El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa i Roca, ho ha anunciat a l’acte ‘Passeu 2024’, que ha comptat amb la participació de 150 directius de multinacionals estrangeres establertes a Catalunya
- Els països amb més empreses ubicades a Catalunya són els Estats Units (15% del total), França (14%) i Alemanya (12%).
- Aquestes empreses estrangeres generen dos de cada 10 llocs de treball a Catalunya, així com el 30% del volum de negoci i el 47% de les exportacions.
- El Govern, a través d’ACCIÓ, treballa actualment amb una cartera de més de mig miler de projectes d’empreses estrangeres.
El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha anunciat aquest dimecres que "avui hi ha 9.602 empreses estrangeres establertes a Catalunya", un 68% més que fa 10 anys, fet que suposa que "aquest any Catalunya té més filials estrangeres que mai".
Es tracta, segons ha explicat el president, "d’una xifra que mai havíem tingut i que és un bon indicador d'aquesta oportunitat de Catalunya al món". Gairebé dos de cada deu llocs de treball que es generen a Catalunya provenen d'aquestes empreses, és a dir, "un 20% del total", que provenen de 90 països diferents.
El cap de l’Executiu, que durant la seva intervenció ha remarcat que "la vocació internacional de Catalunya no és d'ara, que ve des de lluny", ha assegurat que "cada cop més empreses, més projectes, més emprenedors trien Catalunya".
Illa ha explicat també que aquestes empreses estrangeres generen el 30% del volum de negoci i el 47% de les exportacions catalanes. Tot plegat, ho ha anunciat en el decurs de l’acte ‘Passeu’24. Catalonia, your home for business and technology’, una iniciativa d'ACCIÓ per posar en valor els actius de Catalunya com un dels territoris més dinàmics del sud d'Europa pel que fa a la captació d'inversió estrangera i en relació a la importància de les inversions de les multinacionals al nostre país, i que es recullen a l’estudi Directori de filials d’empreses estrangeres a Catalunya elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.
El president ha deixat clar que l’objectiu del Govern és que aquesta presència de filials estrangeres sigui "equitativa al territori", perquè així "se’n pugui beneficiar el conjunt de Catalunya".
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, que ha acompanyat el cap de Govern en aquest acte, ha anunciat que el Govern, a través d’ACCIÓ, treballa actualment amb una cartera de més de mig miler de projectes de companyies estrangeres amb potencial per invertir a Catalunya, dels quals prop de la meitat es vinculen a les transformacions verda i digital. "La captació d’inversió estrangera no només permet consolidar el mercat de treball, sinó també ampliar-lo", ha destacat Sàmper. Pel conseller, "treballem amb la certesa que seguiran desembarcant a Catalunya projectes d’alt valor afegit i d’un impacte transformador real, que enriquiran la nostra economia, el teixit productiu i la societat amb la creació de noves oportunitats laborals en sectors punters i de futur".
L’acte, que ha tingut lloc l’Hospitality habilitat per la Generalitat de Catalunya al CN Barcelona en motiu de la recent celebració de la Copa Amèrica de vela, ha comptat amb l’assistència de 150 directius i directives d’empreses establertes al país, com Sony AI, Henkel, Roche Diagnostics i Airbus Geo Tech, que durant l’esdeveniment també han explicat per què van decidir invertir a Catalunya.
Radiografia de les empreses estrangeres ubicades a Catalunya
L’estudi que s’ha donat a conèixer durant la jornada mostra el creixement sostingut de la presència de multinacionals estrangeres que opten per ubicar-se a Catalunya, amb vora 350 noves filials identificades durant l’últim any. De fet, conclou que una de cada cinc companyies s’ha establert al país en els últims 5 anys.
L’informe també destaca el creixement de les inversions tecnològiques. De fet, les companyies estrangeres establertes a Catalunya que operen en sectors tecnològics ja representen el 20% del total mentre que al 2018 eren el 13%. Alguns exemples d’inversions en aquest sentit aquest 2024 són els de Seat, Astrazeneca, Chery, Nestlé, Sony AI, Paulig, K-Line, Elis i Open Cosmos.
Pel que fa als països d’origen, l’estudi subratlla la presència de multinacionals provinents dels Estats Units (15% del total), França (14%), Alemanya (12%), Regne Unit (10%) i Itàlia (8%). Destaca el creixement de filials provinents dels Estats Units i França (6% d’augment interanual) o el Canadà (12%). En total, hi ha empreses provinents de 90 nacionalitats. Pel que fa als sectors, l’estudi d’ACCIÓ conclou que els que tenen una presència més destacada, segons la seva facturació, són dels àmbits de l’automoció (17%), l’alimentació (11%) i la química (9%).
L'estudi d'ACCIÓ identifica vora 350 noves filials estrangeres durant l’últim any i conclou que una de cada cinc companyies s’ha establert al país en els últims 5 anys