Ho ha donat a conèixer el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, durant una trobada amb els presidents dels 27 clústers catalans acreditats per ACCIÓ
- Les empreses i agents de l’entorn que formen part del programa Catalunya Clústers, que impulsa la Generalitat a través d’ACCIÓ des de fa més de 30 anys, facturen de manera agregada més de 80.000 euros.
- La reunió de treball s’ha celebrat a l’Hospitality de la 37a Copa Amèrica, que Barcelona està acollint aquests mesos.
El nombre d’empreses que formen part dels clústers a Catalunya ha crescut un 30% en els darrers 5 anys, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-. Així, actualment els 27 clústers catalans agrupen 3.000 empreses i agents de l’entorn i sumen una facturació que supera els 80.000 milions d’euros, dada que representa el 36% de la facturació industrial i el 36% dels llocs de treball industrials.
Així ho ha donat a conèixer el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, en el marc del Comitè Consultiu del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, una reunió anual amb els presidents dels clústers catalans que ha tingut lloc aquest dijous. Sàmper ha destacat que la Generalitat "fa més de 30 anys va apostar per impulsar una política de clústers que, al llarg dels anys, ha sabut mantenir intacte el seu caràcter pioner i, alhora, incorporar noves eines i conceptes que permeten als clústers avançar i aportar més valor a les empreses". En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball ha destacat que "per fer front als nous paradigmes i als grans reptes que tenim sobre la taula, cal més que mai una acció conjunta basada en la col·laboració publicoprivada, com la que es produeix en la política de clústers".
Sàmper ha destacat, a més, que l’objectiu per a la política de clústers és "aconseguir el màxim impacte millorant la interconnexió entre instruments de competitivitat", ja que "en un entorn global complex com l’actual, calen polítiques públiques robustes, motiu pel qual ens posem com a objectiu que el treball que realitzem des de l’ecosistema clúster tingui el major impacte possible en la competitivitat de Catalunya".
Què és un clúster?
Un clúster és un conjunt d’empreses (pimes, multinacionals i startups) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que competeixen i cooperen a la vegada. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
A Catalunya, la política de clústers s’articula mitjançant el programa Catalunya Clústers, que impulsa la Generalitat a través d’ACCIÓ des de fa més de 30 anys. Així, en el marc de la trobada, el conseller Sàmper ha recordat que bona prova del bon funcionament de la política de clústers catalana és el fet que "una escola de negocis de la talla de Harvard Business School l’hagi estudiat com un cas d’èxit global en l’impuls de la competitivitat".
L’any 2023, els membres dels clústers catalans han impulsat un centenar de projectes col·laboratius, mentre que 180 empreses han rebut 2 milions d’euros en ajuts a les iniciatives grupals de reforç a la competitivitat per a projectes de clústers. Així, el conseller d’Empresa i Treball també ha destacat que aquest 2024 s’ha incrementat un 60% els projectes de reforç competitiu que s’han presentat a aquesta línia d’ajuts.
La 37a Copa Amèrica de vela
La reunió de treball s’ha celebrat a l’Hospitality de la 37a Copa Amèrica, amb motiu de la qual el Govern va subscriure un acord de col·laboració per garantir l’impacte i el llegat tecnològic i industrial de la competició i on ja s’han fet actuacions per impulsar l’ús de l’hidrogen verd al sector nàutic català o el desenvolupament del primer videojoc de la Copa Amèrica amb proveïdors catalans, entre d’altres.
Precisament, abans de la reunió del Comitè Consultiu del programa Catalunya Clústers, el conseller d’Empresa i Treball ha participat en l’acte de presentació de la cerimònia prèvia a la final de la 37a Copa Amèrica que portarà, el proper 10 d’octubre a la Platja del Bogatell, un espectacle de llum, música i color, amb el mar, el vent i la vela com a grans protagonistes. Sàmper ha assegurat que "aquesta cerimònia de presentació d'una mostra artística vinculada a una prova esportiva és un bon exemple del llegat que tindrà la Copa Amèrica, més enllà d’aquest esdeveniment" ja que aquesta competició "ha estimulat el creixement de l’economia blava i el sector nàutic català, i n’ha reforçat l’ecosistema de recerca i innovació, sempre amb el rerefons de la sostenibilitat".
En aquest sentit, també en el marc de la competició, recentment s’ha presentat un estudi que ha analitzat l'ecosistema de les tecnologies vinculades a l’economia blava a Catalunya, que sumen un miler d’empreses amb una facturació conjunta de 5.556 milions d’euros i que donen feina a 23.876 persones.
El conjunt d'empreses i agents de l'entorn dels clústers aglutinen el 36% de la facturació industrial i el 36% dels llocs de treball industrials