El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, ha encapçalat la delegació catalana i ha mantingut reunions amb el govern de Baviera i la principal associació d’empreses d’electrònica i semiconductors de Saxònia
- Durant la fira SEMICON Europe 2024, Baró Torres també ha conegut els projectes d’empreses tecnològiques catalanes que han exposat en l’esdeveniment.
- La presència del Secretari a Munic ha permès analitzar possibles sinergies i col·laboracions entre els ecosistemes de semiconductors alemany i català.
El secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, ha assistit aquests dijous i divendres a la fira SEMICON Europe 2024 celebrada a Munic (Alemanya), el principal esdeveniment a Europa de la indústria de l’electrònica i els semiconductors. L’objectiu del viatge ha estat posicionar Catalunya en aquests àmbits i estrènyer els llaços de cooperació amb el país germànic i, especialment, amb els Länder de Saxònia i Baviera, dues de les regions alemanyes més importants en aquesta indústria.
Segons Jaume Baró Torres, "Catalunya vol participar i ser protagonista de l’enfortiment de la sobirania tecnològica europea i de la capacitat productiva en un àmbit essencial com el dels semiconductors". En aquest sentit, ha afegit, "ser presents a la principal fira del sector i impulsar la cooperació amb regions líder com Saxònia o Baviera ens permet fer visible el potencial i la capacitat de Catalunya i les seves empreses per liderar el moviment europeu del sector".
El viatge institucional a Munic ha estat organitzat pel Departament d’Empresa i Treball, a través de la Direcció General d’Indústria i de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions d’ACCIÓ a Berlín, en el marc del desplegament de l’estratègia d’impuls a la indústria dels semiconductors a Catalunya. Una visita que ha permès a Baró Torres mantenir una reunió de treball amb Tobias Gotthardt, secretari d’estat d’Economia, Desenvolupament Territorial i Energia de Baviera. Durant la trobada, ambdós dirigents han intercanviat experiències i projectes dels dos territoris en la matèria dels semiconductors i han analitzat possibles noves vies de col·laboració.
D’altra banda, el secretari Baró Torres ha aprofitat la visita a la fira per mantenir una trobada amb representants de Silicon Saxony, la principal associació i clúster d’empreses de microelectrònica, semiconductors, fotovoltaica i programari de Saxònia, fundada l’any 2000 i que agrupa vora 500 empreses del sector. Al voltant de les ciutats de Dresden, Freiberg i Chemnitz, és on es troba un dels principals pols d’activitat en l’àmbit dels semiconductors a Europa. De fet, un de cada tres xips que es produeix al continent es fabrica en aquesta zona. En aquesta visita han acompanyat el Secretari una quinzena d’empreses catalanes membres de l’Aliança dels semiconductors i xips de Catalunya, que han mantingut reunions de negoci amb empreses del sector expositores a l’estand de Saxònia.
En el marc de la fira SEMICON Europe 2024, Baró Torres també ha pogut conèixer els projectes d’algunes de les empreses catalanes expositores en aquest esdeveniment, que és la trobada de referència a Europa pel que fa a electrònica i semiconductors. Concretament, s’ha reunit amb els CEO de cinc de les empreses de l’associació empresarial Secartys, dedicada al desenvolupament de la indústria de l’electrònica: Cipsacircuits, Eurocir, Lab Circuits, Digiproces i Benmayor.
Catalunya reforça el seu posicionament en la indústria dels semiconductors
El viatge de Baró Torres a Alemanya ha permès reforçar el posicionament de Catalunya com un dels principals actors en la construcció d’un ecosistema europeu actiu en la producció de xips i semiconductors. De fet, recentment Catalunya ha estat escollida per presidir l’Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA per les seves sigles en anglès) durant l’any 2026 i aquest mateix any ha constituït l’Aliança dels semiconductors i xips de Catalunya amb una cinquantena de membres.
Segons dades d’ACCIÓ l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, recollides a l’informe Semiconductors a Catalunya, ja són 260 els agents que formen part d’aquest ecosistema entre empreses, entitats, centres tecnològics i instituts de recerca. En conjunt, tots aquests agents generen un volum de negoci de 302 milions d’euros i un pol de talent amb més de 4.600 professionals altament qualificats. A més, Catalunya és la 3a regió de la Unió Europea que més projectes d’inversió estrangera ha captat en aquest àmbit des de l’anunci de la Llei Europea de Xips realitzat l’any 2022.
Catalunya compta 260 agents que formen part d’aquest ecosistema de semiconductors, generen un volum de negoci de 302 milions d’euros i un pol de talent amb més de 4.600 professionals altament qualificats