de facilitar cap dada personal".
L’empresa catalana ofereix la seva plataforma al núvol, que cada client pot personalitzar segons les seves necessitats en un entorn privat virtualitzat. Un cop adquirit el servei, és l’entitat impulsora del procés participatiu és qui tindrà l’accés a la plataforma, molt intuïtiu i fàcil de fer servir, i de manera que ni tan sols Ekratos té accés al sistema de votació, respectant de manera estricta la vigent llei orgànica de protecció de dades personals (LOPD). "Preveiem la possibilitat que, en cas que algú impugnés un resultat, i sempre que es donin les condicions que marqui el reglament de cada entitat, es puguin ‘obrir les urnes’ per analitzar els resultats, si així ho demana l’administrador responsable del procés, però en tot cas és una característica que s’ha d’habilitar i configurar a l’inici per tal que estigui operativa". David Montserrat adverteix que la tecnologia blockchain "no garanteix al 100% que el sistema no es pugui hackejar, però en el molt hipotètic cas que això succeís, l’entitat en seria conscient perquè s’hauria trencat la cadena de blocs que protegeix el sistema i es rebria una alerta per poder declarar la votació invàlida".
La companyia dirigeix el seu sistema a tota mena d’entitats: des d’ajuntaments i altres organismes de l’administració (especialment en processos de participació ciutadana), a col·legis professionals, sindicats, empreses privades o partits polítics. Ara bé, el fundador i ideòleg del projecte recorda que actualment la llei electoral no permet encara "consultes i processos electorals telemàtics vinculants".
Ekratos també està treballant en la incorporació de la seva plataforma al metavers per tal de convertir les votacions en experiències immersives, un projecte per al qual col·labora amb el laboratori d’innovació i recerca InLab FIB de la Universitat de Politècnica de Catalunya (UPC). Actualment, aquest projecte es troba en fase experimental, però la solució del metavers de la companyia catalana ja és funcional i preveu desplegar-la completament a partir d’aquest mes de setembre, juntament amb una nova plataforma SaaS. Alhora, l’empresa també preveu impulsar la creació d’una xarxa social que agrupi diferents entitats i incorpori en una única plataforma tota mena de votacions, de manera que es faciliti als usuaris la participació en aquests processos des d’un únic espai.
Fundada a finals del 2019, Ekratos va veure afectada la seva activitat pel confinament marcat per la pandèmia i no va ser fins al 2021 que va poder esser operativa totalment. Amb seu a Barcelona, l’empresa compta amb un equip de cinc persones, entre especialistes en desenvolupament del negoci i d’altres, en enginyeria. L’empresa col·labora amb diversos grups de recerca de la Universitat de Politècnica de Catalunya.
Ekratos ofereix la seva plataforma al núvol, que cada client pot personalitzar segons les seves necessitats, en un entorn privat virtualitzat